Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ČAJ, ktorý zabráni INFARKTU: Vaše zdravie naberie iné rozmery!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mozgovej mŕtvici a infarktu možno zabrániť viacerými spôsobmi. Jedným z nich by mohlo byť pitie obyčajného čaju! Obzvlášť jeden čaj by mohol pomôcť a ochrániť vás pred týmito stavmi vďaka obsahu jedinečných látok, ktoré v ňom nájdeme.

Pravidelné pitie zeleného čaju prospieva zdraviu a výrazne znižuje riziko vzniku mozgovej príhody a infarktu, ako sa píše na escardio.org. Keď ho budete piť trikrát denne, predídete týmto civilizačným ochoreniam, tvrdia čínski vedci. Výskum bol uverejnený v európskom časopise Preventive Cardiology.

Čítajte tiež: Môže vás káva zbaviť tuku? K metabolickej reakcii v tele dochádza po toľkýchto šálkach!

Nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb

K tomuto výsledku dospeli vedci z Číny, ktorí sedem rokov sledovali zdravotný stav viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí nikdy nemali rakovinu, infarkt ani mozgovú príhodu. Zistili, že skupina pozorovaných, ktorá pila čaj pravidelne, žila v priemere o 1,26 roka dlhšie, ako ľudia, ktorí čaj nepili. Jeho konzumenti čelia o 22 percent nižšiemu riziku, že zomrú na srdcovú príhodu alebo mŕtvicu. 

U tých, ktorí uprednostnili čierny čaj, vedci nepozorovali žiadne významné výhody. Podľa nich zelený čaj bol jediný druh, ktorý mal účinok na zdravie. 

“Konzumácia čaju je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb a úmrtia celkovo,“ konštatovala autorka štúdie Dr. Xinyan Wang. 

Čo je na ňom také výnimočné?

Ako dodala, aby mal priaznivé účinky na zdravie ľudí, treba ho konzumovať dlhodobo. Dr Wang a kolegovia uviedli, že jedným z dôvodov, prečo má čaj blahodárne účinky je fakt, že obsahuje polyfenoly, ktoré obsahujú antioxidanty.

Polyfenoly sa prirodzene vyskytujú v ovocí a zelenine a predpokladá sa, že sú schopné zastaviť alebo opraviť poškodenie buniek, regulovať hladinu cukru v tele a udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Podľa vedcov chránia pred srdcovými chorobami, vysokým krvným tlakom a vysokým cholesterolom. Zelený čaj môže byť obzvlášť prospešný, pretože nie je fermentovaný ako čierny čaj, čo je proces, vďaka ktorému môžu byť antioxidanty menej účinné.

ČAJ, ktorý zabráni INFARKTU:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najrozšírenejšou skupinou antioxidantov sú flavenoidy, pričom v zelenom čaji sa nachádzajú aj katechíny. Tie sú zdraviu prospešné. Chránia srdce, nervovú sústavu, bojujú s nadváhou, pomáhajú cievam aj pečeni. Ľudia, ktorí ho pijú, sú menej ohrození vznikom rakoviny a cukrovky 2. typu.

“Musíme si uvedomiť, že samotné pitie čaju nezlepší naše zdravie, je to iba ďalší nástroj, ktorý pomáha udržať telo v rovnováhe. Nemôžeme naďalej jesť jedlá s vysokým obsahom tukov, žiť sedavý spôsob života a očakávať, že čaj vyrieši všetky naše problémy," konštatovala autorka štúdie.

Dôležité je, aký čaj

Podľa dietetičky a hovorkyne Britskej dietetickej asociácie Jodie Relfovej, vedci v štúdii nespomínajú, v akej forme sa čaj konzumoval.

“V Číne zvyknú používať sypaný čaj a nie vo forme čajového vrecka, akoto je v západných kultúrach. Práve tento fakt, môže zmeniť zdravotné vlastnosti čaju,” myslí si.

Ako uviedla, v Číne nie je pitie čaju iba o uhasení smädu alebo o hydratácii.

“Podstata je v tom, že si pri tejto činnosti oddýchnete a prinesiete do svojho života pokoj a vyrovnanosť. Znížením stresu sa zlepší aj váš zdravotný stav,” konštatovala.

Viac o téme: ZdravieNápojZelený čaj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9