Zatiaľ čo za celý rok 2018 sa ich na slovenskom trhu medzi ojazdenými autami objavilo na predaj celkom 1 280, v roku 2019 sa ich počet vyšplhal až na 2 223, čo je nárast o 74 percent.

„Ponuka hybridov a elektromobilov síce každoročne rastie, ale ak sa pozrieme na celkové čísla, ešte stále ide o záležitosť skôr fanúšikov moderných technológií. Pokiaľ nebude vybudovaná adekvátna infraštruktúra, motoristi sa budú stále orientovať na vozidlá s konvenčným pohonom,“ konštatuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Aures Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier.

Podľa štatistík majú ponúkané autá najčastejšie o niečo viac ako dva roky, najazdených majú v priemere 27 166 kilometrov. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa cena síce zvýšila, ale zato si Slováci môžu kúpiť podstatne mladší automobil, s najnižším priemerným nájazdom kilometrov za posledné štyri roky.

Slováci pri výbere hybridu a elektromobilu mohli naraziť najčastejšie na modely značky Toyota. Najobľúbenejší je model Toyota Auris, hneď za ňou nasleduje Toyota C-HR a tretiu priečku obsadil model Toyota Prius.

Decembrová ponuka všetkých ojazdených automobilov tvorila na slovenskom trhu celkom 45 623 vozidiel, s vekom najčastejšie 9,7 roka. Ojazdené autá v decembri 2019 mali väčšinou najazdených okolo 170-tisíc kilometrov, pričom v ponuke tradične viedla Škoda Octavia, pred Škodou Fabia a Volkswagenom Passat.