Rodina 09. december 2019

Keď sa pre sladkosti rozpadajú rodinné vzťahy

Alena Potocká
Alena Potocká
Obmedzenie či zákaz styku detí so starými rodičmi len pre to, že deťom ponúkajú sladkosti. Aj takto dnes môžu vyzerať medzigeneračné vzťahy v niektorých slovenských rodinách. Zdravá výživa je pre dieťa dôležitá, no niektoré matky sú ochotné obetovať jej aj dobré vzťahy v rodine.
Obmedzenie či zákaz styku detí so starými rodičmi len pre to, že deťom ponúkajú sladkosti. Aj takto dnes môžu vyzerať medzigeneračné vzťahy v niektorých slovenských rodinách. Zdravá výživa je pre dieťa dôležitá, no niektoré matky sú ochotné obetovať jej aj dobré vzťahy v rodine.
Alena Potocká

Alena Potocká

Keď sa pre sladkosti rozpadajú rodinné vzťahy
FOTO TASR – František Iván

Dnes neustále niekto s niekým bojuje. Bojujú liberáli s konzervatívcami, liberáli s liberálmi, konzervatívci s konzervatívcami, starí s mladými, mladí so starými a takto by sa dalo menovať donekonečna.

Kto dúfa, že odchodom z práce do tepla domova k rodičovským povinnostiam sa tomu vyhne, mýli sa. Matka na rodičovskej dovolenke sa totiž stáva členkou jednej z najmilitantnejších skupín – matiek na rodičovskej dovolenke. Prestrelky v tejto komunite sa odohrávajú v témach dojčenie verzus umelé mlieko, jednorazové plienky verzus biolátkové, kočíkovanie verzus nosenie detí, klasická výchova verzus vzťahová... A potom nasleduje téma všetkých tém: stravovanie našich najmenších.

Niektorí rodičia podľa lekárov dávajú deťom veľmi skoro párky či iné údeniny aj polotovary.Zdieľať

Najskôr niekoľko faktov: Vlani sa na Slovensku konal prieskum na reprezentatívnej vzorke pediatrov. Jej cieľom bolo zmapovať pohľad detských lekárov na stav výživy u detí do troch rokov. Čo zistil? Najväčšie nedostatky v strave detí sú – nadmerný príjem cukru a soli. Problém je aj vyberavosť v jedle, ktorú rodičia podporujú. Deti sú zvyknuté na sladené nápoje či sirupy, majú nepravidelnú stravu, jedia málo ovocia a zeleniny, ale aj málo mliečnych výrobkov. Niektorí rodičia podľa lekárov dávajú deťom veľmi skoro párky či iné údeniny aj polotovary.

Pediatri odhadujú, že asi jedna tretina matiek sa až „extrémne zaujíma“ o otázky stravovania svojich detí, jedna tretina rieši stravu „normálne a racionálne“ a zvyšok matiek nejaví o túto tému záujem.

Matkám, pre ktoré je stravovanie detí top témou, praje doba. Človeku sa ani nechce veriť, že pri toľkej sebaprezentácii predstavuje táto skupina len jednu tretinu matiek. Internet je plný diskusií o tom, čo je pre naše dieťa správne a čo nie a aké fatálne následky si do dospelého života odnesie. Na sociálnych sieťach existuje množstvo skupín zaoberajúcich sa výlučne touto témou. A tak vznikol akýsi mikrokozmos pre matky, ktoré riešia všetko, čo ich dieťa zje.

Napätie a vzrušenie stúpa, keď sa stretnú dva extrémne tábory. Na jednej strane je skupina matiek, ktoré denne varia päťkrát, aby dali dieťaťu vždy čerstvé jedlo zo surovín, ktoré cez víkend pozháňali  na farmárskych dvoroch, a na druhej strane matky riadiace sa heslom „naše dieťa sa od šiestich mesiacov stravuje s nami dospelými, ochutnalo rezeň i klobásku a je tu, živé a zdravé“. Autorke tohto článku napríklad dobrá suseda kedysi radila dávať ročným deťom segedínsky guláš.

Zdravá a pestrá strava je určite pre správny vývoj dieťaťa nesmierne dôležitá. No je to ešte v poriadku, keď sa práve strava stane dôvodom pre úzkostlivé stavy matiek? A tie sú badateľné najmä v troch obdobiach. Keď sa blíži vianočné obdobie a matky svoje deti bránia pred mikulášskymi balíčkami a vianočnými koláčmi, po nástupe detí do škôlky, keď s hrôzou v očiach čítajú jedálne lístky, ktoré by najradšej zaradili do hororov, a potom ešte – víkend u starých rodičov.

Keď sladkosti vyvolajú medzigeneračné boje

Mnohé matky sú nešťastné z konfliktu so svojimi rodičmi či svokrovcami, ktorí nerešpektujú ich spôsob výchovy a stravovania. A tak je na scéne ďalší boj, tentoraz generačný. Najčastejšie ide o sladkosti. Starí rodičia sú presvedčení, že vedia najlepšie, čo je pre ich vnukov dobré, veď sami vychovali deti a sú zdravé.

Mladí zase trvajú na dodržiavaní svojich pravidiel. Najlepšie by bolo dohodnúť sa vopred, čo môžu deťom ponúknuť a ako často a čo už neprichádza do úvahy v žiadnom prípade. No a druhá strana by mala tieto pravidlá rešpektovať.

Čo však robiť, keď starí rodičia tajne deťom podstrčia maškrty, teda poza chrbát ich rodičov? Niektoré matky sa netaja radikálnymi riešeniami a pre rozdielne názory sú ochotné zájsť až tak ďaleko, že obmedzia babkám a dedom kontakt s vnúčatami.

„Ja som sa svokry spýtala, čo jej malý spravil, že ho nemá rada. Lebo ak by ho mala rada, tak by mu to nedávala. Treba zahrať kruto na city,“ zdieľa svoju skúsenosť na webe o zdravej výžive detí Monika z Banskej Bystrice.

Povedala som svokre, že ak bude malej dávať sladkosti, už tam neprídeme.Zdieľať

Ani Ľudmila z Trnavy so starými rodičmi svojej dcéry nezaobchádzala v rukavičkách. „Minule som všetky sladkosti, čo naznášali, vyhodila do smetiaka. A viete, kde sme teraz? Všetko obmedzujeme na minimum. Aj naše stretnutia. Babky sa teraz o vnučku nebijú, neberú ju von, tak sa aspoň netrasiem, že čo jej dávajú.“ „Aj ja som povedala svokre, že ak bude malej dávať sladkosti, už tam neprídeme. Možno tvrdé, ale pomohlo,“ pridáva sa Lýdia z Nitry. To sú len tri z mnohých príbehov, keď sladkosti naštrbili rodinné vzťahy. Niektorí starí rodičia sa prispôsobia, iní sa radšej stiahnu.

Jedna z opísaných scén je skutočne krutá. Každý, kto žije od svojej rodiny vzdialený kilometre, to dobre pozná. Natešení starí rodičia prídu po dlhšom čase pozrieť vnuka či vnučku a objavia sa vo dverách nabalení hračkami a sladkosťami. Je už na rodičoch, či sa rozhodnú deťom niečo z toho ponúknuť a zvyšok odložiť, prípadne darovať ďalšiemu. Miroslava z Bratislavy sa rozhodla po svojom. „Ja som bola odporná. Vyhodila som to priamo pred ich očami rovno do koša. Druhý raz už nekúpili,“ pochválila sa, ako zatočila s neželaným darom.

Niektoré ženy stresuje aj pozvanie na návštevu. „Ja všade, kam idem, beriem vždy vlastné jedlo a malému tam varím, či sa to niekomu páči alebo nie, je mi to jedno. Určite vám dovolia uvariť si pre dieťa polievku, aj keď ste na návšteve, nie?“ hovorí o svojej metóde Jana z Bratislavy.

Vzťahy sú dôležitejšie ako bio mrkva

Podľa výživovej poradkyne Alexandry Patay sú však dobré rodinné vzťahy oveľa dôležitejšie. „Nikoho sa  neodvažujem hodnotiť a už vôbec nie odsudzovať v jeho konaní. Vzťahy by mali byť na prvom mieste. Starí rodičia, priatelia sú hodnotnejší v našom živote ako bio mrkva. Určite by som nevymenila vzťahy za mrkvu. Pohoda v živote a dobré prostredie je alfou a omegou zdravia. Každý si môžeme riešiť len svoju domácnosť a pravidlá v nej,“ povedala pre Postoj zakladateľka projektu Čo jedia zdravé deti, v ktorom sa venuje zdravému vareniu z domácich surovín. Dôraz kladie najmä na lokálne a sezónne potraviny.

A čo by mali jesť zdravé deti podľa lekára? „Samozrejme, len zdravé jedlá, teda dostatok zeleniny, strukoviny, ovocie, cestoviny, pekárenské výrobky, mlieko, mliečne výrobky, ryby, menej mäsa, mäsové výrobky len výnimočne. Mali by piť vodu a čaje, sýtené a presladené nápoje sú nevhodné,“ povedal pre Postoj pediater a viceprezident Asociácie súkromných lekárov Mário Moro. Zdôraznil, že dieťa sa neustále učí, a čo sa naučí, to potom považuje za správne a samozrejmé. Preto je potrebné, aby sa v strave naučilo správnym chutiam a najmä, aby rodičia išli dieťaťu vzorom. „Skrátka, všetci vieme, čo máme jesť, ale nedodržiavame to a v tom je problém,“ doplnil.

Deti často nejedia normálnu stravu, ale jedia to, čo je nezdravé. Čiže je to pseudonechutenstvo. Zdieľať

Pediater zo sladkostí strašiaka nerobí. Ale len v takom prípade, že ide o občasnú záležitosť. Pokiaľ dieťa jedáva sladkosti denne a vo väčšom množstve, nastáva problém. „Veľmi často mám v ambulancii deti, čo trpia ,ťažkým nechutenstvom‘. Keď sa však začnem pýtať, čo deti jedia, tak zistím, že ony vážne jedia, ale veľké množstvo sladkostí, všelijakých napolitánok, čipsov. Výsledok je, že nejedia akurát normálnu stravu. Jedia, lenže nezdravé. Čiže je to pseudonechutenstvo. Ako si naučíme, tak sa nám to vráti,“ tvrdí Moro.

Vyššie spomínaný prieskum ukázal, že detským lekárom výrazne sťažujú prácu módne trendy vo výžive, ktoré ovplyvňujú správanie matiek. Preto sme sa detského lekára spýtali, či je skutočne biela pšeničná múka, cukor a kravské mlieko taká veľká záťaž pre detský organizmus, ako tvrdia viacerí výživoví poradcovia. „Nie je, nemyslím si, že by to bola záťaž,“ odpovedal Moro. „Všetky zložky s mierou sú normálnou súčasťou jedálnička. Ja si myslím, a zdôrazňujem, že ide o môj názor, že mlieko vôbec nie je škodlivé, ako v poslednom čase počúvam a čítam všelikade,“ doplnil s tým, že sa to netýka prípadov, keď dieťa má alergiu na bielkovinu kravského mlieka.

Mlieko nezahlieňuje, prekyslenie organizmu je nezmysel a detoxikácia je tiež hlúposť.Zdieľať

Pediater spochybňuje schopnosti a kapacitu niektorých výživových poradcov fundovane radiť. „Bohužiaľ, mnohí si prečítajú niečo na internete a už sú radcovia. Raz sa mi stalo, že som počúval rozhovor v jednom komerčnom rádiu s výživovou poradkyňou, a tá tam tvrdila, že mlieko zahlieňuje, rozprávala o prekyslení organizmu a niečo o detoxikácii a strave, ktorá detoxikuje. Nuž a mlieko nezahlieňuje, prekyslenie organizmu je nezmysel a detoxikácia je tiež hlúposť.“

Je ťažké nepodľahnúť panike, keď nás internet zavaľuje množstvom informácií, ktoré si často protirečia. A je to ešte o to ťažšie, že ide o zdravie našich detí. Každý normálny rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie. A možno by skutočne pomohlo na chvíľu sa uvoľniť, zamerať sa na naše vzťahy s rodinou, opraviť, čo sme pokazili, a spomenúť si na biblické slová „nielen z chleba žije človek“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia