smrčok jedlý
Galéria (5) Zdroj: istock

Vypestujte si smrčok jedlý vo vlastnej záhrade

Smrčok jedlý (Morchella esculenta) nie je u nás tak často používaný ako šampiňóny či dubáky, ale tí, ktorí poznajú jeho chuť, ho vyhľadávajú. Hubu môžete použiť do polievok, naplniť mäsom – dokonca sama chuťou pripomína mäso. Viete, kde smrčok nájdete a ako si ho vypestujete vo vlastnej záhrade?

Galéria

smrčok jedlý
smrčok jedlý
smrčok jedlý
smrčok jedlý

Smrčok má sieťovaný podlhovastý klobúčik, pripomínajúci špongiu s veľkými okami. Vďaka svojej podobe je v lesnom prostredí veľmi dobre maskovaný. Najčastejšie ho nájdeme pod opadanými listami a pri rozpadajúcom sa dreve, z ktorého čerpá živiny. Výhodou týchto húb je, že si ich môžeme vypestovať sami vo vlastnej záhrade. Neúspech pri prvom pokuse by vás nemal odradiť, chce to trpezlivosť.

Viete, že smrčok jedlý je francúzskou delikatesou? Ešte chutnejší je smrčok český. Pozor však na huby, ktoré sú podobné ako smrčok. Môžu byť nejedlé či dokonca jedovaté!

smrčok jedlý
Zdroj: istock

Čo potrebuje smrčok pre zdravý rast?

Existuje viacero odrôd smrčkov, všetky majú podobné nároky na rast: potrebujú tieň, hlinitú dobre odvodňovanú pôdu, mierne kyslé až neutrálne pH (6,8 až 7,0). V prirodzenom prostredí rastú vo svetle filtrovanom stromami. Najčastejšie v okolí listnatých stromov: brest, jaseň, dub a často sa objavia skôr ako stromom opadnú listy. Slnkom ohriata, ale nie preteplená pôda, podporuje rast húb.

Neprehliadnite:

Na huby do vlastnej záhrady: Šťastie či galiba?

smrčok jedlý
Zdroj: istock

Kompost, vlhkosť a chladnejšie počasie

Pôdu, na ktorej chceme vypestovať smrčok jedlý obohatíme kompostom, rozdrvenými kúskami dreva, kôry, prípadne pieskom. Pre optimálny rast tejto huby je dôležitá aj primeraná a pravidelná vlhkosť.

Pôda by mala byť stále vlhká, ale nie premokrená – podobne ako vyžmýkaná špongia. Uprednostnite zalievanie zachytenou dažďovou vodou pred chlórovanou z vodovou.

Najviac sa smrčkom darí v chladnom vlhkom počasí, aké býva na jar, od marca do mája.

smrčok jedlý
Zdroj: istock

Ako sa smrčok rozmnožuje?

Podobne, ako všetky ostatné huby. Každý smrčok obsahuje stovky tisíc mikroskopických spór schopných vytvoriť novú hubu. V prírode tieto spóry cestujú „letecky“. Ak si chceme smrčok vypestovať, potrebujeme ich zachytiť. Najjednoduchším spôsobom je nechať plodnicu odrastenej huby vytrúsiť spóry na pôde pripravenej na pestovanie huby. Sadby húb sa dajú kúpiť aj v špecializovaných predajniach.

Náš tip: Staršie, väčšie huby tohto druhu sú spravidla rovnako chutné ako mladé, menšie. Čím dlhšie rastú, zvyšuje sa však riziko poškodenia zvieratami alebo vplyvmi počasia. Smrčok zbierame zrezaním pri úrovni pôdy. Huby v sieťovom vrecku v chladničke medzi vlhkými papierovými utierkami vydržia približne týždeň.

Sabína Zavarská
Zdroj: thespruce.com
Foto: istock

  1. Fofoja says:

    Smrčok český neexistuje

  2. Marian says:

    Smrčky. Často sa objavia skôr, ako stromom opadnú listy. Listy obyčajne padajú v jeseni. Najviac sa im darí od marca do mája.
    Tak kedy? Na jar, či na jeseň.

  3. Andrej Mak says:

    Našiel som ich 25 apríla. Voňajú ako jedle huby. A skúsam z nich prazenucu robiť. Už sa teším..

  4. jakub laka says:

    existuje 🙂 staci sa pozret do knihy

  5. Jaroslav Drábik says:

    Članok je plný nepresností, autor je nezodpovedný. Dokonca na jednom obrázku ani nie je smrčok jedlý.

  6. Vladislav says:

    Pre jakub laka – pravdu má Fofoja – Smrčkovec český

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.