Môže vás káva zbaviť tuku? K metabolickej reakcii v tele dochádza po toľkýchto šálkach!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-16 06:00:00

Ranná šálka čierneho moku vám dodá nielen silu a energiu, aby vás dostala z postele, ale taktiež pomôže v inej oblasti. Má vplyv na metabolizmus a spôsobuje určité zmeny v tele. Aké a koľko šálok to môže mať na svedomí?

Vedci zistili, že určitý počet šálok kávy môže znížiť percentá telesného tuku v tele. Ide o štyri poháre horúceho kofeínového nápoja denne! Odborníci prichádzajú s týmto zistením po 24-týždňovom pozorovaní, pričom skúmali vplyv kávy na 126 mužov a žien s nadváhou v Singapure, ako sa uvádza na medicalxpress.com

Čítajte tiež: Prečo by ste sa nemali vykašľať na spánok: Zanechá stopy v mozgu, ktoré vás okradnú o spomienky!

Polovica účastníkov výskumu, ktorú tvorili Čínania, obyvatelia Malajzie a ázijskí indiáni, denne vypila štyri šálky kávy s kofeínom. Druhá polovica vypila nápoj, ktorý len napodobňoval chuť kávy. Odborníci na konci štúdie zistili, že u tých, ktorí pili denne štyri šálky kávy počas šiestich mesiacov, v porovnaní s tými, ktorí mali napodobeninu, sa znížil telesný tuk takmer o 4%.

Metabolická reakcia

Autor štúdie Dr Derrick Johnston Alperet z Katedry výživy na Harvarde T.H. Chan School of Public Health, neskrýval nadšenie z výsledkov výskumu: „Boli sme skutočne prekvapení pozorovaným úbytkom hmotnosti, ktorý bol spôsobený najmä stratou tukov medzi konzumentmi kávy.“

Ako odborník naznačil, že strata tuku vyvolaná kávou môže byť výsledkom „metabolickej reakcie“ - a nie zmien životného štýlu, teda stravy a fyzickej aktivity. Podľa neho kofeín spôsobuje, že sa zvyšuje metabolický proces u toho, kto pije kávu, čo má za následok spaľovanie väčšieho množstva kalórií a výrazný pokles telesného tuku.

Alperet tiež zdôraznil, že zatiaľ čo niektorí ľudia si môžu myslieť, že konzumácia štyroch šálok kávy denne môže predstavovať dlhodobé zdravotné riziko, táto úroveň spotreby je v rámci súčasných noriem v poriadku.

Treba byť opatrní

Odborník poznamenal, že v priemere môžu Európania piť až sedem šálok kávy denne, zatiaľ čo Američania majú povolené štyri. Napriek tomu si Connie Diekmanová, konzultantka pre výživu a bývalá prezidentka Akadémie výživy a dietetiky, nie je taká istá.

Varovala: „Zdá sa, že štyri šálky v tejto štúdii sú už vysoký príjem, takže by som to neodporúčala. Vyšší obsah kofeínu by mohol pomôcť potlačiť chuť do jedla.“

Dodala, že príliš veľa kofeínu „môže celkovo ovplyvniť telo a spôsobiť bolesti hlavy, nervozitu, rýchly tlkot srdca a žalúdočné ťažkosti“.

Dr. Alperet súhlasil s tým, že si treba dávať pozor aj na skonzumované potraviny, nápoje a lieky, ktoré by mohli obsahovať kofeín. Inak človek, ktorý by si dal štyri šálky kávy, v skutočnosti prijme ešte väčšie množstvo kofeínu! Je však potrebný ďalší výskum o prospešnosti štyroch šálok kávy na metabolimus. 

Štúdia prichádza po tom, čo iný výskum odhalil, že káva môže stimulovať aktivitu hnedého tuku, ktorý spaľuje kalórie a vytvára telesné teplo. Odborníci z University of Nottingham uviedli, že by tento prelom mohol pomôcť pri riešení obezity.

Fotogaléria


Tagy:
káva šálka kofeín

2020-01-16 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia