Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toreador krotí duny. Alonsa nezastavili ani kotrmelce

Červeno-biely špeciál Toyota Hilux sa rúti na hranu vysokej duny. Ide príliš rýchlo, znie v hlúčiku zvedavcov a fotografov. V nepríjemnom vetre čakajú na prejazd jednej z najväčších postáv tohtoročnej Rely Dakar. Ich obavy sú namieste.

15.01.2020 15:51
Fernando Alonso Foto: ,
Fernando Alonso s chýbajúcim čelným sklom na svojej toyote po 10. etape Rely Dakar.
debata

Hviezdny debutant Fernando Alonso len necelé dva kilometre po štarte 10. etapy havaroval. Automobil s posádkou zvučných mien Alonso – Marc Coma sa dvakrát prevrátil cez strechu a pristál na kolesách. Španielskej dvojici sa nič nestalo, kotrmelce však rozbili čelné sklo toyoty.

„Aj bez neho to ide,“ znel príspevok na Twitteri podujatia pri fotografii neplánovane odhaleného kokpitu.

Duo pokračovalo, no v skrátenej etape finišovalo s vyše hodinovou stratou. A k mechanikom sa dostane až po skončení stredašej druhej časti maratónskej etapy…

Pre tridsaťosemročného všestranného pretekára Alonsa podobné situácie predstavujú skôr výzvu ako problém. Aj preto sa dvojnásobný majster sveta formuly 1, ktorý dvakrát triumfoval aj na prestížnych pretekoch 24 h Le Mans, rozhodol čeliť dakarskému dobrodružstvu.

Nebudem najrýchlejší

Apríl 2019. Niekoľko mesiacov po tom, ako rodák z Ovieda ukončil kariéru vo formule 1, otestoval terénnu toyotu po boku legendárneho Juhoafričana Giniela de Villiersa, štartujúceho tento rok na Dakare už sedemnástykrát.

Dvojica na skúške v JAR zažila nepríjemné incidenty. „Najskôr sme sa prevrátili, potom letiaci vták poškodil naše čelné sklo. Jednou rukou som ho pridržiaval a druhou riadil auto,“ opísal Alonso momenty, ktoré pripomenuli aj jeho aktuálne patálie.

Tretia priečka na podujatí v Saudskej Arábii Alonsa naopak povzbudila. Miesto prípravy si vybral, aby si priblížil nástrahy trasy ostrých pretekov.

„Som pripravený, ale na víťazstvo sa necítim. Zatiaľ. Chýbajú mi skúsenosti. V iných seriáloch, ako napríklad Indycar či Le Mans, som sa cítil byť konkurencieschopný. Tu však budem mať inú stratégiu. Nebudem najrýchlejší, ale môžem si vybojovať kvalitné umiestnenia,“ predpovedal začiatkom decembra.

Legenda po boku

Dakar označil za novú kapitolu v životnom príbehu. Spolu s navigátorom Comom, päťnásobným víťazom podujatia na motocykli, a niekdajším súperom Slovákov Štefana Svitka a Ivana Jakeša, ju začal písať ako ostrieľaný harcovník a ôsmu etapu ozdobil druhým miestom. Pripísal si v nej skalpy legiend ako Nasser Al-Alttiyah, Stephane Peterhansel či Carlos Sainz.

„Prišiel som pochopiť, čím je Dakar taký výnimočný. Nedá sa porovnávať s formulou 1, oboje preteky majú osobitné čaro. Rád by som rely dokončil a posunul hranicu svojich limitov,“ nádeja sa Alonso.

Po Dakare bude pokračovať v boji o prestížnu Trojkorunu. K prvenstvám na Veľkej cene Monaka F1 a 24 h Le Mans potrebuje „už len“ pridať triumf na 500 míľ Indianapolis. „Je to moja tohtoročná priorita,“ uviedol.

Rely Dakar pokračuje vo štvrtok predposlednou 11. etapou s dĺžkou 379 km.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fernando Alonso #Rely Dakar 2020