Detská izba, ktorá slúži v každom veku

Každá mamička si užíva nákup prvej výbavičky pre svoje dieťatko. A zatiaľ čo prvý rok stačí dieťatku spať po boku mamičky a hrať sa všade tam, kde je prítomná, onedlho nastane deň, keď bude potrebovať vlastnú izbu a v nej svoju posteľ. Dokážete sa ale zorientovať v bohatej ponuke detského nábytku?

Nadčasový nábytok do detskej izby

Určite máte v hlave vlastnú predstavu o tom, ako by izba vášho drobčeka mala vyzerať. Ružová, modrá, pestrofarebná, alebo naopak v čisto prírodných a neutrálnych farbách. Od toho sa bude potom odvíjať aj výber nábytku do detskej izby. Najlepším riešením je hľadať také zostavy, ktoré sa prispôsobia veku a potrebám dieťatka. Nijaký nábytok nie je nesmrteľný, no ak sa oň dobre staráme, pokojne poslúži aj desaťročia. Viete si ale predstaviť, ako by sa vaša „puberťáčka“ cítila v izbe s ružovým nábytkom s potlačou zvieratiek?

Nejde však len o dizajn, ale aj o nároky na úložný priestor. Ak nemáte v pláne meniť nábytok každých päť rokov, voľte neutrálne farby a typ nábytku, ktorý poslúži napríklad aj počas študentských čias dieťaťa. Samozrejme, ak túžite, aby si váš drobček užil svoje detstvo naplno, tak mu pokojne doprajte detskú izbu so všetkým, čo k nej patrí –  s detskou posteľou v tvare domčeka ovešanou lampiónmi, malým stolíkom a stoličkou, nízkymi regálmi na hračky či farebnými komodami a skriňami, ktoré, keď nadíde správny čas, nahradíte študentskou zostavou nábytku.

Fantastický svet detských postelí

Nájsť nadčasový nábytok do detskej izby nie je problém, rovnako tak ako nájsť nábytok, ktorý sa dieťaťu prispôsobí. Písací stolík poslúži rovnako dobre prvákovi na základnej škole ako prvákovi na vysokej, podstatné je nájsť vhodnú kancelársku stoličku. Nejako podobne to funguje aj v prípade detských postelí. Aj váš metrový drobček môže spať na veľkej dvojmetrovej posteli, ak ju opatríte zábranou. Podstatné je tiež nájsť vhodný matrac, príp. vymyslieť, kde bude spať súrodenec. V menších izbách sú častým riešením poschodové detské postele, prípadne postele s výsuvným lôžkom.

Detské postele sa môžu správať i ako chameleón. Raz sú z nich detské postieľky, raz zasa riadne detské postele. Stačí iba odstrániť bočnice a dieťatko sa hneď ocitne na svojej úplne prvej detskej posteli, s bezpečnou výškou a detskými rozmermi. Rodičia sa často rozhodujú aj pre detské rozkladacie pohovky či kreslá určené na každodenné spanie, ktoré značne ušetria priestor. Nech sa rozhodnete akokoľvek, vždy myslite na to, že izba má dieťaťu slúžiť na oddych, hru i vzdelávanie, a tieto zóny treba vyčleniť i prostredníctvom nábytku a doplnkov.

ZDIEĽAJ NA:

Zapojte sa do diskusie. Vaše názory sú vítane!

komentárov