StoryEditor

Seat postupne odhaľuje dlho očakávaný model. Bude najbezpečnejší z ponuky značky

15.01.2020, 14:08
Autor:
rperpe
Svetovú statickú premiéru si novinka odbije už o niekoľko dní a to konkrétne 28. januára 2020.

Nový Seat Leon už klope na dvere. Samozrejme, premiéry sa dočkal až po dôležitejších modeloch ako je Volkswagen Golf či Škoda Octavia. Najnovší model španielskej značky však príde s výraznou evolúciou dizajnu, ktorá zhmotňuje ducha všetkých predchádzajúcich generácií.

Obľúbený automobil sa vo svojej novej generácii od predchodcov odlišuje zväčšenými rozmermi vo všetkých smeroch, má odhodlanejšie pôsobiacu prednú časť, mäkšie línie a výraznejšie modelovanú zadnú časť karosérie. 

Atraktívnejší vzhľad

Okrem zväčšených rozmerov majú obidve ponúkané verzie karosérie – päťdverový hatchback i kombi Sportstourer – zmenené aj celkové proporcie. Bohužiaľ, trojdverového prevedenia sa už fanúšikovia "kupé" vozidiel nedočkajú.

„Jednoduchosť sa prejavuje v tom, že my u značky Seat sme presvedčení, že väčšina vecí sa dá vyjadriť niekoľkými líniami. Odhodlanosť a energickosť sú zasa atribúty, vďaka ktorým sú naše automobily rozoznateľné na prvý pohľad,“ povedal Alejandro Mesonero-Romanos, riaditeľ dizajnu Seat. Rozpoznať, že ide o novú generáciu Seat Leon teda nebude nijak náročné, vozidlo bude podstatne odlišné.

Povrchy karosérie majú mať výraznejšie modelované tvary, ktoré podľa samotnej automobilky vytvárajú väčšie zmeny odtieňov farby laku ako svetlo dopadá na karosériu. Vďaka tomu vozidlo pôsobí viac modelované a vyznačuje sa premenlivou estetikou.

Zadnú časť karosérie novinky podčiarkujú plynulo prepojené zadné skupinové svetlá s LED technológiou, pričom tvar zadných svetiel a zadný spojler spolu vytvárajú „vizuálny impulz pohybu i keď vozidlo stojí v pokoji“.

Prednedávnom vypustil do sveta výrobca aj prvú snímku interiéru, ktorá odhaľuje dvojicu veľkých displejov, nové volenie jazdných režimov automatickej prevodovky (po vzore Octavie) a taktiež pôsobivé diódové ambientné osvetlenie kabíny.

Seat

Modernejšia technika

Konštrukčný základ, z ktorého mohli dizajnéri vychádzať, tvorí zdokonalená modulárna stavebnica komponentov s priečne uloženým motorom MQB Evo koncernu Volkswagen. Tá potom poskytuje tímu dizajnérov potrebnú flexibilitu a adaptabilitu. Vďaka nej sa teda môžeme pravdepodobne tešiť aj rozsiahlejšiu digitalizáciu a elektrifikáciu pohonných jednotiek.

Po vzore koncernových kolegov možno očakávať mild-hybridné motory so 48 V elektrickou sústavou, ako aj nový nafotýv agregát 2,0 TDI so systémom dvojstupňového vstrekovania prísady AdBlue - takzvane Twindosing. Chýbať by v ponuke nemala ani verzia na stlačený zemný plyn (CNG) a plug-in hybridný variant.

Očakávaný Seat Leon novej generácie bol navrhnutý a vyvinutý v dizajnovom a technickom centre značky v areáli závodu Martorell, kde sa bude novinka taktiež vyrábať.

Podľa slov automobily bude dokonca najbezpečnejším vozidlom v aktuálnom programe značky. Bude poskytovať najlepšiu digitálnu konektivitu a bude profitovať z elektrifikovaných pohonných agregátov. 

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 23:07