Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Šokujúca pravda o agávovom sirupe, ovocných šťavách a brezovom cukre

rss

Niektoré zdanlivo "zdravé" potraviny a nápoje majú vysoký obsah nebezpečnej koncentrovanej fruktózy. Medzi ne patrí aj "BIO" agávový sirup, obľúbené ovocné šťavy alebo "zdravý" brezový či kokosový cukor. 

Agávový sirup – nikdy viac 

Agávový sirup si získal povesť zdravého a prírodného sladidla. Preto ho často nájdete v BIO e–shopoch, ale aj v "zdravých" receptoch "bez cukru", často aj ako odporúčanú súčasť vegetariánskej alebo RAW stravy. 

Problémom agávového sirupu je vysoký obsah fruktózy. Fruktóza je jednoduchý, sladký sacharid. V potravinách a najmä sladkostiach, niektorých cereáliách či dokonca v "zdravých" proteínových tyčinkách nájdete tento sacharid v rôznych názvoch a podobách: 

  • fruktóza,
  • fruktózový sirup,
  • oligofruktóza,
  • fruktózový cukor (fruktopur),
  • hroznový či ovocný cukor. 

Potraviny ktoré majú v zložení na obale uvedené tieto zložky je najlepšie ignorovať. V obchode im odoláte ľahšie, ako keď už sú doma na stole. 

Prečo je pridaná fruktóza v potravinách taká nebezpečná? 

  1. Podporuje ukladanie tukov a obezite.
  2. Môže viesť k steatóze = nebezpečnému stukovateniu pečene.
  3. Podporuje procesy vedúce k cukrovke a k poruchám trávenia. 

A to je privysoká daň za nezdravé maškrtenie. 

Ak si v tejto chvíli kladiete otázku – a čo fruktóza v ovocí, v ovocných šťavách a mede? – odpoveď je jednoduchá. Ovocie obsahuje dostatok vlákniny a prírodná fruktóza je v ovocí namiešaná tým správnym spôsobom a v správnom množstve spolu s vitamínmi a minerálmi. Prirodzený obsah fruktózy v čerstvom ovocí je úplne v poriadku. Nepreháňajte však konzumáciu sušeného ovocia. 

Ovocné šťavy – keď už, tak len občas 

Ovocné šťavy – napriek skvelému marketingu ich výrobcov – by sme nemali piť často a vo veľkom. Okrem iného práve pre prirodzený vysoký obsah fruktózy, ktorá je v ovocnej šťave, džúse či v nektári vysoko koncentrovaná a zbavená vlákniny. To platí aj pre doma vyrobenú ovocnú šťavu. 

Ak predsa len neodoláte pokušeniu a doprajete si džús alebo ovocnú šťavu často, zrieďte si ju vodou a tak znížite koncentráciu fruktózy. Radšej uprednostnite zeleninové šťavy (bez pridaného cukru) pred ovocnými šťavami. Nehovoriac o negatívnych účinkoch ovocných štiav na zubnú sklovinu pri dlhodobom popíjaní. 

Med je v poriadku, ale... 

Áno, aj med obsahuje vysoký objem fruktózy. Preto si naraz nedávajte viac ako za lyžičku alebo dve, aby bol med pre vaše zdravie úžitkom, a nie príťažou. Med obsahuje mnoho liečivých zložiek cenných pre vaše zdravie a výskumom bolo preukázané, že jedna lyžička kvalitného medu denne zlepšuje zdravotný stav aj vzhľad :) konzumentov. 

Brezový cukor, kokosový cukor a zase tá fruktóza 

Brezový cukor je obľúbená "zdravšia" náhrada klasického bieleho cukru. To je ale ďalší omyl = vzhľadom na vysoký obsah fruktózy je brezový cukor ďalšou z potravín, ktoré odporúčame vyradiť z jedálnička. 

A keď si budete škrtať z nákupného zoznamu nezdravý prefruktózovaný brezový cukor, rovno si vyškrtnite aj jeho nepodareného kolegu = kokosový cukor, ktorý sa takisto pýši vysokým obsahom čistej fruktózy a je teda rovnako nezdravý. 

Poznáme zdravšie náhrady brezového a kokosového cukru? 

Samozrejme. Uprednostnite domáci med, hnedý cukor alebo stéviový výťažok (extrakt zo stévie). A keď sme pri hnedom cukre, neriaďte sa len farbou :) niektorí výrobcovia rafinovane prifarbujú svoj nepravý hnedý cukor karamelom. 

Hľadajte pravý hnedý cukor označený ako ​ demerara ​, ​muscovado ​ alebo ​ turbinado. Ale aj tu platí – všetko s mierou a sladenie nepreháňať. Cukor je skvelý pomocník, ale zlý pán. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz