Aby ste sa v tom celom nestratili, prinášame vám užitočné informácie, ako sa zorientovať v operatívnom leasingu.

Zákazníci pri rozhodovaní sa o operatívnom leasingu často nesprávne (s)počítajú, ktoré výhody môžu v skutočnosti získať. Pri prenájme vozidla je totiž dôležité kalkulovať s tým, že v mesačnej splátke sú zahrnuté aj také položky, ktoré pri klasickom financovaní alebo kúpe na hotovosť nie sú. Práve vďaka ním máte istotu, že o auto budete mať postarané a vy si môžete užívať výhody nového dopravného prostriedku.

„Klienti uvažujúci o Operatívnom leasingu často len jednoducho vynásobia výšku mesačnej splátky počtom mesiacov, na ktorú majú kalkuláciu vypočítanú. Dostanú tak sumu, ktorá sa často rovná cene obstaraného vozidla. A to nie je správny postup“, vysvetľuje Peter Iván, zakladateľ najväčšej internetovej stránky na Slovensku na porovnávanie rôznych ponúk vozidiel na operatívny leasing.

Zdroj: LEASING EXPERT

Vo väčšine prípadov, splátka operatívneho leasingu totiž obsahuje aj ďalšie položky, ako sú registračný poplatok za vozidlo, cestná daň, komplexný balík poistenia, servisné opravy, pneumatiky a ďalšie.

Ak by sme chceli urobiť aspoň základné porovnanie oproti klasickému financovaniu či kúpe na hotovosť, je potrebné pridané služby zo splátky nevyhnutne odpočítať. Tieto služby a poplatky pri bežnom leasingu alebo hotovostnej platbe, si musí majiteľ tak či tak zaplatiť postupne počas doby užívania vozidla samostatne.

„Dá sa povedať, že pri prenájme vozidla si klient vopred mesačne spláca „všetko“ , čo si praje započítať do zmluvy. Od prihlásenia auta na značky až po doplnkové služby. A nakoniec sa nemusí starať o odpredaj vozidla. Svetová ekonomika celkovo stráca dych, v prípade turbulencií na trhu sa postupne môžu meniť aj ceny ojazdených vozidiel,“ približuje konateľ LEASING EXPERT s tým, že riziko v tomto prípade znáša leasingová spoločnosť a nie užívateľ vozidla.

Azda najväčšou výhodou operatívneho leasingu je, že oproti klasickému financovaniu klient počas zmluvy splatí len časť ceny vozidla. To znamená, že zaplatí hoci len 40 alebo 50 % z ceny auta, teda podľa toho, koľko automobil opotrebuje počtom najazdených kilometrov. Zostatkovú hodnotu vozidla leasingovej spoločnosti tým pádom neuhrádza.

Okrem spomínaných výhod je dôležité poukázať na skutočnosť, že pri operatívnom leasingu žiadnu akontáciu pri obstaraní vozidla neplatíte. „Vstupná“ investícia do nového auta vás nemusí trápiť. Vlastné prostriedky v tomto prípade môžete efektívnejšie investovať napríklad na rozvoj a zlepšenie vlastného podnikania. „Nemalé môžu byť aj účtovné výhody, ktoré stále zostali v platnosti pre najväčšiu časť podnikateľského sektora,“ podotýkajú odborníci z LEASING EXPERT.

Keď už sa rozhodnete pre zaobstaranie si automobilu cez operatívny leasing, dôležité je rozumne uvažovať o plánovaní najazdených kilometrov, o všeobecných podmienkach poskytovateľa prenájmu vozidla, či o poistných podmienkach.

Zdroj: LEASING EXPERT

Nie každý zákazník je schopný vyhodnotiť si problematiku operatívneho leasingu sám. Našťastie to dnes ani nemusí robiť. Stačí navštíviť stránku www.leasingexpert.sk a obrátiť sa na odborníkov. Klient tak ušetrí čas hľadaním vozidla a výberu správnej leasingovej spoločnosti. Navyše, LEASING EXPERT sa počas celej doby zmluvy postará o absolútny komfort klienta. Ten sa vďaka tomu môže sústrediť na svoje podnikanie alebo si užívať nové  auto, ak sa jedná o súkromné osoby.