Salvador Dalí: Tajný život Salvadora Dalího

Som génius? Pre Salvadora Dalího je odpoveď jasná: o svojej genialite nikdy nepochy­boval. Kniha Tajný život Salvadora Dalího je svojrázny monument, ktorý si vystaval na vlastnú počesť.

14.01.2020 07:00
debata
Tajný život Salvadora Dalí Foto: Slovenský spisovateľ
Salvador Dalí Tajný život Salvadora Dalí

Ak mu aj chýba falošná skromnosť, jeho úprimnosť je nesmierna. Dalí odhaľuje svoje tajomstvá takmer bezohľadným spôsobom. Je to vášnivá a zveličená auto biografia geniálneho umelca. S nadšením si ju prečítajú nielen jeho milovníci.

Salvador Dalí (1904 – 1989) bol vskutku všestranný umelec – maliar, sochár, grafik, ilustrátor, fotograf, filmár a spisovateľ – a zároveň najznámejší predstaviteľ surrealizmu. Vďaka svojmu experimentovaniu a excentrickosti v tvorbe i v živote sa stal jedným z naj slávnejších umelcov 20. storočia. Ako osobnosť oplývajúca darom neuveriteľnej predstavivosti a neobyčajne bystrého úsudku bol schopný vnášať do diel nové estetické tendencie. Jeho geniálny talent sa prejavil vo viacerých oblastiach a v mnohých umeleckých dielach, ktoré sa preslávili na celom svete. Na Dalího tvorbu mala značný vplyv jeho životná láska Gala, ktorá bola jeho múzou a spolupracovníčkou neuveriteľných päťdesiat rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salvador Dalí #surrealizmus #knižné tipy