semená rastlín
Galéria (5) Zdroj: iStock

Morenie semien a príprava na výsadbu. Kedy je ideálny čas?

Napriek tomu, že niektoré končiny Slovenska sú zasnežené a zamrznuté, správny záhradkár vie, že ani v januári nie je čas na oddych.

Galéria

klíčky
semená rastlín
semená rastlín
semená rastlín

Pripravte sa na jarnú sezónu

Príprava na sadenie a ďalšie jarné práce nespočíva len v očistení a kontrole náradia. Venujte pozornosť kontrole semiačok, ktoré máte z minulých rokov, staršie a poškodené vyhoďte. Vyberte si nové druhy ovocia, zeleniny či okrasných rastlín, ktoré chcete v novom roku pestovať. Urobte si plán, kde v záhrade budú umiestnené jednotlivé plodiny.

Už v tomto období môžete zavítať do záhradkárskych predajní a prezrieť si semiačka, ktoré sú v ponuke. Mnohé z nich sa budú dať čoskoro zasadiť v interiéri a predpestovať ako priesady. Von ich vysadíte, keď nebudú hroziť mrazy. Všímajte si označenia na druhej strane obalov, aby ste semiačkam dali presne to, čo potrebujú.

Náš tip: Inšpirujte sa online katalógmi rastlín. Dobrý zdroj inšpirácie sú aj špecializované stránky sociálnych médií, najmä tie, ktoré vedie kvalifikovaný odborník.

morenie semien
Zdroj: iStock

Ideálny čas na morenie semien

Viete o tom, že sami môžete zvýšiť odolnosť semiačok morením? Morenie je skvelou ochranou pred hubovými ochoreniami a ďalšími choroboplodnými zárodkami, ktoré neraz zlikvidujú mladú rastlinku alebo semiačku zabránia v klíčení.

Najčastejšie sa používa na zeleninové semiačka, ale aj v okrasnej záhrade. Vyskúšať môžete buď suché alebo mokré morenie. Suché je vhodné pre menšie semená, pretože používa práškové prípravky, pri mokrom logicky pracujete s roztokom. Prípravky zoženiete v predajniach záhradkárskych potrieb.

klíčenie semien
Zdroj: iStock

Suché morenie alebo morenie za sucha

Pri suchom morení priamo do vrecka so semenami nasypete práškové moridlo a semiačka poriadne pretrepte, aby sa každé jedno čo najlepšie obalilo tenkou vrstvičkou účinnej látky. Moridlo, ktoré je vo vrecku navyše, opatrne odstráňte, aby nespôsobilo pri klíčení škody. Tento druh morenia môžete použiť na všetky drobnosemenné druhy zeleniny, hrach a fazuľu.

Mokré morenie alebo morenie za mokra

Odborníci tento spôsob morenia odporúčajú predovšetkým v prípade zeleniny, ktorá má veľké semená: uhorky, melón, špenát, cuketa. Práškové moridlo rozmiešate podľa návodu vo vode a semiačka ponoríte do roztoku. Dĺžku morenia a presný návod na výrobu roztoku nájdete na každom moridle. U jednotlivých výrobcov sa mierne odlišuje.

fazuľa
Zdroj: iStock

Morenie nie je vhodné pre všetky semená

Ešte pred morením sa poraďte s odborníkmi v záhradkárskych centrách alebo so skúsením záhradkárom, či a akým spôsobom, pomocou akého prípravku je vhodné moriť semiačka, ktoré máte v pláne. Moridlá obsahujú chemikálie, ktoré isté druhy semien neznesú. Na morenie sú mimoriadne citlivé semená rajčiakov a hlávkového šalátu. Na druhej strane, semená si už môžete rovno kúpiť morené a máte o problém menej.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje