Hore

Svetlá a tiene bez kresby

S preexponovanými svetlami bez kresby a podexponovanými tieňmi, rovnako bez kresby, sa stretol každý z nás.

Dynamický rozsah snímačov, čiže schopnosť zaznamenať určitú škálu jasov, je obmedzená. Fotograf s tým musí počítať a počítať musí aj s tým, že nie vždy sa dá všetko nafotiť k plnej spokojnosti a dôjde k orezaniu svetiel alebo tieňov (clipping).

V počiatkoch digitalizácie boli vo väčšine fotoaparátov CCD čipy s malým dynamickým rozsahom a veľkým šumom, fotilo sa takmer výhradne len do JPG. Ak ste fotili scénu s väčším rozsahom jasov, čo sa stávalo najmä za pekného slnečného počasia, mali ste prepaly zaručené. Dobre na tom neboli ani najtmavšie tiene.

Dnešné fotoaparáty majú snímače s väčším dynamickým rozsahom a vedia zábery ukladať do formátu RAW, kde sa dá veľmi dobre pracovať s expozíciou a dynamickým rozsahom.

Preexponované svetlá a podexponované tiene neznamenajú automaticky expozičnú chybu. Kritickejšie na posudzovanie sú svetlá. Určite si neželáme prepaly v mrakoch, na tvári fotografovanej osoby, či stene svetlej budovy. To sú neželané prepaly. Najmä v ČB fotografii však neprekáža kompletne preexponovaná obloha. Fotografi niekedy vytvárajú prepaly zámerne. Menej kritické sú tiene, tam nám strata kresby až tak nevadí, ak je to v častiach, ktoré nie sú pre nás dôležité. Pomerne často, kvôli kontrastu, kresbu v tieňoch potláčame. Vytvárame zámerne miesta bez kresby.

Len čierna a biela, žiadne poltóny. A pritom je to v poriadku.

Dynamický rozsah

Fotoaparáty majú rozdielny dynamický rozsah. Sú laboratóriá, ktoré ho dokážu zmerať. Udáva sa v stupňoch EV. Asi najznámejším laboratóriom je dxomark.com, ktoré testuje snímače fotoaparátov aj mobilov. Hodnotu dynamického rozsahu pre daný snímač ukazuje parameter Landscape. Iné laboratóriá a testy môžu udávať iný dynamický rozsah. To nie je chyba, len rozdielna metodika merania. Pre nás je dôležité hlavne porovnanie…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2020-01-14 19:43:59
niekedy správne naexponované zábery (technicky) a k tomu povyťahované tiene neprenesú tú atmosféru, ktorá tam je; a to sa týka predovšetkým čb fotografie; a nesúhlasím s vetou ... Začínajúci a mierne pokročilí fotografi si fotoaparáty z čela rebríčka nemôžu dovoliť ... všetko závisí od peňaženky; to je akoby začínajúci šofér si nemohol dovoliť SLX
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované