Ako si vytvoriť príjemný kútik na čítanie?

Radi čítavate? Čítanie kníh počas dňa a podvečer má svoje špecifiká, preto tomu prispôsobte aj výber zariadenia a doplnkov. Možno uprednostňujete minimálne riešenia, a preto si vystačíte s kreslom, nastaviteľnou stojacou lampou a knihou. Nebojte sa však zvyšovať svoje nároky na pohodlie. Dá sa to aj v malých priestoroch!

Sedenie

Bez toho o pohodlí pri čítaní sa ani nedá hovoriť. Ak sa však pohrúžite do knihy, po dlhšom čase vám nebude príjemné ani dlhšie sedieť a už nie užívať si knihu v ľahu. Najviac vás možno fascinuje čítanie v hojdacom kresle.

Je to síce pekná predstava, no tento typ sedenia uprednostnite radšej vo väčšom priestore. Zároveň platí, že nemusíte si hneď vyberať z robustných rustikálnych kresiel, ale úspornejších modelov.

Vhodným tipom je napríklad hojdacie kreslo s hlbšie umiestneným sedením pre perfektný relax aj veľmi sofistikovaný dojem. Mnohí nedajú dopustiť ani na hojdacie kreslá s polohovateľnou opierkou a menším taburetom. Takýmto setom máte hneď postarané aj o pohodlné natiahnutie nôh. Funkčným riešením je aj rohové sedenie. Často ide o viacfunkčné modely, pri ktorých sedaciu časť ľahko rozložíte a môžete využívať aj na spanie.

Stolík, rôzne nábytkové zostavy a ďalšie doplnky

Pri čítaní vám príde vhod položiť si šálku čaju, malé občerstvenie, dekoráciu či zložiť si okuliare bez toho, aby ste pre ne hľadali bezpečnejšie miesto. Malý okrúhly stolík je priestorovo nenáročný a ideálny pre zopár drobností ku každému čítaniu.

Knihy a časopisy musíte mať taktiež po ruke. Buď uprednostníte vitríny, knižnice alebo pre nedostatok miesta použijete praktický stojan z preglejky či štýlové ratanové košíky. Čítajte vždy pri dostatku prirodzeného svetla, ak už musíte použiť lampu, tak nech má tienidlo a je dostatočne vysoká. Nikdy nečítajte po tme, pri odraze svetla len z TV či mobilu. To sa nevypláca!

Foto: pixabay.com