Moruša v záhrade

Ako a prečo sa pestuje moruša?

Redakcia - 1. februára 2023 - 13605. zobrazení

V slovenských záhradách sa čoraz častejšie objavujú druhy s exotickým rázom. Niektoré z nich sem prišli v posledných rokoch, iné sa tu pestujú už celé desaťročia. K takým patrí aj moruša, ktorá je právom považovaná za jeden zo zázrakov prírody. Viete však prečo?

Chutí, vonia, lieči a ešte aj dobre vyzerá. Moruša je ako malá prírodná lekáreň a živá záhradná dekorácia zároveň. Navyše, napriek exotickému rázu sa prispôsobí aj podmienkam v tunajších končinách, takže je ako stvorená na oživenie vašich dvorov. Stačí vedieť, ktoré druhy moruše pestovať, ako sa o ňu správne starať a ako čo najlepšie využiť jej priaznivé účinky.

Odkiaľ sa moruša dostala do Európy?

Obľúbená exotická drevina sa objavuje v záhradách takmer po celej strednej Európe. Na starý kontinent sa dostala počas obchodných ciest smerujúcich do Ázie. Presný pôvod stromu nie je známy, no podľa viacerých botanikov má domov v oblastiach juhozápadnej Ázie. Tam údajne rastie už niekoľko storočí, a to nielen vo voľnej prírode. Miestni odjakživa poznali jej výdatné liečivé schopnosti aj možnosti praktického využitia, čo ich viedlo k hľadaniu spôsobu, ako by túto drevinu mohli pestovať aj doma.

Moruša previsnutá

Aké má moruša najtypickejšie znaky?

  • Ide o stredne vysoký strom dorastajúci do výšky okolo 12 metrov.
  • Typickým znakom dreviny je koruna rastúca do guľovitého tvaru.
  • Koruna je hustá, zhusťujú ju plstnaté listy dlhé do 20 centimetrov.
  • Máva tmavofialové až čierne plody, ktoré sa podobajú na černice.
  • Plody sa vyznačujú plnou chuťou, obsahujú veľké množstvo živín.
Travertin - projekty záhrad

Chuť a sfarbenie liečivých plodov sa líši

Nie všetky plody majú rovnakú chuť a sfarbenie. Dôvodom je druhová rozmanitosť, ktorá je pre morušu typická. Aj u nás sa pestuje niekoľko druhov, ktoré sa odlišujú práve chuťou plodov a ich farbou. Mierne rozdiely spočívajú aj v rýchlosti ich dozrievania či v koncentrácii liečivých látok v ich zložení. V snahe vypestovať čo najzdravšiu a najhojnejšiu úrodu sa u nás najčastejšie objavujú 3 známe druhy.

Ktoré druhy moruše sa u nás pestujú?

Moruša čierna

Zo všetkých druhov je u nás najpestovanejšia moruša známa najmä čiernymi plodmi, ktoré sú podobné černiciam. Patrí k teplomilnejším druhom, takže najviac sa jej darí v oblastiach vinohradov na juhu Slovenska.

Moruša červená

Plody moruše červenej zas pripomínajú maliny, no v porovnaní s nimi sú o niečo sladšie. Samotný strom sa môže pochváliť pevným drevom, aké nemá žiadna iná moruša.

Moruša biela

Tento druh si nachádza domov aj v severnejších častiach krajiny. Obľúbený je pre chutné plody bielej a bielo-zelenkastej farby so sladkastou chuťou vhodnou na prípravu lekvárov alebo sirupov. Tie nie sú podobne ako plody vyššie uvedených druhov iba chutné, ale zároveň aj liečivé.

Moruša - mix

Aké liečivé účinky majú plody moruše?

  • Obsahujú niekoľko minerálov aj vitamínov, napríklad A, C alebo K.
  • Prášok z vysušených mletých plodov je dobrým prírodným sladidlom.
  • Šťava z čiernej moruše pomáha pri problémoch s močovými cestami.
  • Biela moruša obsahuje inhibítory využiteľné pri výrobe očných krémov.
  • Liečivé sú údajne aj listy, ktorých konzumáciou sa regeneruje pokožka.
  • Sirup z červených plodov je pre nižší obsah cukru vhodný pre diabetikov.
Moruša - plody

Moruša nie je iba všestranným liečivom

Zber liečivých plodov je iba jedným z dôvodov, pre ktoré sa táto drevina objavuje v našich záhradách už desiatky rokov. Jej pestovanie má význam aj kvôli estetickej funkcii, ktorú si plní súčasne so svojím praktickým využitím. Vhodná je ako solitér, ktorý vynikne najmä na menších pozemkoch. Poskytovať zdravú úrodu a zároveň si plniť okrasnú funkciu však dokáže len pri správnej a pravidelnej starostlivosti.

Kde a kedy sa môže moruša vysádzať?

Uvedené liečivé účinky sú spolu s okrasnou funkciou dostatočným dôvodom na vysádzanie moruše v záhrade. Aj keď moruša nie je náročnou drevinou, s časom a miestom výsadby by sme mali vyjsť v ústrety jej požiadavkám. Tým jej vytvoríme optimálne podmienky na pestovanie, vďaka ktorým urýchlime jej rast a prispejeme k tomu, aby bola zdravá a vitálna, čo priaznivo ovplyvní aj kvalitu a množstvo úrody.

Pôda

Každá moruša ocení mierne vlhkú a dostatočne priepustnú zeminu. Záhradkári, ktorí majú s pestovaním moruše bohaté skúsenosti, odporúčajú použiť špeciálny substrát s perlitom alebo keramzitom. Práve tieto prímesi dokážu zvyšovať priepustnosť tak, aby zemina spĺňala najvyššie požiadavky na pestovanie moruše. Pôda môže byť pred sadením mierne pohnojená, najlepšie organickým hnojivom, napríklad granulovaným hnojom.

Poloha

Pri hľadaní správnej polohy nie je na výber veľa možností. Teplomilnejšia drevina uvíta polohu na slnku, ktoré potrebuje pre skoré dozrievanie plodov. Otvorené priestranstvo na slnku je potrebné aj kvôli jej vzrastu. Moruša dokáže vyrásť do výšky 12 metrov, takže nedostatok voľného miesta by jej mohol spôsobovať existenčné problémy. Netýka sa to však všetkých druhov moruší. Zakrpatené odrody a odrody pestované na kmienku do takejto výšky nedorastajú.

Čas výsadby

Za ideálny čas výsadby sa považuje jar, no mnohí záhradkári tak robia aj na začiatku jesene, kedy je vonku stále teplo. Problémy s bezproblémovým uchytením tejto dreviny by nemali nastať ani pri výsadbe v inom neodporúčanom termíne. V takomto prípade však bude úspech, ak budete zbierať úrodu včas, teda približne od polovice mája do júla, kedy dozrievajú plody všetkých druhov moruší.

Červená moruša

Starostlivosť o morušu po jej výsadbe

Hnojenie

Ak posadíte morušu do dostatočne pohnojenej zeminy, ktorá má prebytok živín, k ďalšiemu hnojeniu stačí pristúpiť raz za rok. Použiť by ste mali rovnaký typ hnojiva, akým ste hnojili pôdu pred výsadbou dreviny. Tým zachováte vyvážený prísun živín potrebných pre zdravý a rýchly rast moruše.

Strihanie

Začiatok jesene, prípadne aj august, sa dá v spojitosti s pestovaním moruše využiť na jej strihanie. Vtedy znáša strih najlepšie a do príchodu prvého ochladenia sa s tým dokáže bez problémov vyrovnať. Hĺbka rezu by mala byť vždy úmerná korune, aspoň tak to prezentujú skúsení záhradkári, ktorým sa táto technika strihania osvedčila.

Zálievka

Ak je moruša včas posadená, pohnojená a zostrihnutá, k spokojnosti jej bude chýbať už iba pravidelná zálievka. Keďže korene sa zakoreňujú dosť hlboko, drevina nemá problém s dlhodobejším udržiavaním vlhkosti. Napriek tomu si vyžaduje občasné polievanie na pravidelnej báze, napr. v týždenných intervaloch. V prípade dlhodobejšieho sucha sa tieto intervaly môžu trochu skrátiť.

Kedy strihať tuje? + 4 princípy strihania tují

Viete, kedy strihať tuje? V článku nájdete 4 základné princípy strihania tují… Viete, ako strihať tuje?

Priadka morušová

Zaujímavosť na záver

Moruša býva obľúbeným útočiskom priadky morušovej. Aj preto je táto drevina v niektorých kútoch sveta pestovaná kvôli listom, ktoré slúžia ako potrava pre jedného z najväčších „producentov“ hodvábu.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články