Znížte výrobu a následnú tvorbu odpadu oblečenia a textilu. Skončite s fast fashion a pripojte sa k celosvetovej revolúcii. Predstavujeme vám budúcnosť vo forme pomalej módy – slow fashion.

Prinášame vám tretiu a poslednú časť zo série o fast fashion. V prvej časti sme si priblížili materiály oblečenia, a v druhej sme hovorili o jeho výrobe a preprave. V poslednej časti sa budeme venovať následkom fast fashion a možnostiam jeho eliminácie prostredníctvom slow fashion, recyklácie a upcyklácie.

 

„Slow fashion je dômyselne vyrobené vysokokvalitné oblečenie s doplnkami, určené na dlhodobé nosenie.“

Fast fashion neškodí len životnému prostrediu a zdraviu konzumentov, ale vo veľkej miere aj pracovníkom v odevných a textilných továrňach. V minulosti sa vo fabrikách v dôsledku nedostatočných bezpečnostných opatrení stalo niekoľko „nehôd“ so smrteľnými následkami. Posledná udalosť je z 8. decembra 2019 z indického Dillí, kde vypukol požiar, pri ktorom zomrelo minimálne 43 ľudí a viac než 50 bolo zranených.

Avšak v posledných rokoch sa dostáva do popredia forma etickej a udržateľnej módy. Mnohé fast fashion značky prezentujú niektoré zo svojich odevov ako „udržateľné“ a „eco-friendly“. Netvrdíme, že to tak nie je. Netreba však zabúdať na to, že takéto značky sa často snažia iba držať krok s „trendom“ a stále im ide najmä o zisk a predajnosť.

Dôvody, prečo je dôležité zamyslieť sa nad rýchlou módou, si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

Ako konzumenti im našou kúpou dávame nepriamo najavo, že s ich filozofiou súhlasíme a podporujeme ich. Len ľudia majú možnosť to zmeniť a vyjadriť svoj postoj. Treba si dávať pozor na túto formu „brainwashingu“ od známych fast fashion značiek, ktoré sa len hrajú na udržateľné a etické, lebo je to trendy a in. Skúsme im vyjadriť náš nesúhlas tým, že radšej podporíme niektorú zo slow fashion značiek alebo iné formy recyklácie a upcyklácie oblečenia.

Slow fashion nie je voľba, ale nevyhnutnosť

Čo vlastne znamená pojem „slow fashion“? Môžeme ho definovať napríklad ako antitézu fast fashion. Slow fashion môže byť vyvážený životný štýl – etický, ekologický, udržateľný, nadčasový a sústreďuje sa viac na kvalitu ako kvantitu. Expertka na udržateľnú módu Alden Wicker tvrdí: „Slow fashion je dômyselne vyrobené vysokokvalitné oblečenie s doplnkami, určené na dlhodobé nosenie.“

Prečo je slow fashion nevyhnutná? Predpokladá sa, že odevný a textilný priemysel ročne vyprodukuje okolo 1,7 miliardy ton oxidu uhličitého, CO(čo značne prispieva ku globálnemu otepľovaniu).

Na pestovanie potrebných surovín na výrobu oblečenia sa minie obrovské množstvo vody, pesticídov a ostatných toxických chemikálií, ktoré ničia pôdu, biodiverzitu a vodné zdroje.

slow fashion
„Smrť spôsobená konzumerizmom“, transparent z klimatického protestu v Kanade. Zdroj: unsplash.com/Radu Stanescu

Celosvetovo sa vyrobí okolo 80 miliárd nových odevov ročne, pričom v súčasnosti končí na skládkach spaľovne až 80 % všetkého vyrobeného oblečenia.

„Žijeme v “throwaway” (odhadzujúcej) spoločnosti, ktorá núti módne značky znižovať ceny oblečenia, a teda aj jeho kvalitu,” hovorí Christina Dean, zakladateľka Redress.

Najväčším konzumentom v Európe je Veľká Británia, kde ročne jedna osoba nakúpi až 27,8 kg oblečenia.

Ako začať – objavte svoju kreativitu pomocou slow fashion

Na to, aby sme boli trendy a in, nepotrebujeme nakupovať kvantá oblečenia z fast fashion obchodov. Móda je predsa forma vyjadrenia, tak buďme kreatívni a vyskúšajme napríklad vytvoriť viacej outfitov len s pár kúskami oblečenia. Môžeme napríklad vyskúšať kapsulový šatník. Ten obsahuje len základné kusy oblečenia, ktoré sa navzájom kombinujú.

Skúsme dať svojmu starému odevu ešte druhú šancu a upcyklujme ho. Teda vytvorme nové kúsky oblečenia z toho starého. Na rozdiel od recyklácie sa upcykláciou odevu jeho hodnota zvyšuje.

pomalá móda
„Prvá najviac udržateľná možnosť je byť nahý, my sme tá druhá.“ Oblečenie na stojanoch v obchode s udržateľnou módou. Zdroj: unsplash.com/Charles Etoroma

Prostredníctvom recyklácie tak naše oblečenie môžeme darovať známemu, rodine, na charitu, do second handov, kontajnerov na oblečenie alebo vymeniť prostredníctvom swapov. To, samozrejme, platí pre odevy, ktoré sú ešte v dobrom stave a dajú sa nosiť, len nám už nesedia alebo nás prestali baviť.

Na to, aby sme boli trendy a in, nepotrebujeme nakupovať kvantá oblečenia.

Ak je oblečenie už poškodené a nedá sa ďalej nosiť, neznamená to hneď, že ho musíme vyhodiť. Skúsme porozmýšľať a vymyslieť mu nejaké využitie v domácnosti (handry, obaly, obliečky na vankúše a pod.). Základom celej filozofie slow fashion je predsa eliminovať množstvo odevov a textilu; nielen jeho výrobou, ale aj tvorbou odpadu.

Slow fashion obchody, second-handy a swapy

Môžeme vymeniť klasické fast fashion obchody za tie slow fashion. U nás na Slovensku je ich síce menej, ale mnohé zahraničné sú dostupné aj online.

Kamenné a online obchody na SR:

Online zahraničné obchody:

Mnohé ďalšie si môžete pozrieť na:

Pokiaľ nie sme obmedzení budgetom, môžeme investovať peniaze do kvalitných značkových vecí od samotných návrhárov.

Dostupnejšou alternatívou sú second-handy. Tie sa nachádzajú v každom meste a nie sú určené len pre ľudí, ktorí majú „hlboko do vrecka“. Vieme tam nájsť naozaj pekné a hlavne originálne a ekologické oblečenie.

https://www.instagram.com/p/B18cq5roz2V/

Jedným z najoriginálnejších a najštýlovejších second-handov na Slovensku je NOSENE. Nepredávajú len obnosené oblečenie, ale niektoré kúsky upcyklujú. Ktokoľvek k nim môže priniesť svoje obnosené oblečenie. Ich kamenné predajne sa nachádzajú v Bratislave a v Banskej Bystrici, prednedávnom dokonca rozbehli na ich stránke www.nosene.sk vlastný e-shop.

Ďalšou z možností je návšteva rôznych swapov (nielen oblečenia), ktoré sa organizujú v našom okolí. Bližšie informácie nájdeme na facebookových stránkach, ako napríklad Trnavský swap, SWAP Košice a pod., alebo stránky ako Nová Cvernovka či Stará tržnica, kde sa uskutočňujú okrem výmen aj rôzne festivaly a workshopy týkajúce sa udržateľnej a etickej módy.

Najznámejší slow fashion festival na Slovensku organizuje hnutie POMALOfestival udržateľnosti v bratislavskej Starej tržnici. Festival nám predstavuje zodpovednú módu a pomalý životný štýl.

Módna revolúcia

Žijeme v dobe sociálnych sietí, čo je najlepší spôsob na masové zdieľanie. Preto sa namiesto propagovania neetickej, neudržateľnej, škodlivej fast fashion skúsme zapojiť do módnej revolúcie a presadzovať slow fashion.

Ako inšpirácia môžu poslúžiť aj nasledujúce instagramové účty:

https://www.instagram.com/p/B6SvK2Bhzsx/

https://www.instagram.com/p/BywoQOZCrDz/

https://www.instagram.com/p/B19OcykIt-a/

https://www.instagram.com/p/B525FDtp-7A/