Akí sú typickí pacienti s cukrovkou na Slovensku?

Podľa najnovších štatistík žije v SR 354 726 evidovaných pacientov s cukrovkou. V populácii je však veľké percento nediagnostikovaných diabetikov, ktorí o svojom ochorení zatiaľ nevedia.

11.01.2020 06:00
cukrovka, diabetes, fonedoskop, srdce, ovocie,... Foto:
Cukrovkári najčastejšie zomierajú na kardiovaskulárne ochorenia, pričom najčastejšou srdcovou diagnózou je u nich ischemická choroba srdca.
debata (1)

„Chcel by som, aby cukrovka na začiatku bolela ako zuby! Ľudia by potom skôr prišli za odborníkom a vyhli by sa mnohým komplikáciám,“ povzdychol si predseda pacientskej organizácie Zväz diabetikov Slovenska Ing. Jozef Borovka. Väčšina diagnostikovaných pacientov (vyše 321-tisíc) má diabetes 2. typu. Diabetes 1. typu má niečo vyše 27-tisíc pacientov.

Video
Diabetes je najčastejšou príčinou amputácií vôbec. MUDr. Tibor Balázs, intervenčný rádiológ a primár endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave hovorí pre TV Pravda o tzv. revaskularizačnej liečbe, prostredníctvom ktorej je možné zabrániť zbytočným amputáciám končatín.

„Najčastejším pacientom s diabetom typu 2 na Slovensku je žena vo veku 66 rokov, diabetom trpí 12 rokov, je obézna, má hypertenziu liečenú aspoň jedným liekom, poruchu metabolizmu tukov liečenú aspoň jedným liekom a užíva liek proti zrážaniu krvi,“ tvrdí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., prezident Slovenskej diabetologickej asociácie. „Pacient diabetik so srdcovo-cievnym ochorením je zas častejšie muž.“ Cukrovkári najčastejšie zomierajú na kardiovaskulárne ochorenia, pričom najčastejšou srdcovou diagnózou je u nich ischemická choroba srdca. „Ak si zoberieme 60-ročného muža, cukrovka mu skráti život o šesť rokov. Ak má popri cukrovke aj pridružené kardiovaskulárne ochorenie, jeho očakávaná dĺžka života sa skráti o dvanásť rokov,“ vysvetľuje diabetológ MUDr. Zbyněk Schroner, PhD.

Cukrovkou trpia aj deti. Väčšina detských pacientov má diabetes 1. typu. Z 1¤605 detí len 37 má diabetes 2. typu, ktorý súvisí najmä so životným štýlom a s obezitou. V Amerike však až polovica diabetikov má diabetes 2. typu. „Tak ďaleko sme sa zatiaľ, našťastie, nedostali,“ konštatuje MUDr. Ľubomír Barák, CSc., hlavný odborník pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu. 90 % detí s diabetom 2. typu sú na Slovensku Rómovia, ochorenie teda výrazne súvisí s ich životným štýlom, ktorý sa odvíja od sociálno-ekonomickej situácie. Samozrejme, deti s preventabilným diabetom typu 2 majú viac komplikácií ako deti s diabetom typu 1, ktorému sa nedá predchádzať.

„Mám rómskeho pacienta, ktorý mal kedysi 120 kg a diabetes. Podarilo sa mu schudnúť, dnes má 70 kíl, 24 rokov a jeho hladina cukru v krvi je ako u zdravého človeka. Samozrejme, nemôžem povedať, že je z diabetu vyliečený, skôr či neskôr sa mu ochorenie pravdepodobne vráti.“ Čím dlhšie sa však udrží s takýmito výbornými laboratórnymi hodnotami, tým lepšie. A najlepšie je ochorenie zachytiť už v prvom štádiu, keď ešte nie je poškodený pankreas.

MUDr. Barák si spomína aj na mamičku, ktorú s ročným dieťaťom bez kontroly vyhodili z dvoch ambulancií, kde tvrdila, že jej dieťa má cukrovku. Až prišla do bratislavského centra a dieťa malo hladinu cukru 47,6 mmol/l! „Videla na plienke biele škvrny a zaúradoval zdravý sedliacky rozum a materinský inštinkt. Olizla ich. Boli sladké,“ spomína si Ľubomír Barák. Aj preto sa diabetu v minulosti hovorilo cukrová úplavica, moč diabetikov bol totiž sladký.

Diagnostika cukrovky troma spôsobmi

1. príznaky cukrovky + hodnota glykémie (cukru v krvi) = > 11,1 mmol/l

alebo

glykémia nalačno = > 7,0 mmol/l

alebo

glykémia počas 2. hodiny orálno-glukózo-tolerančného testu (pitie „cukrovej vody“) = > 11,1 mmol/l

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #MUDr. Emil Martinka