Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Používa MG4 XPOWER jeden elektromotor?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

Mercedes-Benz CLA 180d: Je to úsporný sedan, ale aj kupé...

Novinky

10.1.2020

Druhá generácia triedy CLA je naozaj dôstojným pokračovateľom tej predchádzajúcej. Exteriér skúšaného vozidla  je príťažlivý a dôraz na zameranie sa na športovejšiu klientelu navyše podčiarkuje aj balíkom AMG Line. To, ako jazdí najmenší z rodiny MB,  sme sa Vám rozhodli prezradiť v nasledujúcich riadkoch...

Exteriér

Auto na prvý pohľad pôsobí kompaktne, no zároveň prezrádza svoje nadanie pre jazdu najradšej vo vyšších rýchlostiach. V prednej časti skúšanej verzie dostali miesto extravagantné svetlomety vo verzii Multibeam LED. Už prvé kilometre v tme nás presvedčili, že ich adaptívny režim je vyladený do dokonalosti a svietivosťou patria vo svojej triede jednoznačne k špičkám.

V zadnej časti Mercedes-Benz CLA vo verzii sedana, s výraznými prvkami kupé, prináša v ostatnej z generácií delené koncové svetlá, ktoré nás zaujali najmä tým, že podstatnejšie rozširujú prístup do kufra.

 

 

Interiér

Najkrajšou, z dokonalých súčastí interiéru je – palubná doska s dvojicou displejov systému MBUX. Vodičovi dáva výborný prehľad o všetkom čo sa s vozidlom deje. CLA tento prvok prideľuje skutočne prémiový vzhľad. K pohodliu vodiča prispieva aj výborne tvarovaný športový volant s dotykovými plôškami pre ovládanie viacerých funkcií.

Infotainment je vyladený do dokonalosti. Okrem ovládania dotykmi je ho možné iniciovať aj hlasom, čo viacerí z kolegov vtipne označujú ako lepšiu náhradu za otravného spolujazdca...

Priestor v kabíne je identický s predchádzajúcou generáciou, pribudlo však niekoľko centimetrov pred kolenami pasažierov vzadu. Daňou sa športovo pôsobiaci exteriér však je, že na zadnom rade klesá strop až tak, že cestujúci s výškou nad 180 cm pociťujú nad hlavou nedostatok priestoru, čo musia riešiť „podsunutým sedením“, ktoré však opäť uberá z priestoru pred kolenami. Za operadlami zadného radu sedadiel sa skrýva batožinový priestor s objemom 460 litrov.

Jazda

V testovanom vozidle bol 1,5-litrový štvorvalcový  vznetový agregát. ktorý je výsledkom spolupráce s automobilkou Renault. Slabší výkon 115 koní výrazne podporoval krútiaci moment, ktorý vrcholí na hodnote 260 Nm. Agregát je spriahnutý so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou a zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosahuje za 10,7 sekundy. To je v súčasnej strednej triede akceptovateľný údaj. Motor si zaslúži pochvalu za spotrebu – v teste sme jazdili po diaľnici pod hranicou 4,5 l/100 km.

To, čo je na vozidlách MB vždy veľmi dobré je podvozok. Ani tentoraz nesklamal a jeho koncepcia i naladenie prezrádzajú, že aj CLA je pripravené aj pre oveľa výkonnejšie pohonné jednotky. Ovládanie vozidla iba s volantom  je aj v tých najextrémnejších situáciách predvídavé a mimoriadne jednoduché. A ak sa už dostanete do hraničných situácií, tak určite pomôžu dostatočne dimenzované brzdy oboch náprav.

Na skúšanom vozidle boli 18-palcové pneumatiky. Ich nízky bočný profil nás pri prejazde nerovností neraz vystrašil výraznejším buchnutím, no ako sme čoskoro zistili bol to iba akustický „problém“. Pre mechanické časti podvozka to problém nebol a jeho eliminácia môže byť veľmi jednoduchá – môžete sa rozhodnúť pre menšie kolesá (sú v ponuke) s vyššími pneumatikami...

Resumé

Ostatné CLA je výborne vyzerajúce a aj primerane pohodlné vozidlo. V prípade využitia 1,5-litrového vznetového motora sa navyše odmení aj veľmi nízkou spotrebou, ktorá výrazne konkuruje aj vozidlám s drahším hybridným pohonom, ktoré sú v rovnakom veľkostnom segmente.

Jediným vážnejším nedostatkom testovanej verzie bola spolupráca motora so 7-stupňovou automatickou prevodovkou. Plynulý rozjazd je s ňou problematický, rozbeh vozidla sa takmer vždy začíal nepríjemným trhnutím. Pri cúvaní zasa viackrát oneskorene a nervózne reagovala na pokyn plynového pedálu, čo nebolo príjemné najmä pri parkovaní v stiesnených priestoroch podzemných parkovísk.

Ak by sme sa rozhodovali pre túto verziu značky Mercedes-Benz pod kapotu by sme si zvolili výkonnejšiu motorizáciu výlučne z nemeckej koncernovej produkcie, ktorá má odskúšanú komunikácia so spoľahlivými dvojspojkovými prevodovkami. Príťažlivo športová karoséria k tomu výkonnejšiemu agregátu totiž príjemne a nevtieravo provokatívne nabáda...

(Pozn.: viac fotografií nájdete v rubrike testy stellacentrum.sk)

PLUSY

+ exteriér a image
+ komfort vo vnútri
+ naladenie podvozka
+ riadenie, stabilita v zákrutách
+ spotreba

 

MÍNUSY


- reakcie automatickej prevodovky

 

 

Technické údaje:

Motor

vznetový R4 prepĺňaný

 

Zdvihový objem (cm3)
1 461


Výkon (kW/k/ot)
85/115/4000


Krútiaci moment (Nm)

260/1750 - 2500
 

Pohon

prednej nápravy
 

Prevodovka

7-stupňová automatická
 

Zrýchlenie 0-100 km/h (s)
10,7

 

Maximálna rýchlosť (km/h)
205

 

Spotreba podľa výrobcu (kombinovaná l/100 km)
3,8 – 4 (v teste 3,6 – 5,6)


Dĺžka x šírka x výška (mm)
4668 x 1830x 1439


Rázvor (mm)
2729


 

Brzdy vpredu/vzadu
kotúčové

 

Objem batožinového priestoru (l)

460

 

Pohotovostná hmotnosť (kg)

1490

 

Celková hmotnosť (kg)
2000

 

Cena vozidla od (€)

31 620

 

Cena testovaného vozidla (€)

49 638
 

 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén