Máte zapnutý Adblock!

Prosím vypnite Adblock na stránke Svetkuriozit.sk a znovu ju načítajte (F5). Ďakujeme

Šperky sprevádzajú väčšinu z nás takmer po celý život. Nemusia to byť len zlaté a drahé šperky, ale aj strieborné alebo z lacnejších materiálov. Každopádne šperky, či už retiazky alebo prstene sa zvyknú darovať na veľké udalosti, úspechy v škole, v práci alebo na okrúhle narodeniny. Samozrejme sa vymieňajú pri zásnubách a svadbách, kde prstene nesmú chýbať. Či už darujete šperk zo striebra, bieleho zlata, žltého zlata s diamantami alebo bez, stále je to jeden z najuniverzálnejších darčekov a hodí sa takmer každému.

Luxusné šperky majú svoju dlhú históriu. Tie prvé sa objavili až  stotisíc rokov pred naším letopočtom a pochádzali ako inak z prírodných materiálov. Zlato a striebro ľudstvo ešte nepoznalo a tak sa zdobili mušľami, kameňmi a podobne. Ľudia sa vtedy nie len zdobili, ale používali šperky aj ak amulety a ochranné medailóny proti zlým silám.

Samozrejme, v dobe bronzovej sa už objavujú aj kovy a s nimi nastúpili na scénu aj drahé kovy. Spočiatku samozrejme tieto kovy drahé neboli a niektoré z nich sa dali doslova nájsť na zemi a nemuseli sa ťažiť. Samozrejme zlato sa ľudstvu páčilo už oveľa skôr, ako malo reálne nejakú hodnotu. Je pekné lesklé a žltej farby a na slnku ho bolo vidno z veľkej diaľky. V stredoveku mali luxusné šperky trochu útlm a boli zakázané len preto, aby ich gotika znovu priniesla k niekdajšej sláve. V renesancii sa znova používali bežne a nosila ich samozrejme takmer výlučne šľachta a mešťania. Kráľ si svoje celé bohatstvo ukrýval v zlate a drahých kovoch a kameňoch. Šperkárstvo a zlatníctvo bolo uznávané a ťažké remeslo prirovnaniahodné k umeniu. Vo svojej podstate funguje až dodnes s malými obmenami v technológiách spracovania a narábania s kovmi a drahými kameňmi.

Ručná výroba sa začína postupne nahrádzať mechanizovanou a remeselníkov potláča do úzadia a to už v 19tom storočí. Bižutéria sa dostáva do popredia, keďže je vyrábaná na linke, rýchlo a efektívne a jej cena je neporovnateľná s drahými šperkami. Hodnota šperkov tak postupne trochu upadá a ľudia si radšej kupujú lacnú bižutériu. V 20tom storočí je ale zase všetko inak a ľudia sa vracajú k tradíciám. Luxusné šperky majú znova hodnotu a predávajú sa ako za niekdajších čias.

Dostali sme sa rýchlymi krokmi do súčasnosti. Teraz si už šperky môžu dovoliť normálni bežní ľudia a okrášliť sa nimi. Niektorí si ich kupujú len tak pre radosť a niektorí ako darček na výnimočné horespomínané udalosti. Spoločnosť Tous patrí medzi šperkárov už od roku 1920 sa zameriava na šperky pre všetkých: deti, mužov aj ženy. V roku 1965 sa dostávajú k podstate a otvárajú rodinný podnik so šperkami. Pracujú s materiálmi ako zlato, biele zlato, striebro a s drahými kameňmi vrátane diamantov. Sú odborníci na trhu a ich luxusné produkty sa môžu ligotať aj na vás.

Ako sa vám páčil tento príspevok?

Kliknite na hviezdu pre vaše hodnotenie!

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hlasov: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buďte prvý, kto zahlasuje.

Komentáre

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :