auto v zime
Galéria (11) Zdroj: isifa/Shutterstock,

Ako vybaviť auto pred cestovaním v zime

Keďže miera očakávania neistoty na cestách a v mieste oddychu môže byť vysoká, auto treba náležite vystrojiť, aby bolo pripravené nielen na dovolenkový oddych, ale aj na nepredvídané a neočakávané udalosti.

Galéria

auto v zime
žena pri notebooku
GPSNavigacia
Autokluce a Doklady
Snehove Retaze
čistenie auta od ľadu
snowboard
matka a dieťa v aute

Radí Stano Botur

„Opustiť pohodlie domova a často aj stereotyp spojený s každodenným množstvom povinností, a vydať sa na dovolenkovú cestu so sebou prináša aj pocit dobrodružstva, bez ktorého by dovolenka nebola dovolenkou“

Na dlhšiu cestu sa vydajte dobre pripravení, aby ste sa z dovolenky bezpečne vrátili zdraví, odpočinutí a spokojní.

Cenné informácie

Tento druh „batožiny“ treba držať v hlave alebo aspoň v mobile. Keď ste vyberali dovolenku, iste ste si už zisťovali, ktoré zaujímavé miesta sa nachádzajú v cieľovej destinácii. Že nie? Tak klikajte a zisťujte! V prípade zlého počasia tak získate plán B pre celú rodinu. Aké vlastne bude počasie? Pozrite si aj predpoveď pre cieľovú lokalitu. Zistite si, kde by ste v prípade ochorenia či zranenia vyhľadali lekára, kde najbližšie servisujú lyže alebo aj autá. Nebude v čase vášho pobytu štátny sviatok a všetky obchody zatvorené? Človek nikdy nevie. Hoci by ste sa už radi začali baliť, vydržte ešte pri počítači, prípadne zavolajte svojmu poisťovateľovi a dôkladne sa informujte o predpisoch krajín, cez ktoré pôjdete – vzhľadom na to, čo všetko treba mať povinne v aute.

žena pri notebooku
Zdroj: isifa/Shutterstock,

Doklady a poistenie

Bez týchto dôležitých vecí nikdy nesmiete vyjsť na cestu. Občiansky preukaz, vodičský preukaz, osvedčenie o technickom preukaze, preukazy o STK a EK a preukaz poistenca sú základom – ak sú, pravda, platné. Ak pôjdete do zahraničia, možno budete potrebovať aj pasy. V zahraničí by napríklad vodič nad 60 rokov mal mať potvrdenie o lekárskej prehliadke (na Slovensku je hranica zdravotnej spôsobilosti 65 rokov). Zabezpečte si vhodné poistenie (napr. povinné s rozšírenými asistenčnými službami – veľmi vhodné je v prípade využitia odťahovej služby), cestovné, resp. úrazové, a to pre všetkých spolucestujúcich. Už len odtiahnutie auta nezahrnuté do poistenia môže vyjsť na tisícky eur a spôsobiť rodine finančné ťažkosti.

doklady od auta a kľúče
Zdroj: isifa/Shutterstock,

Ako trafiť do cieľa?

Nestačí mať len inteligentné telefóny. Treba v nich mať nainštalované aj správne aplikácie. Výborne vám poslúžia Google Maps, Waze alebo Sygic. Tieto aplikácie vás nielen dovedú do cieľa cesty, ale vás aj upozornia na zápchy, nehody alebo iné zložité situácie na trase. Bežne známa GPS-ka je súčasťou telefónov aj auta a ušetrí vám veľa času a nervov. Teda nestratíte sa, ani keď sa ocitnete v miestach bez telefónneho signálu. Pravda, ak si aktualizujete mapy, inak sa, naopak, môže stať, že cesta bude dlhšia, ako ste pôvodne plánovali. Z elektroniky môže byť zaujímavá aj kamera do auta. V prípade nehody môže „svedčiť“ vo váš prospech (ale aj neprospech) záznam z nej.

GPS navigácia
Zdroj: isifa/Shutterstock,

Čo by nemalo chýbať vo výbave

Mať so sebou úplnú povinnú výbavu vozidla, ako sú lekárnička, výstražný trojuholník, vlečné lano, reflexné vesty pre všetkých členov posádky či rezerva, je pre každého motoristu samozrejmosť. Vymieňať koleso v zime vonku na ceste nie je príjemné. So sprejom na opravu defektov to však nemusíte robiť. Pomocou neho môžete pneumatiku nafúkať a zároveň do nej napustíte špeciálnu hmotu, s ktorou dôjdete do servisu aj bez výmeny kolesa. Cestou na lyžovačku možno budete musieť využiť snehové reťaze. Určite ich nezabudnite, lebo bez nich by vám mohla polícia prikázať v niektorých oblastiach odstaviť auto. Vyskúšajte si ich montáž ešte v suchej garáži, aby ste ju v prípade problémov rýchlo zvládli.

čistenie auta od snehu
Zdroj: isifa/Shutterstock,

Proti snehu a mrazu

Ak vás náhodou fujavica alebo okoloidúca snežná fréza „obdaruje“ nádielkou snehu, pomôžu vám skladacia lopata, kvalitná škrabka a metla (nie metlička). Pršiplášť využijete napríklad pri výmene kolesa a v takom prípade budete asi potrebovať aj vodotesnú baterku. Veľmi pomôže rozmrazovač na zámky vozidla, ktorým ošetríte aj gumené tesnenia dverí, prípadne odstránite ľad z dýz ostrekovačov a stieračov. Treba ho však mať ho pri sebe a nie zamknutý v aute. V prípade staršieho (nad štyri roky), hoci dobrého akumulátora, nezabudnite pribaliť aj štartovacie káble. A ak ešte máte voľné miesto, využite ho na kanister s benzínom, na destilovanú vodu, liter motorového oleja či na vrecko naplnené soľou alebo pieskom.

snowboardová výbava
Zdroj: isifa/Shutterstock,

Výstroj a batožina

Ak si chcete zimnú dovolenku naozaj užiť, nezabudnite na lyžiarsky či snoubordový výstroj. Možno ležal celý rok v garáži či pivnici a teraz si vyžaduje kontrolu a správne nastavenie. Ak nechcete cestovať skrčení medzi kuframi, tak si zadovážte strešný box. Možno si ho kúpiť alebo zapožičať. Zväčšíte tým úložné priestory auta asi o 250 – 400 litrov. Ale nepreťažujte ho, nesmie prekročiť dovolené zaťaženie strechy. Do prednej časti boxu naukladajte radšej ťažšie veci, ľahšie do zadnej.

zamrznuté spätné zrkadlo
Zdroj: isifa/Shutterstock,

Namrznuté zrkadlá

Ak parkujete vonku a pri odchode sa nechcete paprať s namrznutými spätnými zrkadlami, urobte hneď po skončení jazdy predchádzajúceho dňa malý trik. Zrkadlá vyutierajte dosucha a obaľte ich trebárs igelitkami zo supermarketu a stiahnite gumkami či tenkým drôtom. Na zamrznuté okná odporúčame rozmrazovač skiel. Spred chaty tak vyrazíte na svah oveľa rýchlejšie.

tablet v aute
Zdroj: isifa/Shutterstock,

Čo do kabíny

Nepoznám malé dieťa, ktoré by do 20 minút po vyjdení na cestu nepoložilo rodičom otázku: „Kedy tam už budeme?“ Pravdupovediac, aj nás dospelých to veľmi zaujíma, ale predsa len nám čas v aute ubehne akosi rýchlejšie. U detí však čoskoro začne domŕzanie, dožadovanie sa pozornosti, prípadne konflikty s ďalšími súrodencami, vzrastá v nervozita v kabíne a dovolenková nálada sa môže raz-dva kamsi vytratiť. Nevvyhnutnou výbavou dospelých bude teda trpezlivosť a ochota tráviť v aute čas rozhovorom s deťmi alebo zabávať ich rôznymi slovnými hrami. Pomôže aj malé občerstvenie či občasné prestávky. Rozhodne nesmiete zabudnúť na obľúbené hračky či knižky, maľovánky, pastelky, alebo tablet s pekným i rozprávkami či filmami, najmä pri dlhších cestách.

Odborník radí

Miroslav Krajčák, servisný technik autoservisu a pneuservisu BestDrive Bratislava Polianky, bestdrive.sk

Ako skladovať pneumatiky

Pravdepodobne už jazdíte na zimných pneumatikách, no gumy, ktoré práve nemáte na aute, treba správne uskladniť. Skladujte ich v suchom a tmavom prostredí pri izbovej teplote bez možnosti pôsobenia oleja, benzínu, nafty, rozpúšťadiel a ozónu. Dodržte správnu skladovaciu polohu pneumatiky. Ak ich skladujete bez diskov, mali by stáť v takej polohe, ako keď sú namontované na aute. Ak sú na diskoch, mali by ležať poukladané na seba. Nahustite ich asi na 150 kPa.

skladovanie pneumatík
Zdroj: isifa/Shutterstock,

Aký dezén majú mať zimné gumy

Podľa zákona 106/2018 Z. z. a Smernice Rady európskych spoločenstiev (89/459/EHS) na vozidle možno použiť iba pneumatiky jednej konštrukcie – buď radiálnej, alebo diagonálnej. Na jednej náprave možno použiť iba pneumatiky s tým istým dezénom, a to od toho istého výrobcu. Pri osobných autách bola donedávna (do apríla 2018) minimálna hĺbka dezénu na zimných pneumatikách 3 mm. Výrobcovia pneumatík však odporúčajú hĺbku aspoň 4 mm na zachovanie dobrých jazdných vlastností pneumatiky. Prekontrolujte si hĺbku dezénu, napríklad dvojeurovou mincou, ktorej strieborný okraj má šírku 4 mm. Merať treba v oblasti behúňa, ktorá prichádza do styku s vozovkou najčastejšie, teda nie na okrajoch, ale skôr v strede pneumatiky.

Text: Stanislav Botur
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám

  1. Peter says:

    Myslel som si že sa dočítam, že v zime a hlavne na dlhšiu cestu by nemala chýbať deka, voda na pitie ,nejaké trvanlivé potraviny, samozrejme dobrá baterka (nie niečo za 2,50€) , autonabíjačka na mobil, tankujem vždy plnú nádrž a pri poklese do polky dotankujem , pohodlnú obuv na prezutie do auta , lebo skúste niekde trčať v zime zaviatý aj dva dni tak potom budete inak písať čo všetko treba mať v aute mne osobne sa to už stalo a to sme boli dve dospelé osoby a iné to je pokiaľ máte v aute deti, tam je toho ešte viac.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.