Stratené kráľovstvá Južnej Ameriky - nový seriál na Viasat History

Južná Amerika patrí, čo sa týka histórie, k najzáhadnejším kontinentom na svete. Asi nikde inde nie sú staré civilizácie zmapované tak málo ako tu. Je tomu tak aj preto, lebo sa tu ľudstvo dlhé stáročia vyvíjalo úplne oddelene od zvyšku sveta.  

Amerika predkolombovej éry je pre nás stále veľkou neznámou. Jej dejiny boli násilne pretvárané predovšetkým španielskymi conquistadormi, ktorí vo svojej chamtivosti vôbec neriešili, že zbavujú históriu cenných artefaktov a ďalších záznamov, ktoré by dnešným archeológom pomohli lepšie pochopiť civilizácie, ktorých existencia bola postupne zahalená časom. Aj napriek tomu bývajú ešte aj dnes v neprebádaných oblastiach uprostred džungle objavené architektonické pamiatky, ktoré nám pomáhajú pochopiť život v starých časoch na americkom kontinente.

stratene kralovstvá juznej ameriky

Jedným z archeológov, ktorý sa pokúšajú o rekonštrukciu života predovšetkým menej známych civilizácii juhoamerickej histórie je aj Brit Jago Cooper, ktorý nám v dokumentárnom seriáli Stratené kráľovstvá Južnej Ameriky predstavuje národy, o ktorých ste možno ani nikdy nepočuli. Štvordielna séria mapuje nielen známejšiu legendu Eldoráda (El Dorado), ale aj ľud Chacaponov, ktorý si svoje mestá stavali čo najvyššie (čo najbližšie k bohom), archeologické nálezisko Tiwanaku v Bolívii a nakoniec aj kultúru Chimunov v Peru, ktorá bola zničená už pred príchodom Kolomba či  Cortéza, a to známejšou inkskou ríšou.

Cooper vo svojom dokumentárnom seriáli odhaľuje fascinujúce skutočnosti, ktoré ukazujú, že história Južnej Ameriky je záhadnejšia a spletitejšia ako sme si možno mysleli. Nie sú to len Inkovia, Mayovia a Aztékovia, ale aj iné, menej známe civilizácie, ktoré boli buď vytlačené svojimi nasledovníkmi a dobyvateľmi, prípadne žili paralelne s nimi v inej, odľahlejšej časti juhoamerického kontinentu.  

Jago Cooper je odborník na slovo vzatý, ktorý o histórii dokáže rozprávať pútavo tak, že vás vtiahne do dávnovekej histórie a popritom sa pozriete na turisticky neznáme miesta Južnej Ameriky. V seriáli Stratené kráľovstvá Južnej Ameriky, sú témy okolo tohto záhadného kontinentu prakticky nevyčerpateľné. Sami sa o tom môžete presvedčiť už v prvej časti, ktorú si môžete pozrieť 12. januára o 21:00 na televíznej stanici Viasat History.