Populárna turistická destinácia sa pridáva k zelenej doprave. Okrem zdieľaných bicyklov pribudne aj nový cyklochodník.

Maximálna schválená suma na celý projekt dosahuje výšku 114 200 €. Obec uhradí 5% nákladov a zvyšných 95% nákladov bude hradených z Integrovaného regionálneho operačného systému.

Nový cyklochodník

Obec Smolenice má v pláne začiatkom roka 2020 vybudovať cyklotrasu, ktorá by bola zrealizovaná zo Smoleníc do priemyselného závodu Chemolak. V druhej etape, po vysporiadaní pozemkov, má obec v pláne dotiahnúť tento chodník až na železničnú stanicu Smolenice.

Zdroj: pexels.com/

„Veríme že systémom požičiavania bicyklov a výstavbou cyklotrasy zvýšime atraktivitu našej podhorskej obce nielen pre turistov, ale umožníme aj občanom zlepšenie dostupnosti neďalekej železničnej stanice,” popisuje zámer starosta obce Anton Chrvala.

Bicykle budú mať 5 stanovísk

Práve výstavba cyklotrasy viedla obec k nápadu spustiť bikesharing, ktorý bude obsahovať 30 bicyklov na nožný pohon. Bicykle si budú môcť občania ale aj návštevníci požičať na piatich stanovištiach a to pri stanici, pri zámku, pri kostole, v centre pri obecnom úrade a na križovatke v smere na Jahodník.

„Spustenie projektu rátame niekedy k letnej sezóne. Momentálne prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa služby a následne budeme vedieť potvrdiť konkrétny termín,” uvádza starosta obce Smolenice.

Zdroj: pexels.com/

Smolenice patria medzi najväčšie obce v Trnavskom kraji. Sú turistickým lákadlom, nakoľko sa v tejto oblasti nachádza mnoho zaujímavých turistických atrakcií, ako napríklad Smolenický zámok, jaskyňa Driny, vrch Molpír aj so zvyškami starodávneho hradiska a pod.