Každé balenie batoha je svojim spôsobom kompromisom. Niekedy stojíte pri váhe a snažíte sa ušetriť každý gram naviac, aby ste sa pri zdĺhavých pochodoch priveľmi neunavili. Inokedy zasa hľadíte na objem, aby ste si mohli vziať menší batoh pre dokonalú obratnosť.

Skladáte novú taktiku pre zásobu jedla, meníte varné nádoby, premiestňujete časť výbavy z vnútra batoha do jeho vreciek či na vonkajšiu molle väzbu. Ani pohár neujde pozornosti. Poznáte Escape Cup od GSI Outdoors? Zoznamujeme sa s ním na potulkách krajom.

Pohár ako placka

Je ako disk, ktorý vopcháte i do toho najtenšieho vrecka. Pružná harmonika sa poddáva tlaku a  predsa nemáte pocit, že by jej chýbala robustnosť. Výrobca šikovne skombinoval dva druhy materiálov, ktoré sa v konštrukcii a úžitku výborne dopĺňajú.

Telo hrnčeka je z mäkkého, pružného silikónu. Aby pevne držal svoj tvar a nebol iba amorfnou membránou, pozostáva zo siedmych segmentov, ktoré sú v neustálom napružení. Naplocho ako harmonika, po vystretí ako steny pohára.

Dno a vrchná lemovka sú pre zmenu z tvrdého, pevného nylonu. Hoci im nechýba základná pružnosť aby ustáli tvarovú nepohodu v batohu, sú až presvedčivo pevné na to, že si čoskoro získajú vašu dôveru.

Na chladné i horúce

Fanúšikovia smaltovaných plecháčikov budú namietať, že plastom chýba trvácnosť, hygienická čistota a odolnosť voči vysokým teplotám. Áno, Escape Cup nepoložíte na horúcu pahrebu alebo piecku, aby ste si v ňom uvarili čaj.

Určite však bez poškodenia a lúhovania zmäkčovadiel ustojí spoločnosť čaju, horúceho grogu, kávy, instantných rezancov a hoci aj polievky, ktorú do neho naberiete z kotlíka na ohnisku. Odolá teplotám do 120 °C, v mrazoch nekrehne a ako je u GSI zvykom, z materiálu úplne vylúčili BPA a BPS prísady.

Stabilita, na ktorú sa dá spoľahnúť

Určite poznáte skladacie hrnčeky Fold-a-cup a možno si spomeniete aj na teleskopický pohár z hygienického vrecka z časov, keď ste sa v školskej lavici priúčali čítaniu, krasopisu a počtom. Ak príde na Escape Cup, veľmi rýchlo sme si osvojili jeho stabilitu a pevnosť.

Vďaka lemovke na dne znesie drobné nerovnosti podkladu, ak ho nenaplníte po samý okraj, ťažisko ho udrží v stabilnej polohe. Celkovo sa do hrnčeka vmestí pol litra vody s tým, že vodoznaky na okrajoch sú vyznačené do 400 mililitrov, resp. 14 oz. Ak si pripravujte instantné jedlá, na ktorých sú iba imperiálne objemové miery, cudzokrajná stupnica poteší.

Nikdy sme nemali pocit, že by nás steny hrnčeka pálili, alebo že by prílišnou teplotou mäkli. Takmer intuitívne siahate prstami na vrchný, pevný prstenec. Možno práve tak ako v automate na kávu.

Radšej vodu ako papierovú utierku

Keďže hrnček nemá viečko ani prepravný obal, musíte si nájsť vrecúško aby ste ho v batohu udržali v náležitej hygiene. Patrí k zásobám jedla, ku ktorým sa nedostane prach, ihličie a piesok pri pochode, prestávkach a kempovaní.

Ten náš sme si vyhradili iba na nápoje a má to svoj dôvod. Z polomatného povrchu papierovou utierkou nezotriete všetko. Ak nemáte dostatok horúcej vody na umývanie a oplachovanie omastku, jedného dňa vás omrzí plantážna kávička s pachuťou kari.

Riešením je mať poháriky dva a ste za vodou. Dostupné sú v dvoch farbách – modrej a žltozelenej, takže ich rozoznáte na prvý pohľad. Pobyt v prírode je však o skromnosti a improvizácii. I s jedným budete spokojní.

GSI Outdoors Escape Cup (10,54€) je odolný a kompaktný hrnček do terénu, pri ktorom nebudete mať pocit, že so sebou nosíte objem navyše, alebo že hrkáte pri výstupe na hrebeň ako ovce pobehujúce na lúke. Je z trvácneho materiálu, znesie mráz i vysoké teploty, nerozbije sa, nepovolí, neunaví. Len suchá údržba vytieraním bude o čosi náročnejšia ako pri lesklých hladkých plastoch, smalte či kove.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár