Ak je už u vás diabetes diagnostikovaný, je nutné liečiť sa u diabetológa. Praktický lekár má obmedzenejšie možnosti v predpisovaní správnych a efektívnych liekov.Pixabay
StoryEditor

Neuropatia a jej komplikácie

09.01.2020, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Autonómna diabetická neuropatia je nezápalové poškodenie funkcie a štruktúry periférneho autonómneho nervového systému, ktoré zahŕňa inerváciu hladkých svalov vnútorných orgánov.

Prvý problém v bežnej praxi je diagnostika a potom, bohužiaľ, aj limitované možnosti manažmentu či liečby.

Medzi časté formy autonómnej neuropatie u diabetikov patria nasledovné:

1. Gastrointestinálna

– môže mať rozličné prejavy. Môže ísť o menšiu odolnosť sliznice ďasna proti infekciám. Funkčné poruchy pažeráka vedú k problémom s prehĺtaním alebo bolesťou pri prehĺtaní. Veľmi častou formou je tzv. diabetická gastroparéza, t. j. oneskorené až nemožné vyprázdňovanie žalúdka, pocit plnosti, bolesť v bruchu, nevoľnosť, vracanie, anorexia, nafúknutosť, špliechanie v žalúdku. Ďalším príznakom je aj kolísanie glykémie a strata hmotnosti.

Ochabnutosť žlčníka sa prejavuje sa až trojnásobným zväčšením žlčníka, jeho slabou kontrakciou, nahromadením cholesterolu a žlčových solí následkom čoho vznikajú žlčové kamene.

Diabetická hnačka, t. j. vodnatá stolica 10 – 30-krát za deň. Vyvolať ju môžu psychické stresy, ale aj rozkolísané glykémie či nadmerné používanie umelých sladidiel (manitol, sorbitol, xylitol, izomalt, maltitol, lactitol), ale aj ovocného cukru fruktózy. Diabetická zápcha znamená ochabnutosť hrubého čreva so zníženou pohyblivosťou a s predĺženým časom priechodnosti čreva.

V manažmente odporúčame menšie porcie jedla 6- až 8-krát denne, zníženie obsahu vlákniny a tuku, zvýšenie podielu tekutých súčastí stravy, po jedle miernu fyzickú záťaž (napríklad pomalú prechádzku). V niektorých prípadoch sa odporúčajú tzv. prokinetiká.

2. Kardiovaskulárna

– vyskytuje sa nezávisle od veku pacienta, typu cukrovky a riziko jej rozvoja výrazne zvyšuje nedostatočná glykemická kontrola. Hlavným príznakom je zrýchlenie srdcového rytmu. Vplyvom poškodenia nervov srdca môže vzniknúť tzv. diabetická kardiomyopatia vedúca k srdcovému zlyhávaniu či bezbolestný infarkt myokardu. Častým problémom je pokles systolického krvného tlaku po postavení o 30 mmHg.

Na jej manažment sa preventívne realizujú bandáže dolných končatín, elastické pančuchy, nutná konzumácia tekutín pred postavením sa, pred jedlom, zvýšený príjem soli 2 – 6 g/deň, prekríženie nôh pri dlhšom státí, spánok posediačky.

3. Sudomotorická dysfunkcia

-  postihujúca potné žľazy, čo vedie k strate potenia hlavne na dolných končatinách (anhidróza), následkom čoho vzniká suchá pokožka, ktorá praská a umožňuje vznik infekcie. Pomáhajú premasťujúce krémy. Problémom týchto pacientov je však aj nadmerné potenie najmä na tvári, šiji a rukách. Potenie môže byť prítomné v nočných hodinách alebo po jedle (korenené jedlá, alkohol).

4. Urogenitálna

– postihuje funkciu močového mechúra. Predlžuje sa interval medzi močením, chýba potreba močenia v noci, zvýšené množstvo moču v skorých ranných hodinách, neúplné vyprázdnenie močového mechúra, inkontinencia z pretekania, odkvapkávanie moča po vymočení. V liečbe sa podávajú špecifické lieky, tzv. anticholinergiká. Komplikáciou sú opakované infekcie močových ciest vyžadujúce antibiotickú liečbu. Veľmi častým problém je erektilná dysfunkcia u mužov.


Doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD.
V. interná klinika Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 17:47