Komentáre a názory 08. január 2020

Mladá žena dojčiaca dieťa, jednoducho ideálna premiérka

Eva Čobejová
Eva Čobejová
Ľavicovo-progresívny svet má nový idol. Je to Sanna Marin, ktorá sa v 34 rokoch a ako matka ročnej dcéry stala premiérkou Fínska.
Ľavicovo-progresívny svet má nový idol. Je to Sanna Marin, ktorá sa v 34 rokoch a ako matka ročnej dcéry stala premiérkou Fínska.
Eva Čobejová

Eva Čobejová

Mladá žena dojčiaca dieťa, jednoducho ideálna premiérka
Emmanuel Macron víta fínsku premiérku na summite EÚ v Bruseli 13. decembra 2019. FOTO – AP Photo/Olivier Matthys

Odstavila tak na vedľajšiu koľaj aj novozélandskú premiérku, ktorá bola doteraz oslavovaná ako najmladšia premiérka. Úradu sa totiž Novozélanďanka Jacinda Ardern ujala až ako tridsaťsedemročná. Svoje prvé dieťa porodila ako premiérka. Jej materská dovolenka trvala šesť týždňov.  

Lenže Sanna Marin je ešte mladšia a ešte trochu krajšia. Politička ideálna pre Instagram generáciu. Vďaka Instagramu o nej viete všetko, kde dovolenkovala, čo rada je, ako prežívala tehotenstvo, ako dojčí, ako spolu ladia so svojím partnerom, ako majú zariadený byt. Tie fotky sú pritom profesionálne, Sanna Marin na každej vyzerá dokonale, sexi a príjemne sa usmieva.

Sanna Marin naozaj nepochádza z tradičnej rodiny.Zdieľať

A povedzme rovno, štandardy pre ľavicového politika s progresívnym ťahom sú odteraz mimoriadne vysoké. Lebo Sanna Marin nielen dobre vyzerá, profesionálne spravuje svoj Instagram, ale má aj zaujímavý životný príbeh. Žiadna nudná tradičná rodina.

Vychovala ju matka, ktorá sa rozviedla, lebo otec trpel alkoholizmom. Jej matka potom začala žiť s partnerkou. Sanna je teda z dúhovej rodiny. Hovorí, že o svojej rodine musela ako dieťa mlčať, a tvrdí, že zažila aj diskrimináciu. No matka ju vždy podporovala a verila jej.

Rodina bola chudobná a Sanna už v pätnástich brigádovala v pekárni. Počas vysokej školy pracovala v Amnesty International. Ako jediná z rodiny skončila vysokú školu, pred vyše dvoma rokmi získala titul Master of Administrative Sciences na Fakulte manažmentu Tamperskej univerzity.

V politike sa začala angažovať ako dvadsaťjedenročná. Začínala v Sociálnodemokratickej mládeži a ako mestská poslankyňa. V roku 2014 už bola podpredsedníčkou Sociálnodemokratickej strany Fínska. O rok neskôr sedela v parlamente a o päť rokov už bola ministerkou. A dnes je premiérkou. Raketová kariéra ženy, ktorá tvrdí, že političkou vôbec nechcela byť.

To je príbeh, ktorý rozplače nejedno voličské oko.

Je celkom isté, že domáce práce sú v rodine fínskej premiérky genderovo vyvážené. Možno sú aj nevyvážené, ale zaťažený je viac muž.Zdieľať

No a dnes je idolom ľavicového progresivizmu po celom svete. Lebo je mladá, atraktívna, z dúhovej rodiny, so skúsenosťami v neziskovke. Matka, ktorá namiesto materskej dovolenky prijala ministerský post, a teraz s ročným dieťaťom bude viesť štát. Je celkom isté, že domáce práce sú v tejto fínskej rodine rozdelené genderovo vyvážene. Dokonca je možné, že partner bude zastávať aj ženské práce a materské povinnosti.

Sanna Marin však zaujala už aj svojou agendou. Prišla s radikálnym návrhom, na ktorý si tradiční sociálnodemokratickí lídri zatiaľ netrúfali. Sanna Marin chce, aby ľudia vo Fínsku pracovali iba štyri dni po šesť hodín. „Verím, že si ľudia zaslúžia tráviť viac času so svojimi rodinami, blízkymi, koníčkami a chcú využiť ďalšie možnosti, ako je napríklad kultúra. Môže to byť pre nás ďalší krok v pracovnom živote,“ vyhlásila sebavedome. (Doplnenie: Táto informácia nie je celkom presná, niektoré médiá vyjadrenia Sanny Marin prekrútili, upozornil na to v Denníku N Filip Struhárik.) No nemilujte ju!

Michal Truban sa zrejme neangažoval v Amnesty International a ktovie či vždy chodieval na dúhový pochod.Zdieľať

​Keď sa taký pravoverný progresívec ľavicového typu očarený fínskym vzorom pozrie na to, čo mu ponúka slovenská opozičná scéna, musí zosmutnieť. Na čele Progresívneho Slovenska je biely heterosexuálny muž, ktorý má už 37 rokov. Má síce za sebou rozvod, nejaké tie drogové úlety, ale z Trubana priam sála testosterón. Od mladosti podnikal, išiel vo vysokom pracovnom tempe, keď zakladal firmu, zarobil veľké peniaze a to sa dnes na progresívnej scéne necení. Zrejme sa nikdy neangažoval v Amnesty International a ktovie či vždy chodieval na dúhový pochod.

Aby všetky svoje hendikepy trochu umenšil, pribral si na bilbordy Irenu Biháriovú, ktorá zastupuje rómsku menšinu a mala aj ťažší osud. Ale so svojou štyridsiatkou na krku už na dnešnej progresívnej scéne pôsobí ako politička, ktorej ušiel vlak.

Nehovoriac o Miroslavovi Beblavom. Ten je z bohatej rodiny, má už 43 rokov a jeho manželka so synmi chodieva pravidelne do kostola.

Ale možno aj Slovensko raz bude takou krajinou, kde bude všetko fungovať. Politika bude vlastne nudnou záležitosťou, preto testosterónom nabití muži sa budú radšej realizovať v celkom iných sférach. Spravovanie štátu bude ideálnou príležitosťou pre empatické mladé ženy s malými deťmi.

Vládu už nebude viesť muž, ktorý národu dáva neustále najavo, že pracuje nonstop. Celý jeho život je len politika a pre pracovnú vyťaženosť si nemôže dovoliť žiadny súkromný život (len občas dajakú frajerku). Obetoval sa pre štát a máme mu byť vďační.

Zo zasadania vlády budú potom prichádzať fotky, na ktorých pôvabná premiérka dojčí svoje dieťa a ostatní členovia vlády, vlastne skôr členky vlády, sa na ňu spokojne usmievajú. Ktovie, možno bude celkom príjemné žiť v takej krajine.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia