Galéria (11) Zdroj: iStock

Najlepšie štiepacie sekery na palivové drevo

Všetky majú rovnaké poslanie. Naštiepať starostlivo napílené polená palivového dreva tak, aby horeli v krboch a kachliach čo najlepšie.

Galéria

sekera
brúsenie sekery
brúsenie sekery
sekera
štiepiace kladivo
Štiepacia sekera
štiepiaca sekera
Lesnícka sekera

Radí Stano Botur

„Hoci vyzerajú všetky na prvý pohľad rovnako, v skutočnosti sa veľmi líšia. Spoznáte to nielen na únave, ale aj na spôsobe, akým sa budete sekerou oháňať.“

6 vecí, ktoré by ste mali o sekerách vedieť

Kalibre

Výrobcovia ponúkajú sekery v troch rozličných veľkostných a hmotnostných radoch– na štiepanie klátov, na rúbanie polien a na sekanie triesok do kotla.

Porisko

Duté porisko z kompozitných materiálov znesie omnoho väčšiu záťaž. Vďaka výstužným vláknam získava pevnosť, dutina mu dáva schopnosť intenzívne tlmiť vibrácie a rázy pri sekaní.

Osadenie

Každá z firiem používa svoju vlastnú stratégiu. Niektoré poriská obopínajú oceľové hlavy, iné nimi prechádzajú cez systémy dutín alebo sú formované priamo v uchu sekery. Všetky metódy sú rovnako spoľahlivé.

Rukoväť

Pogumovanie rukovätí dáva úchopu istotu, vzorované štruktúry zabraňujú skĺzavaniu. Omnoho viac však záleží na tom, ako dobre je tvarovaná zarážka či zahnutie na konci rukoväti. Čím viac sily dávate do práce, tým väčšmi sa dlaňou zapierate do tvarovanej koncovky.

Obuch

Každá zo štiepacích sekier má lepšie alebo horšie tvarovaný obuch, pri všetkých však platia podobné pravidlá. Spoj sekery a poriska je pri úderoch po oceľovom štiepacom kline vystavený omnoho silnejším rázom, ako pri štiepaní čepeľou alebo pri udieraní po kline s plastovou hlavou.

Kovová hlava

Je potiahnutá tenučkým povlakom, ktorého úlohou je znížiť trenie pri prenikaní do masívu a ochrániť oceľ pred koróziou. V závislosti od intenzity používania trvá jednu až tri sezóny, kým kov odhalí väčšinu svojho povrchu.

štiepacia sekera
Zdroj: isifa/shutterstock

Na mäkké drevo: kratšie porisko a útle ostrie.

Na tvrdé drevo: dlhé porisko a široké ostrie.

Nepodceňujte brúsenie sekery

Štiepacia sekera, ktorú nabrúsite tak, aby svojou čepeľou rezala i papier, ušetrí pri práci mnoho síl a energie. Namiesto toho, aby sa energia minula pri prenikaní pomedzi vlákna, zužitkuje sa v plnej sile na vytváranie štiepacieho tlaku. To je rozhodujúce nielen pri surovom tvrdom masíve, ale aj pri suchom riedkom smreku. Kvalitné ocele moderných sekier si dokážu udržať kvalitu ostria, ktorú by sme mohli prirovnať k zálesáckemu nožu.

štiepanie dreva sekerou
Zdroj: isifa/shutterstock
brúsenie sekery
Výrobcovia sekier ponúkajú už aj vlastné brúsne systémy vyladené pre sekery.| Zdroj: Milan Gigel
ošetrenie sekery
Ak odkladáte sekeru na dlhší čas, ošetrite ju mazivom. Tým zabránite korózii. | Zdroj: Milan Gigel

Aby ste vôbec mohli štiepať, musíte si na to pripraviť vhodné podmienky. Dôležitú úlohu zohráva aj správna veľkosť klátu. Dôležitá je hlavne jeho výška, pretože pri nízkom kláte sa veľa nadriete a môžete si ublížiť a pri vysokom kláte zase nevyviniete dosť veľkú silu na to, aby ste drevo presekli. Ideálne ak je klát z dubovej guľatiny, pretože vydrží dlhšie.

Lesnícka sekera
Zdroj: Dewit

Lesnícka sekera

Na stínanie menších stromov a odvetvovanie
Dewit 80 cm, 45,07 €

Kempingova Sekera
Zdroj: Fiskars

Kempingová sekera

Univerzálna, vhodná na turistiku a kempovanie
Fiskars X5 23 cm, 26,50 €

štiepiaca sekera
Zdroj: Gränsfors

Veľká štiepiaca sekera

Na prácu s drevom, so zúženou časťou hlavy sekery
Gränsfors 50 cm, 129 €

Štiepacia sekera
Zdroj: Mountfield

Štiepacia sekera

Na štiepanie tvrdšieho dreva a palivového dreva
Patriot XL Profi 73 cm, Mountfield, cena 66 €

štiepiace kladivo
Zdroj: Hornbach

Štiepacie kladivo

Na štiepanie guľatiny a veľkých drevených polien
For_q 85 cm, Hornbach, cena 38,69 €

Text: Milan Gigel, text upravený redakciou
Foto: isifa/Shutterstock, istock, a archív
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje