Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Môže sa jesť šupka z manga?

rss

Šupky ovocia a zeleniny slúžia ako ochranné obaly pre jemnejšiu dužinu vo vnútri. Často sa hneď po olúpení vyhadzujú, hoci väčšina z týchto šupiek je jedlých a plných živín, ako je vláknina, vitamíny a minerály. Mango si získava na slovenskom trhu čoraz väčšiu obľubu a aj jeho šupka patrí k tým, ktoré sa bežne pred jednom odstraňujú a vyhadzujú. To je však veľká škoda, pretože je veľmi výživná.

Mango a jeho šupka

Mango (Mangifera indica) je tropické ovocie typické sladkou chuťou a obsahujúce veľa živín. Kým ovocie úplne nedozrie, jeho vonkajšia šupka je zelená. Po dozretí mení farbu na žltú, červenú alebo oranžovú v závislosti od jeho odrody. Výživové hodnoty manga sa skúmali už mnohokrát. Zistilo sa, že je vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínov A, C, E a B6, ako aj minerálov - draslíka a medi. Rovnako obsahuje mango rôzne rastlinné zlúčeniny vrátane  antioxidantov. Ako je to však s jeho šupkou?

Výhody konzumácie šupky manga

Aj v šupke manga výskumy preukázali prítomnosť polyfenolov, karotenoidov, vitamínov C, E, vlákniny a prospešných rastlinných zlúčenín. Ľudia konzumujúci potravu s vysokým obsahom vitamínu C, polyfenolov a karotenoidov majú nižšie riziko vzniku srdcových chorôb, ako aj určitých druhov rakoviny a kognitívneho poklesu. Podobne vláknina, ktorá v šupke manga tvorí 45-78% celkovej hmotnosti, je dôležitá pre zdravie tráviaceho traktu.

Nevýhody konzumácie mangovej šupky 

Napriek tomu, že konzumácia mangovej šupky so sebou prináša mnoho pozitívnych účinkov na zdravie, je potrebné spomenúť aj jej riziká. Jedným z nich je alergická reakcia prejavujúca sa svrbiacimi vyrážkami, či opuchom. Keďže mango ešte nie je medzi pestovateľmi na Slovensku veľmi rozšírené a ani nie je jednoduché ho v našich podmienkach vypestovať, tak sa dováža, pričom sa používajú mnohé pesticídy. Aj tie môžu, hoci nemusia, mať negatívne účinky na zdravie. Poslednou nevýhodou konzumácie šupky manga je jej horká, ťažko žuvateľná chuť a tvrdšia textúra.

Ako jesť šupku manga?

Najjednoduchším spôsobom konzumácie šupky a dužiny manga naraz je jesť ho spôsobom, akým by ste konzumovali aj jablko, hrušku, či broskyňu. Ak by ste chceli horkú chuť mangovej šupky zamaskovať, tak plátky manga s kožou môžete primiešať do vášho obľúbeného smoothie, jogurtu, či džúsu. Pri každom spôsobe prípravy mangovej šupky však pamätajte na jeho dôkladné umytie, aby ste odstránili zvyšky pesticídov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz