Po dvoch týždňoch o ne už väčšinou veľký záujem nie je... ale vyhodiť ich je zase škoda. Navyše vo svete gastronómie sa stále častejšie skloňuje pojem zero waste, tak prečo mu nedať aj takto konkrétny obsah.

S niekoľkými praktickými tipmi prišiel webový portál rakúskeho rádia Ŏ3. Najjednoduchšie je – odložiť ich do mrazničky. Na Vianoce sa väčšinou pečú koláčiky, ktoré zmrazenie a rozmrazenie zvládnu bez ujmy na kvalite, tak prečo nie. Zmrazené vydržia aj niekoľko mesiacov. Teraz možno chuť na vanilkové rožky už nemáte, ale o pár týždňov? Ako by ste ich našli.

Ak koláčiky nechcete mraziť, ale nechcete ich vyhodiť, existuje tiež niekoľko možností.

Dajú sa z nich robiť napríklad náplne – keksy rozdrviť a zmiešať s lučinou, či tvarohom, maslom a medom a použiť ako plnku napríklad do pečených jabĺk, ale napríklad aj taštičiek z lístkového cesta.

Urobiť si z nich „chrumkavú“ zmrzlinu. Rozdrviť keksy, posypať nim bohato vanilkovú, čokoládovú, či orieškovú zmrzlinu, zamiešať a pochúťka je na svete.

Crumble – nakrájať na drobno ovocie, jablká, alebo hrušky, prípadne zmrazené ovocie, posypať bohato rozdrvenými keksami a zapiecť

Crumble Zdroj: Flickr

„Suché“ koláčiky, bez marmelády možno podrviť a postupne pridávať do plniek štrúdlí namiesto strúhanky, alebo ich použiť na korpus cheescake namiesto sušienok. 

Medovníky sa tiež dajú využiť – možno si z nich urobiť zimnú verziu tiramisu – stačí dať namiesto piškót nakrájané, alebo nalámané medovníky.

Z vianočných figúrie sa dá urobiť fondue, alebo pralinky Zdroj: Pixabay

Aj čokoládové figúrky sa dajú využiť – napríklad urobiť z nich čokoládové fondue. Figúrky nalámať, roztopiť vo vodnom kúpeli (ak teda máme figúrky, ktoré naozaj sú z čokolády, nie ju len deklarujú), pridať trochu sladkej smotany na zriedenie a potom už len namáčať nadrobno nakrájané ovocie.

Z roztopenej čokolády sa dajú robiť aj pralinky, stačí naliať ju do silikónovej formy na pralinky a nechať pomaly stuhnúť. Čokoláda sa dá aj rôzne dochutiť, napríklad chilli, či pomarančovou kôrou. Pralinky môžu poslúžiť aj ako plnka do guliek z tvarohového, či zemiakového cesta, stačí doň pralinky obaliť a uvariť.