Radi relaxujete? Overte si, či aj zdravo a efektívne!

Každý si rád užíva svojich päť minút ticha a voľna. Relax je pre telo i myseľ zdravý, zbavuje náš škodlivín, odbúrava stres a rôzne negatívne emócie. Relaxácia je nevyhnutná, či už pre menej alebo viac zaneprázdnených. Relaxujte však tak, aby ste sa po tom cítili uvoľnene a nie, že ste sa oddychom pripravili aj o posledné zvyšky energie.

Každý si svoj relax predstavuje inak. Niekomu stačí zašportovať si, iní si radi prečítajú knihu, no sú aj takí, ktorí tvrdia, že práca je pre nich aj relaxom. Nie je! Zdravo a vitálne relaxovať znamená vyčleniť si čas pre seba a zamerať sa len na prítomný okamih. Doslova treba „vypnúť“ a sústrediť sa len na seba a svoje pohodlie.

Pre vitálny (vedomý) relax odporúčame vyčleniť si aspoň 10 až 20 minút. Nie je to tak veľa, ale v dnešnej dobe ľudia, žiaľ, zabúdajú na odpočinok. Vhodné prostredie na relax môže byť hocikde, kde je vám príjemné. Najpozitívnejšie na nás pôsobí príroda, krásne udržiavaná záhrada či prímorské prostredie. To ale neznamená, že doma na gauči sa nedá pohodlne oddýchnuť.

Len relaxácia, ktorá má jasné pravidlá, vás urobí šťastnejšími!

Pri relaxácii je dôležité dospieť do štádia, že si tento stav budete plne uvedomovať a preciťovať celým telom. Každé ľudské telo je po bežnom dni zaťažené, preto mu dožičte ten slastný pocit uvoľnenia.

Ideálna poloha je v ľahu so zatvorenými očami. Pre efektívnejší relax si dopomôžte očnými vankúšikmi a príjemnou relaxačnou hudbou. To, že ste dosiahli vedomý relax, zistíte, keď začnete rozlišovať nádych a výdych, zmeny v pohybe bránice, uvoľňovanie svalov na tvári alebo sa započúvate do tlkotu srdca.

Zdá sa nám, ale aj jednoduchému ničnerobeniu sa musíme učiť. Chce to trpezlivosť a pozitívny vzťah k vlastnému telu. Inak budete večne unavení!

Foto: pixabay.com