Denník N

A. Moore: Providence (Comicsový denník 1/2020)

„No ale přesto tu musíte být osamělý, bez vrstevníků, se kterými byste si popovídal. Myslím, že vaše matka a váš, hm, váš děděček vypadají, jako skutečně hodní lidé, ale stejně…“

Jhenom mě brzdhí, jheden jhako druhej. Sou thu jhenom, páčto thak má nháš příběh bejt. V příběhu vo ´pasiteli mhusí bejt bhláznivej dědula a thaky žhenská s bhílým vhobličejem a hnhnusnej kluk. Phroto vhám huž nic nheřeknu. Vhy ste z ouplnhě jinhýho přhíběhu.“

Ak by ste sa na sklonku roka 2019 opýtali comicsákov v našom československom priestore, na čo sa najviac tešia, tak by to bol určite Providence — masívny šestostranový opus vzdávajúci hold dielu H. P. Lovecrafta. Ja som taktiež strávil refrešovaním webu nakladateľstva Argo niekoľko chvíľ. A dočkali sme sa. Aj keď sa to neobišlo bez istých komplikácií.

Vydať taký mohutný obrubník nie je sranda, najmä keď sa ho rozhodli vypustiť do sveta vo veľkom formáte — tento zväzok má v konečnom dôsledku takmer tri kilá. Smerujem k tomu, že to určite nebola lacná záležitosť. No a stala sa taká vec: po rozoslaní prvého nákladu prišli na to, že v jednej kapitole úplne chýbajú comicsové bubliny. A text, samozrejme.

Rozhodli sa to vyriešiť vlepením menšieho zošita do existujúcej väzby — znovuvytlačenie celej knihy by bolo nereálne. Ja som si stihol Providence objednať ešte v prvej vlne, ale chýbajúcu časť mi veľmi ochotne poslali poštou. A vôbec to nevadí — skôr sa teším, že mám doma raritu.

Na a o čom to celé je? Robert Black, newyorkský novinár, sa po smrti svojho priateľa vydáva na púť naprieč Amerikou — s cieľom napísať knihu o jej odvrátenej strane. Stretáva rôzne pofiderné postavy a zisťuje, že pod povrchom táto krajina skrýva šialené sny a temné tajomstvá. S chápadielkami.

Ak nepoznáte Lovecraftovo dielo, očakávajte okultnú detektívku, ktorá vám veľmi nebude dávať zmysel. Kopa postáv, divné dialógy, scény, ktoré nebudete vedieť dešifrovať. Stále to pre vás ale môže byť príjemný snový príbeh s temnotkovou atmosférou. Ako si to celé užiť viac?

Naštudujte si Lovecrafta! Budete potrebovať minimálne poviedky Farba z kozmu, Útek s Innsmothu, Pickamnov model, Dunwichská hrôzaDagon. A aby to nebolo príliš jednoduché, Providence je zároveň prequelom a sequelom starších Moorových comicsov NeonomiconCourtyard, tak si čeknite aj tie. Aspoň výcucy na Wikipedii. Ináč vám to celé vôbec nezapadne do seba.

Pripravte sa teda na rozsiahle a pomalé dielo, plné odkazov, dialógov o romantickej a gotickej literatúre, snových výjavov, chápadiel a občasnej brutality. Na kresbu Jacena Burrowsa som si síce musel chvíľu zvykať (je na môj vkus príliš čistá), ale oceníte ju neskôr v pohľade na všetku tú medzivojnovú architektúru a príšerky z podzemia.

Ako je už u Moora zvykom, veľmi pekne a minimalisticky pracuje s panelmi — zatiaľ čo v Strážcoch využíval raster 3×3, tu stránky delí striktne na štyri horizontálne polia. A hraje sa s touto panoramatickou kompozíciou. Záverečná katarzia v predposlednej kapitole je potom dynamicky nasekaná ako z nejakej nolanovky.

Dúfam, že sa Argo rozhodne aj napriek komplikáciám vydať predchádzajúce Moorove comicsy z tohto univerza. Bola by škoda, ak by sa nechali odradiť hejtermi. Ph´nglui mglw´nafh Cthulhu R´lyeh wgah-nagl fhtagn!

A. Moore: Providence
Argo, 2019
592 strán
*
85 %

Moje písačky a ďalšiu prácu môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.