Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet prípadov akútnych respiračných ochorení stúpol

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Chrípku a chrípke podobné ochorenie diagnostikovali lekári v 946 prípadoch, čo predstavuje 5,8 percenta z celkového počtu hlásených ARO.

Bratislava 3. januára (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas prvého týždňa stúpol v porovnaní s predchádzajúcim o 47,3 percenta. Lekári nahlásili spolu 16.151 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Trenčianskom kraji. Naopak, najmenej prípadov zaznamenali v Bratislavskom kraji. Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a chrípke podobné ochorenie diagnostikovali lekári v 946 prípadoch, čo predstavuje 5,8 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 93,8 percenta. Najviac chorých bolo v Trenčianskom a najmenej v Košickom kraji. Najcitlivejšie na ochorenie boli tak isto deti do päť rokov. Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu nebolo v prvom kalendárnom týždni hlásené. Hlásený bol jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI u 32-ročnej ženy z Trenčianskeho kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených päť prípadov SARI, z nich dvaja chorí zomreli.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na ARO vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.