SME

Vo Florencii môžete ochorieť na chorobu z ohúrenia pamiatkami

Máloktorá krajina sveta je tak posiata krásou ako obľúbené Taliansko.

Máloktorá krajina sveta je tak posiata krásou, ako obľúbené Taliansko. Vyberte si región a viete v ňom stráviť týždne objavovaním, z ktorého budete nadšení. Medzi týmito regiónmi často svieti obľúbené Toskánsko ako jedna z najnavštevovanejších oblastí celej krajiny.

Dotýka sa Tyrhenského mora, je posiate pahorkami, na ktorých dozrieva dokonalé a lahodné víno, jeho mestá či mestečká majú v sebe dušu, história je tu doma snáď v každom kameni, o ktorý zakopnete a ak milujete jedlo, ocitli ste sa tu v raji.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

So sprievodkyňou Jankou Palenčárovou sme sa rozprávali o trojlístku miest Florencia - Pisa - Siena, ktoré spája rod Mediciovcov.

Svojský šarm

“Každé z miest má svoj symbol, za ktorým sem cestujeme. Vo Florencii je to Ponte Vecchio (Starý most), v Pise je to Torre Pendente (Šikmá veža), v Siene Piazza del Campo (námestie v tvare mušle). Cestou k nim je veľa zaujímavého, avšak náš cieľ je jasný. Sme netrpezliví, všetko ostatné vnímame len okrajovo, kým neuvidíme to hlavné. Po spoznávaní miest si vychutnajte dobré jedlo, dajte si pohár kvalitného vína a nasávajte atmosféru,” začína svoje rozprávanie o Toskánsku sprievodkyňa Janka Palenčárová.

Toskánsko je omamné a každé miesto má osobité čaro

Aké pocity mala Janka, keď prvýkrát navštívila túto časť Talianska? “Ten celkom prvý pocit bol ohúrenie, vzápätí zamilovanosť a následne túžba vrátiť sa a spoznať všetko do detailov. Určite nestačí vidieť tieto mestá len jedenkrát. Sú prudko návykové, dávam im nálepku: omamné. Zvedú vás, akokoľvek sa budete brániť. Všetky sú výnimočné, preto vnímajte len unikátnosť každého z nich a nechajte sa unášať ich osobitým čarom.”

Renesančná elegancia vo Florencii

Súvisiaci článok Florencia: najkrajšie miesta, ktoré musíte vidieť Čítajte 

Florencia je turistickým šperkom, bez ktorého Taliansko jednoducho nikdy nedokážete pochopiť. Renesančnej elegancia sa tu mieša na fasádach fantastických kostolov, katedrál, stavieb či námestí a je symbolom talianskej krásy vtlačenej do zabudnutých uličiek a florentských štvrtí.

Sprievodkyňa Janka dodáva: “Florencia je mestom umelcov, spisovateľov a filozofov. Celé storočia ovplyvňovala svet umenia a literatúry, je kolískou talianskej renesancie a mestom spojeným s famóznymi menami stredoveku, akými sú napr. Alighieri, Botticelli, Michelangelo, Machiavelli a mnohí iní. Má neopísateľné čaro a môžete sa tam vrátiť aj desaťkrát, vždy máte čo objavovať, vždy ste unesení, nadšení a odídete s pocitom, že sa sem ešte musíte vrátiť.”

Možností, kde začať máte niekoľko. Posedieť si na rannom espresse v tieni slávneho Dómu Santa Maria del Fiore z 12. storočia, pokochať sa unikátnou Bránou do raja na Baptistériu a napokon sa stratiť v nekonečných sálach múzeí, kde na vás dýchajú diela od velikánov akými boli Michalangelo, Donatello či Botticelli.

Dóm Santa Maria del FioreDóm Santa Maria del Fiore (zdroj: dovolenka.sme.sk)

Uličky vás napokon privedú na námestie s okázalou radnicou Palazzo Vecchio. Odtiaľ to už nie je ďaleko k brehom rieky Arno nad ktorou sa vypína jeden z najznámejších mostov celého Talianska. Len benátske mosty zatienia krásu Ponte Vecchio ozdobeného malými, ikonickými domčekmi.

Janka pridáva zaujímavosť a spomína aj ďalšie miesta, ktoré by ste vo Florencii mali navštíviť: ”Vedeli ste, že v Palazzo Vecchio je freska starovekej Bratislavy? Pred jeho vchodom je terasa s dychberúcimi sochami, kde vždy prednášali svoje prejavy tí najdôležitejší politici svojej doby. Vedľa Palazzo Vecchio je úžasná Neptúnova fontána (Boh Neptún ako symbol nadvlády Florencie nad morom), v uličke vedľa je najvýznamnejšia florentská galéria Galleria degli Uffizi, ktorá mala slúžiť ako sídlo florentských úradníkov a súdu, no nikdy sa tak nestalo.

Centrum mesta je relatívne malé, ale je to jedno veľké múzeum, kde je neustále čo objavovať. Určite zájdite na Piazzale Michelangelo (Michelangelovo námestie) a zažijete neopísateľný pohľad na všetky dominanty Florencie. Fotky odtiaľ možno označiť len prívlastkom „wow”.”

Počuli ste o Stendhalovom syndróme?

“Musím vás upozorniť, že pri prehliadke neuveriteľného počtu florentských krás môžete ochorieť tzv. Stendhalovým syndrómom. Ide o skutočnú chorobu pochádzajúcu z ohromenia množstvom pamiatok. Jej prvým pacientom bol práve slávny francúzsky spisovateľ. Ak dostanete z chodenia po Florencii závrate, oddýchnite si, niečo zjedzte, vypite a zvyšok pamiatok si nechajte na inokedy. Aj tak sa určite sa vrátite,” dodáva Janka.

Šikmá veža v Pise a Galileo Galilei

“Pisa pôsobí pohodovo, komorne, ba až trošku ospalo. V minulosti bola Pisa významným prístavným mestom (dnes je od mora vzdialená zhruba 10 km), vždy bola a dnes stále je známym univerzitným mestom,” predstavuje nám ďalšie známe toskánske mesto sprievodkyňa Janka.

S Florenciou aj Sienou spája Pisu starobylá krása, v ktorej vynikne absolútny symbol mesta a jedna z najznámejších pamiatok celého Apeninského polostrova. Šikmá veža na upravenom Námestí zázrakov Piazza dei Miracoli je ako z iného sveta. Akoby popierala gravitáciu aj všetko normálne.

Piazza dei MiracoliPiazza dei Miracoli (zdroj: dovolenka.sme.sk)

“Námestie má symbolizovať etapy ľudského života (narodenie = krstiteľnica, rozum/mentálna úroveň = zvonica/veža, svätosť a zdravie = katedrála, smrť = cintorín). Na zvonici, čiže Šikmej veži robil všetky svoje pokusy, štúdie a merania o gravitácii a voľnom páde pisanský rodák, fyzik Gallileo Galilei,” prezrádza Janka.

Straťte sa v spleti uličiek starého mesta

“V Pise je krásna botanická záhrada, mimochodom, najstaršia univerzitná botanická záhrada na svete, ktorú založil Cosimo I. Medicejský. Na námestí Piazza dei Cavalieri ma neustále fascinuje fasáda budovy Palazzo dei Cavalieri. Je zdobená grafitmi, predstavujúcimi alegorické postavy a znamenia zverokruhu, v hornej časti je umiestnených šesť búst toskánskych veľkokniežat. Veľmi pekná je aj hodinová veža, Palazzo dell´Orologio, ktorá vznikla spojením dvoch budov oblúkom.”

Pisa má však aj svoje staré mesto, spleť svojich uličiek, ktoré sa večer krásne vyprázdnia a natrafíte v nich na malé, rodinné podniky so skvelým vínom a domácim jedlom. Nájdete tu aj niekoľko ďalších kostolov, ruiny rímskych stavieb, fasády opustených palácov či múrov pevností.

Neodolateľne krásna Sienna

Zrejme už navždy bude Siena ležať v tieni slávnejšej Florencie, no stačí sem prísť, prejsť sa mestom, zastaviť sa a pokochať jeho krásou a tieň sa pred vašimi očami rozplynie.

Siena a jej staré mesto je podobne ako Florencia pod ochranou UNESCO, čo je len malý detail, ktorý napokon zvyšuje jeho príťažlivosť. Svojej neodolateľnej kráse vďačí nielen tomu, že jej telo je potiahnuté tehlami, no aj tomu, že sa jej vyhli bomby druhej svetovej vojny a Siena tak po vojne nemusela povstávať z popola.

Siena je krásne, romanticky pôsobiace mesto s najslávnejšími dostihovými slávnosťami Palio, s najstaršou bankou sveta banca Monte dei Paschi di Siena, s ostatkami jednej z najväčších svätíc kresťanských dejín, svätej Kataríny, patrónky mesta či najzaujímavejším talianskym námestím.

Symbolom celého mesta je historické námestie Piazza del Campo, z ktorého vyrastá ikonická veža Torre del Mangia zo 14. storočia. Je druhou najvyššou sekulárnou vežou celého Talianska a panoráma okolia z jej vrcholu je neopísateľná. Námestie je dodnes dvakrát do roka dejiskom legendárnych konských dostihov.

Nevynechajte ani stredovekú Katedrálu v čierno-bielom románsko-gotickom štýle a fantastickú knižnicu Piccolomini plnú fresiek postavenú pre pápeža Pia II.

Janka na záver rozprávania o Siene pridáva zaujímavosť: “O sienskej katedrále sa hovorí, že má jednu z najkrajších fasád v Európe. Oproti nej sa nachádza najstaršia a najväčšia nemocnica v Európe vôbec. Dnes je tam jedna z najväčších galérií v meste, ktorej nádherný interiér dokáže konkurovať aj vystavovaným dielam.”

Toskánsko na tanieri

Ani Toskánsko nezaostáva za ostatnými regiónmi Talianska a ochutnať tu môžete hneď niekoľko lahôdok. Janka nám vysvetlila, aké sú základné suroviny a špeciality z regiónu:

"Miestna gastronómia pozostáva z jednoduchých, no vynikajúcich surovín, akými sú diviak či hľuzovka. Je to kraj slnečníc, skvelého vína (Chianti Classico; Montepulciano; Morellino di Scansano; ak preferujete biele víno, potom odporúčam Vernaccia di San Gimignano), výbornej zmrzliny, mäsa, cestovín (tzv. pici; niečo ako špagety, ale hrubšie), hríbov, pikantného olivového oleja a ovčieho syra pecorino. V Toskánsku sa podáva aromatický Pecorino delle Crete Senesi v kombinácii s paradajkovou omáčkou, alebo jeho mäkšia verzia Pecorino Toscano bez omáčky. Nech vás nezaskočí fakt, že syry v Toskánsku sa namáčajú do medu, alebo marmelády."

A aké jedlá z miestnej kuchyne treba rozhodne ochutnať?

"Odporúčam ragú z diviaka s domácimi papardelle, biftek s kosťou bistecca alla fiorentina di chianina, čo je asi najtypickejšie jedlo v Toskánsku, cestoviny pici (napr. s paradajkovou omáčkou, pečeným cesnakom a pecorinom, či pici kombinované s ragú alebo hubami), lampredotto alebo street food alla Toscana (uvarené držky v žemli preliate salsou verde/aromatické bylinky).

Bistecca alla fiorentina di chianinaBistecca alla fiorentina di chianina (zdroj: dovolenka.sme.sk)

Ak máte chuť na polievku, potom si pochutnáte na sviežej paradajkovej polievke Pappa al Pomodoro. Alebo ochutnajte Ribollita, typická toskánska polievka zo zeleniny, kapusty a fazule, prevarená najmenej dvakrát. Každá z nich sa zajedá chlebom (pozor, toskánsky chlieb nie je ani trošku slaný, pokvapkajte si ho olejom, bude to o niečo lepšie).

Polievka RibollitaPolievka Ribollita (zdroj: dovolenka.sme.sk)

Milovníci mäsitých pokrmov si pochutia na kuracej pečeňovej paštéte, ktorá sa podáva na opraženom chlebe, vopred namočenom do vývaru.

Zo sladkostí skúste cantuci, tvrdá, chrumkavá sladkosť z mandľového cesta. Namáča sa v likérovom víne, odporúčam slamové víno Vin Santo. Vo Florencii si dajte focacciu, chrumkavý chlieb v štýle pizze, naplnený podľa chute a ponuky. Či turista, alebo dáma v kostýme či pán v obleku, všetci si ju vychutnávajú, posedávajúc na obrubníku chodníkov."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 765
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 074
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 922
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 627
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 340
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 117
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 068
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 353
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 688
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 439
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 435
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 347
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 051
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu