Dobré noviny
Kozy dokážu rozpoznať ľudské emócie. Priťahujú ich šťastní a usmiati ľudia
Dominika Pacigová
Dominika Pacigová

Kozy dokážu rozpoznať ľudské emócie. Priťahujú ich šťastní a usmiati ľudia

Foto: Ilustračné
Foto: Ilustračné — Foto: pixabay.com

Aj keď dennodenne čelíme rôznym problémom, každý z nás sa radšej stretne so šťastným človekom, ktorý nám zlepší náladu či deň ako s tým, ktorý je neustále nespokojný. 

LONDÝN 28. decembra - Vedci z londýnskej univerzity sa rozhodli preskúmať, ako kozy vnímajú ľudské emócie. Zistili, že sú oveľa múdrejšie ako si myslíme. Dokážu rozoznať, kto je šťastný, ale aj kto je smutný. Nielen ľudia, ale aj samotné kozy inklinujú k šťastným ľuďom, uvádza portál Bright Side.

Používajú len jednu stranu mozgu 

Vedci ukázali kozám fotografie ľudských tvárí. Na jednej fotke sa nachádzal šťastný človek, na druhej smutný. Uvádzajú, že kozy dokážu porozumieť ľudským emóciám, no vždy inklinujú k fotografii, na ktorej sa nachádza usmiaty jednotlivec. 

Foto: Twitter / AYSESRA

Ňufákom sa však dotýkali šťastného človeka len do momentu, kým sa fotografia nachádzala na pravej strane. Keď vymenili poradie fotiek, kozy sa nepriklonili ani k jednej fotografii. Vedci to vysvetľujú tým, že kozy používajú na spracovanie informácií len jednu stranu svojho mozgu. Štúdiu publikovali v časopise Royal Society Open Science.

Ľudským emóciám však nerozumejú len kozy, ale aj psy. Tým sa vedci venovali v roku 2015. Experiment uskutočnili rovnakým spôsobom a psy taktiež inklinovali k šťastným a usmiatym ľuďom. 

Už ste čítali?