StoryEditor

Bolesť chrbta

V slovenských ambulanciách praktických lekárov a špecialistov sa mesačne predpíše viac ako 150-tisíc balení nesteroidných analgetík, čo sú lieky na tlmenie bolesti, ktoré sa najčastejšie predpisujú pri bolestiach chrbtice. Bolesti chrbta sa nemožno zbaviť iba tým, že budeme užívať lieky a budeme mať pasívny prístup. Liečba vyžaduje každodenné cvičenie a správny sed.

Cvičiť niekoľko minút denne nestačí, ak máme po zvyšok dňa nesprávne držanie tela. Ak budeme cvičiť 15 minút denne, ale telo budeme držať nesprávne 10 až 15 hodín, bude to mať výrazný vplyv na bolesti chrbta.

Ako vzniká bolesť v oblasti chrbta?

Ak má človek sedavú prácu a sedí dlho, preťažujú sa určité časti svalovo-šľachového aparátu a chrbtice a následkom sú poruchy držania tela. Garant projektu Rehabilica Mgr. Bc. Miro Dlhoš, PhD. má denne v ambulancii ľudí s bolesťami chrbtice. „Najčastejšie vznikajú predsunuté držania hlavy a zaguľatený chrbát. V oblasti hrudnej chrbtice môže dochádzať k vybočeniam chrbtice. Aj dolná časť chrbtice je pri sedení preťažená a môže dôjsť k jej blokádam a k nesprávnemu postaveniu panvy,“ konštatuje.

Ak už trpíte bolesťami chrbtice, väčšinou ide o funkčné poruchy pohybového aparátu, ktoré sa môžu zreťazovať. „Vzniká tak dysbalancia (nerovnováha) jednotlivých svalových skupín a mnohokrát sa prejavuje ako bolesť. Reťazenie funkčných porúch v rámci jednotlivých segmentov môže viesť až do vážnejšieho štádia ochorenia. Vtedy už dochádza k štrukturálnym (morfologickým) zmenám, teda k poškodeniu pevných štruktúr ako sú stavce alebo medzistavcové platničky,“ konštatuje Miro Dlhoš. Rekonvalescencia pacienta pri takomto stave trvá zvyčajne dlhšie a je veľmi problematická. V niektorých prípadoch je nevyhnutný operatívny zákrok.

 Beh áno, ale....

Aké športy sú vhodné pri bolestiach chrbta, prípadne ako prevencia? Odporúčame športy, ktoré sú spojené s prirodzenou pohybovou aktivitou, ako je chôdza, rýchla chôdza (nordic walking), beh, ale nie na tvrdom podklade, ďalej ľahká turistika, bicyklovanie, ale nie v náročných terénoch a plávanie- najlepšie štýlom prsia so správnou technikou. Z cvičení, ktoré sú vhodné na posilňovanie hlbokého svalstva, je vhodná joga a pilates.

Podľa odborníkov je beh vhodný pre každého, kto v práci sedí. "Sed je braný ako statická flekčná záťaž pre chrbticu. Beh, inline korčule aj nordic walking je extenčnou dynamickou záťažou. Môžete to chápať ako ideálnu kompenzáciu pre ľudí pracujúcich práve posediačky, teda pri monitore, aj pre vodičov, predavačky za pokladňou a podobne. Navyše, už spomínaná príčina bolesti chrbta, teda medzistavcová platnička, sa najlepšie vyživuje pod vplyvom striedavého tlaku a odľahčenia, teda pri behu. Tento pohyb je ideálny ako prevencia bolestí chrbta," vysvetľuje Miro Dlhoš.

Plávanie sa podľa nej pri bolestiach chrbta preceňuje. Pôsobí na neho totiž studená voda a svaly viac zatuhnú. Chrbtica je ale odľahčená. "Plávanie by som odporučil ako kompenzáciu k akejkoľvek práci, ale nie ako riešenie bolestí chrbtice a ramien. A bicykel je pre chrbát i krčnú chrbticu katastrofa. Človek je ohnutý rovnako alebo viac ako pri práci v sede," pokračuje fyzioterapeut. „Sú športy, ktoré nie sú vhodné. Ide o dynamické športy, ktoré majú rýchly štart alebo doskoky, ako je volejbal či basketbal. Nevhodné sú aj športy na tvrdom podklade.“ Jedným dychom však dodáva: „Uvedené informácie sú len orientačné. Čo sa týka odporúčaní športov, nič neplatí absolútne a s našimi pacientmi o vhodných športoch diskutujeme, pretože každý človek má iné dispozície.“

Bolí vás z behu chrbát?

Nie ste ani zďaleka jediný. „Najbežnejším typom bolesti súvisiacej s behom je bolesť v dolnej časti chrbta. Táto bolesť vzniká preťažovaním vzpriamovačov chrbta a povrchových svalov v krížovo driekovej oblasti,“ uvádza Miro Dlhoš.

S bolesťou pri behu sa stretávajú profesionálni, ale často aj rekreační športovci. A ak nejde o úraz, bolesť má väčšinou ochranný charakter. Je to varovný signál tela, ktoré sa takto bráni preťaženiu. Prejavuje sa vtedy, keď je narušená jeho funkcia, teda súhra, svalová rovnováha či zapájanie jednotlivých prvkov pohybového systému.

Alarmujúce fakty o chrbte

 Počet ľudí s bolesťami chrbta pribúda. Znižuje sa aj vek ľudí, ktorí majú problémy s chrbtom, a rastie počet mladých pacientov okolo 25. a 30. roku. Podľa štatistík až 80 percent ľudí na Slovensku bolí chrbát a posediačky trávime väčšinu dňa, až 60 percent. Takmer osem z desiatich pacientov, ktorí k nám prichádzajú s opakujúcimi sa bolesťami chrbta, má sedavý spôsob zamestnania alebo vedie sedavý spôsob života. Trend sa v ostatnom období zhoršuje a ľudí s bolesťami chrbta pribúda. Znižuje sa aj vek ľudí, ktorí majú problémy s chrbtom, a rastie počet mladých pacientov okolo 25. a 30. roku.

Bolesť v ľudskom organizme totiž slúži ako zdvihnutý varovný prst a poukazuje nato, že niečo nie je v poriadku a je nutné tomu venovať pozornosť. Dôležité je zohľadniť fakt, či ide o bolesť akútnu alebo sú problémy s chrbticou chronické, čiže dlhodobé. Podľa toho volíme ďalší postup liečby.

Kedy sa môžete vrátiť k svojim bežným aktivitám ?

Návrat k aktivitám je veľmi individuálny a všeobecne platí , že čím dlhšie máte príznaky pred začatím liečby , tým dlhšie bude trvať , kým sa budete mať lepšie. Cieľom je vrátiť sa k svojim bežným aktivitám vtedy, keď je to bezpečné a nie je riziko zhoršenia.  V tomto prípade by ste sa mali ohýbať, chodiť a cvičiť bez bolesti a byť  schopní rovnakého rozsahu pohybu , ktorú ste mal pred ťažkosťami.

01 - Modified: 2022-01-24 09:22:28 - Feat.: - Title: Bolí ma chrbát! Čo s tým? 02 - Modified: 2021-02-13 11:51:25 - Feat.: - Title: Máte bolesti chrbta? Rady, ktoré vám môžu pomôcť 03 - Modified: 2020-01-01 19:07:31 - Feat.: - Title: Najčastejšie problémy s chrbticou z klinickej praxe projektu Rehabilica 04 - Modified: 2019-03-27 19:21:55 - Feat.: - Title: Zápal Achillovej šlachy a tréning na posilnenie lýtok 05 - Modified: 2019-04-01 20:50:00 - Feat.: - Title: Bolesti lýtok. Problém nájdete nielen u začínajúcich bežcov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 06:51