Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Vegánske úliky

Vegánske úliky
bez lepkubez mliekaveganVianoce

Úliky (niektorí ich volajú aj osie hniezda) sú tohtoročným hitom, aspoň čo sledujem ostatných foodblogerov. A nečudujem sa, lebo aj mne učarovali. Tie krásne "stromčeky" s krémovou náplňou majú niečo do seba a hlavne - je v nich rum, čiže chutia totál vianočne. :D Chcela som však nejakú odľahčenú verziu, ideálne vhodnú aj pre bezlaktóznu, bezlepkovú a vegánsku návštevu. Výzva? Možno trochu, ale ak máte po ruke tie správne produkty, je to brnkačka. ;)

  • Príprava bez tep. úpravy
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

160 g  ovsené vločky
80 g  mleté vlašské orechy
3 PL  tuzemský rum
40 g  kokosový olej
1 PL  vanilková pasta
3 PL  agáve
2 PL  kakao
200 g  datlová pasta
6 PL  ovsené mlieko
2 PL  kokosová múka
 
PLNKA
370 ml  ovsené mlieko
2  vanilkový cukor
2-3 PL  cukor
1  Zlatý klas bezgluténový
80 g  kešu-kokosové maslo od Powerlogy alebo rastlinná náhrada masla (Alsan a pod.)
4 PL  tuzemský rum
 
NA KOLIESKA
50 g  najemno mleté mandle
50 g  mleté vlašské orechy
50 g  kokosový cukor
1/2 ČL  vanilková pasta
 štipka sódy bikarbóny
 10g chia semiačok a 20g vody
 Chia necháme napučať pár minút vo vode, zmiešame rukami s ostatnými surovinymi, rozvaľkáme, vykrajujeme kolieska s veľkosťou spodnej časti úlika, ukladáme na plech a pečieme na 185 stupňov 10 až 12 minút.

Postup prípravy

Asi najťažšie je spraviť si kolieska, ktoré nahradia klasické piškóty. Tie sa bežne používajú na spodok úlikov. Najťažšie v zmysle, že majú byť vegánske. A tak som použila recept na vanilkové rožky od Martiny Grňovej. Z časti cesta som urobila rožky a z časti kolieska. Je to skvelý recept a pozostáva hlavne z mletých orechov, mletých mandlí, chia semienok, vody a kokosového cukru. Ale môžete použiť aj hocijaké vegánske linecké cesto či vegan piškóty.

Samotné úliky sú nepečené, takže okamžite mi napadlo že ich vykúzlim úpravou receptu na raw guľky. Chcelo to však menej datlovej pasty a viac orechov plus ovsené vločky, ktorými som nahradila piškóty či sušienky, bežne používané na úliky. Vločky pomelieme, najlepšie je dať ich do nožového mixéra spolu s orechmy a rozsekať ich najemno. Pridáme ostatné suroviny a vznikne nám kompaktné cesto. Mám takú formičku na úliky z Tescomy a robili sa v nej jedna radosť. Formičku nebolo treba ano vymastiť či vysypať múkou. Keď som ich mala hotové, pustila som sa do náplne.

Puding uvaríme v osladenom mlieku podľa návodu. Vmiešame doň maslo. Ak máte, toto kešu-kokosové od Powerlogy je chuťovo úžasné a veľmi sa sem hodí. Je sladké aj bez štipky cukru. Ale ak nemáte, poslúži aj nejaké rastlinná náhrada masla, prípadne mandľové maslo. Pridáme rum, vanilkový cukor a dáme zachladiť. Potom premiestnime do zdobiaceho vrecka a krémom plníme stuhnuté úliky. Na spodok prilepíme kolieska, poukladáme na tanier a dáme opäť stuhnúť. Hotovo :)

23. 12. 2019 7:47

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty