Ľudia bez domova z Trnavy oslávili Vianoce štedrou večerou

TRNAVA 22. decembra 2019 - Každoročne môžu v Trnave zažiť radostnú atmosféru vianočných sviatkov Narodenia Ježiša Krista aj ľudia bez domova a osamelí. Nebolo tomu inak ani tento rok. V piatok 20. decembra Trnavská arcidiecézna charita, Trnavská arcidiecéza a Trnavská samospráva pripravili pre týchto ľudí štedrú večeru.

Tradičná štedrá večera pre ľudí bez domova a osamelých v Trnave oslavuje už takmer tridsať rokov. V prvých rokoch si k sviatočne prestretému stolu sadlo približne dvadsať ľudí, neskôr prichádzalo aj sto ľudí v ťažkej životnej situácii.
 
Po spoločnej úvodnej modlitbe zasadli ľudia v núdzi k slávnostnému vianočnému stolu. Pochutili si na vianočnej kapustnici, vyprážaných rybách a zemiakovom šaláte. Nesmeli chýbať ani vianočné oblátky, ovocie a koláče. Po večeri si ľudia bez domova prevzali aj potravinové balíčky, ktoré pripravila Trnavská arcidiecézna charita v spolupráci s Arcibiskupským úradom v Trnave a mestom Trnava. Tieto obsahovali predovšetkým potraviny, ovocie, ale aj iné maličkosti ako napr. koláče pre núdzne rodiny.
 
Úvodný príhovor trnavského arcibiskupa Mons. Jána Oroscha bol pre všetkých prítomných veľkým povzbudením. Hlboké ľudské slová, ktoré predniesol, si našli cestu do srdca každého jedného z prítomných ľudí, ktorí sa pri tejto príležitosti stretli. Pre ľudí v núdzi bolo hlbokým zážitkom nielen počuť tieto úprimné slová, ale aj vidieť ich potvrdenie v skutku, keď si s nimi hlava Trnavskej arcidiecézy zasadla k štedrovečernému stolu.
 
„Ľudia, pre ktorých je toto stretnutie určené, nemajú také Vianoce, ako väčšina z nás, práve preto im chceme aspoň na chvíľu dopriať pocit blízkosti a atmosféru týchto sviatkov,“ povedal riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech. Pred štedrou večerou sa za mesto Trnava prihovorila i viceprimátorka Eva Nemčovská. V príhovore povzbudila všetkých, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách, aby nezostávali sami a aby si navzájom pomáhali.
 
Atmosféru tohtoročnej štedrej večere pre ľudí bez domova a osamelých príjemne doladil i spevácky zbor študentov zo Strednej odbornej školy pedagogickej bl Laury v Trnave so svojím programom pripraveným k tejto príležitosti. Súčasťou kultúrno-duchovného programu bol aj spev detí zo spoločenstva pri Bazilike sv. Mikuláša, ktoré prítomných prekvapili malými darčekmi v podobe perníkov a nových ponožiek.
 
Zaujímavou novinkou tohtoročnej štedrej večere pre ľudí bez domova a osamelých bola spomienka na všetkých núdznych, ktorí už ostatných predišli do Večnosti. Riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech prečítal zoznam asi 20 ľudí, ktorí v uplynulých troch rokoch zomreli. Nechýbala ani minúta ticha za týchto ľudí.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Ľudia bez domova z Trnavy oslávili Vianoce štedrou večerou

Pre ľudí v núdzi bolo hlbokým zážitkom nielen počuť tieto úprimné slová, ale aj vidieť ich potvrdenie v skutku, keď si s nimi hlava Trnavskej arcidiecézy, arcibiskup Mons. Ján Orosch, zasadla k štedrovečernému stolu. (Foto: Pavol Machovič)

NOVINKY