Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
18. december 2019

Jedlo plné chuti a zdravia. Aké benefity prináša ázijská kuchyňa?

Čoraz viac ľudí na Slovensku má slabosť pre ázijskú kuchyňu. Udomácnilo sa u nás hlavne sushi, ktoré si nevieme vynachváliť. Učarovala nám orientálna chuť, čerstvé ingrediencie a všetky benefity, ktoré prináša. Najskôr už veľmi dobre vieš, že patrí medzi najzdravšie na svete, a to nielen vďaka prísadám, ale aj pravidlám stolovania. 

 

V ázijskej kuchyni nejde len o to, aby nás jedlo nasýtilo, ale aj o jeho účinok na myseľ, telo aj dušu. Za dlhovekosť vďačia Aziati z veľkej časti práve svojej kuchyni. Ak sa snažíš žiť zdravo, potom je toto jedlo to pravé pre teba. Je ľahšie stráviteľné, obsahuje látky, ktoré tvoje telo ocení a slúži aj ako prevencia pred niektorými zdravotnými problémami. 

 

 

Základ ázijskej kuchyne je čerstvosť ingrediencií

 

Zelenina, ryby, sója, tofu, huby, ryža a niekoľko druhov rezancov. To všetko je pre túto kuchyňu typické. Podobne ako v prípade indického jedla, aj tu je dôležitá čerstvosť všetkých ingrediencií. Dokonca aj koreniny by mali byť namleté priamo pri príprave jedla. Mäso konzumujú Aziati v oveľa menšej miere ako napríklad my. Ich strava obsahuje menej tuku a je bohatá na minerály, bielkoviny a vlákninu, čo tvoj organizmus určite ocení. V tejto kuchyni nepoznajú ani pojmy ako biela múka či biele pečivo, čo je opäť pre telo veľmi prospešné. 

 

Na svoje si prídu aj milovníci pikantného jedla. V ázijskej kuchyni korením rozhodne nešetria a majú radi, keď je jedlo výrazné. Medzi všeobecne známe fakty patrí aj to, že ich jedlá sú pre organizmus oveľa ľahšie stráviteľné. Preto aj keď sa preješ, keďže chápeme, že tejto orientálnej chuti človek nikdy nemá dosť a vie si vypestovať istú „závislosť", nebude ti tak ťažko, v porovnaní s obrovským tanierom bryndzových halušiek so slaninkou. Budeš sýty, no o pár hodín v pohode zvládneš ďalší chod. 

 

 

Môžeš predísť cukrovke aj rakovine

 

Aziati majú vyšší priemerný vek než Európania a vďačia za to aj strave. Telu dodávajú viac potrebných látok ako my, a tak sa fyzicky cítia lepšie. Vedel si, že vďaka ázijskej kuchyni môžeš predísť cukrovke, ochoreniam srdca, no dokonca aj rakovine

 

Ázijská kuchyňa je založená na rovnováhe. Jedlá sú plné chuti a zdravia. Stolovanie je u nich chápané doslova ako obrad. Preto dbajú na to, aby nebolo jedlo len chutné, ale aj na to, aby dobre vyzeralo. Tanier má byť plný farieb a v niektorých krajinách dokonca používajú aj rôzne kvetové dekorácie. Pri príprave môžeš dať priestor tvorivosti a s jedlom sa doslova vyhrať, no priprav sa na to, že to bude pracné a časovo náročnejšie. K tomu budeš potrebovať aj iný kuchynský riad, minimálne wok panvicu. 

 

 

Aziati jedia pomalšie, čo je tiež zdraviu prospešné

 

Stolovanie sa v jednotlivých krajinách líši, no niekoľko vecí je spoločných. Podávajú sa menšie porcie a jedlo sa je paličkami. Aj vďaka nim budeš jesť pomalšie, hlavne ak patríš medzi nováčikov, a nenahádžeš ho do seba. Pocit sýtosti sa potom dostaví skôr a aj ti oveľa rýchlejšie strávi.  

 

Niekde zas na stôl prichystajú hneď niekoľko pokrmov a každý si vezme to, na čo má chuť a v množstve, ktoré sám uzná za vhodné. Pre Japoncov je napríklad typické, že si môžeš viackrát nabrať ryžu, s ktorou by si to ale tiež nemal prehnať. Považujú za neslušné, ak ti nakoniec niečo ostane v miske. Naber si preto len toľko, koľko skutočne zvládneš.