Orechovy kolac

Orechový koláč

Vymyslieť a pripraviť recept, do ktorého by pasovala RIAVA orech nebol absolútne žiaden problém. Tento orechový tuzemský špeciál chutí sám o sebe vynikajúco. Aby z neho niečo do pečenia vôbec ostalo musela som ho riadne schovať. Tým len chcem povedať, že sa mu v recepte zaručene nevyhnite. Je naozaj lahodný a v tomto koláčiku zvýrazní príjemnú orechovú chuť.

Príprava cesta je ohromne jednoduchá, vystríhajte sa však príliš dlhému pečeniu. Všetky odporúčania nájdete nižšie v recepte. Čo sa týka maslového krému, nezľaknite sa ho len preto, že doň ide i maslo. Za jeho chuťou si absolútne stojím a v kombinácii s mascarpone je lahodne krémový. Chutí sviežo a má jemnú orechovú arómu. Určite stojí za to ho vyskúšať.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

Tento recept vznikol v spolupráci s OLD HEROLD a s ich produktom RIAVA ORECH – tuzemský špeciál.

kosik

Na prípravu orechového koláča budete potrebovať (40 x 24 cm):
120 g kakaa holandského typu
10 g instantnej kávy
600 g kryštálového cukru
6 polievkových lyžíc RIAVA orech
250 ml vody
400 g masla
700 g polohrubej múky
360 g pražených lieskových orechov
Na prípravu krému budete potrebovať:
400 g masla
400 g mascarpone
180 g práškového cukru
5 cl RIAVA orech
a lieskové orechy na dozdobenie

A takto na to:

Do hrnca navážte: kakao, instantnú kávu, cukor, vodu, maslo a RIAVA orech. Všetko priveďte k varu. Do hrnca ďalej pridajte nahrubo nasekané lieskové orechy, a múku. Dobre premiešajte, aby sa celá zmes prepojila a neostali v nej žiadne hrudky. Plech s rozmerom 40 x 24 cm vyložte papierom na pečenie, vlejte do neho cesto a stierkou zarovnajte. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Je veľmi dôležité, aby ste cesto neprepiekli. Takže zabudnite na suchú špajlu. Cesto by po upečení malo pripomínať brownies. Ak ho v rúre necháte príliš dlho, cesto bude veľmi tvrdé.

Kým vám korpus vychladne, pripravte krém. V mise spolu zmiešajte maslo izbovej teploty s mascarpone a práškovým cukrom, na záver mixovania pridajte RIAVA orech. Krém naneste na vychladený korpus a rovnomerne ho rozotrite. Nechajte koláč minimálne hodinu v chladničke. Po nakrájaní dozdobte nasekanými lieskovými orechmi a podávajte.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Orechovy kolac

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre