Renovácia kuchyne svojpomocne

Lukas P.

Ak vaša kuchyňa nevyzerá po rokoch už veľmi dobre, nemusíte ju hneď renovovať celú. Niekedy stačí, keď vymeníte kuchynský drez alebo pracovnú dosku, lebo každodenné používanie na nej zanecháva najväčšie stopy. Pripravili sme pre vás niekoľko praktických tipov, ako vymeniť kuchynskú dosku, drez či vodovodnú batériu.

Kuchyňa

Ako vymeniť kuchynskú dosku

Odstránenie starej pracovnej dosky

Prvým krokom pri výmene kuchynskej dosky by malo byť odstránenie pôvodnej. Tú odstránite jednoducho uvoľnením príslušných skrutiek. Novú pracovnú dosku si môžete zakúpiť v určitých rozmeroch alebo si ju môžete nechať odrezať namieru. 

Výrez na drez a varnú dosku

Pokiaľ pracovná doska sedí na svoje miesto, stanovte si presnú polohu výrezu na drez a varnú dosku. Pred rezaním si ešte raz overte rozmery. Pre správne nasadenie pílového listu vyvŕtajte v jednom rohu požadovaného výrezu otvor s veľkosťou 10 mm. Teraz mierne pritlačte na priamočiaru pílu a ostrým pílovým listom vyrežte potrebný otvor. Dbajte pri tom na to, aby horné okraje kuchynskej dosky nepraskli. Pre prevedenie okrúhlych výrezov použite špeciálne zariadenie na kruhové výrezy, ktoré patrí k príslušenstvu priamočiarej píly. Pílu potom môžete viesť v požadovanom priemere ako kružidlo. Ak máte všetky potrebne výrezy hotové, ošetrite ich proti vlhkosti. Naneste na reznú plochu prúžok silikónu a rozotrite ho japonskou stierkou.

Inštalácia pracovnej dosky

Pred položením pracovnej dosky zarovnajte presne spodné skrinky a spojte ich. Teraz položte kuchynskú dosku a upevnite ju kovovými uholníkmi, či ešte lepšie špeciálnymi spojkami, zloženými z horného a dolného dielu, na spodné skrinky. Dolnú časť spojky pripevnite na spodnú stranu kuchynskej dosky a hornú časť na bočnú stenu spodnej skrinky. Potom oba diely na seba nasaďte a zaskrutkujte. Toto spojenie je možné kedykoľvek opäť povoliť.

Ukončovacie lišty

Po položení a priskrutkovaní kuchynskej dosky a montáži drezu opatrite prechody medzi kuchynskou doskou a stenou nástennými ukončovacími lištami. Nosné a krycie profily prirežte na presnú dĺžku. Na vnútorné i vonkajšie rohy existujú špeciálne profily. U tejto metódy nie je potrebné používať šikmý rez. Nosný profil priložte tesne k stene. Na upevnenie vopred vyvŕtajte do kuchynskej dosky otvory na skrutky (pre skrutky 3 x 20 mm použite vrták 2 mm). Po priskrutkovaní upevnite krycí profil a konce uzavrite tvarovanými profilmi.

Zelená elektrina zo Slovenska

Najľahší spôsob, ako mať zelenší domov. Zistiť viac o Zelenej elektrine

Ako namontovať kuchynský drez

V prípade, ak vymieňate iba drez, dbajte na to, aby mal nový rovnaké rozmery ako pôvodný. V opačnom prípade je potrebné na pracovnej doske upraviť alebo vyrezať otvor.

Podľa pracovného návodu namontujte na drez odtok. Do otvoru na batériu zasuňte pripojovacie hadice a nohu batérie, nasaďte stabilizačnú dosku a všetko dohromady napevno priskrutkujte matkou. Priebežne kontrolujte správne vyrovnanie batérie, aby sa pri uťahovaní nepretočila. Na utlmenie hluku pri náraze vody na spodnú stranu odkvapkávacej plochy nalepte priložené tlmiace dosky a na okraj drezu pripevnite dodané upevňovacie svorky. Takto pripravený drez sa celý zasadí do výrezu a svorky sa zospodu priskrutkujú k okraju.

Ako namontovať kuchynskú batériu

Pri montáži kuchynskej batérie sa ako prvé pripevňujú rohové ventily do steny. Pred zaskrutkovaním ich pomocou izolačného konope a tesniacej pasty utesnite. Existujú aj rohové ventily s tesniacim krúžkom, ktoré už nie je potrebné dodatočne utesňovať. Do batérie naskrutkujte obidve pripojovacie hadice. Dbajte pritom na správne priradenie teplej a  studenej vody. Hadice zaskrutkujte pevne iba rukou a potom prevlečte batériu spolu s hadicami do otvoru na kohútik. Podľa návodu sa zospodu priskrutkujú pripevňovacie súčiastky ako stabilizačná doska, kovový krúžok a prevlečená matica. Pripojovacie hadice spojte s rohovými ventilmi a namontujte sifón. Po montáži nezabudnite odskrutkovať hlavný vodovodný kohútik a otvoriť obidva rohové ventily. Pustite vodu a ohmatajte jednotlivé spoje rukou. Tak skontrolujete, či všetko dôkladne tesní.

Zdroj: Hornbach

Nezmeškajte už žiadnu z našich zelených noviniek

*povinné

Už ste čítali?

Barborská cesta skrýva banské poklady

Barborská cesta, najdlhšia náučno-poznávacia trasa na Slovensku, je dlhá takmer 190 km a spája banské pamiatky a zaujímavostí na strednom Slovensku. Spája mestá a lokality, ktoré...

Ako šetriť energiu s mobilom v ruke?

Spoznajte užitočné tipy, ako šetriť batériu na telefóne a tým pádom ušetriť aj na energiách.

Bývalá banícka dedina Špania dolina láka turistov

Len 7 km od Banskej Bystrice sa nachádza krásna dedina s horskou scenériou. Medzi najznámejšie historické banské lokality na Slovensku nepochybne patrí Banská Štiavnica, či...

Nový Renault Kangoo Van E-Tech 100% elektrický

Renault je priekopníkom elektromobility a je jednotkou na trhu úžitkových elektromobilov v Európe už od roku 2011. Elektrické Kangoo od svojho uvedenia na trh na...

Na výlet s elektromobilom. Koľko to stojí a koľko strávite nabíjaním?

Podľa štúdie portálu Uswitch máme na Slovensku siedme najnižšie ceny na verejných nabíjacích staniciach. Zároveň sme na popredných miestach v počte nabíjacích staníc v pomere k počtu elektromobilov.

Policajti dostanú okrem plug-in hybridov aj elektromobily

Ministerstvo vnútra uzavrelo zmluvy s automobilovými dodávateľmi Kia, Todos, Eurent a Škoda Auto. Vozový park polície sa doplní o 752 nízkoemisných áut. Prvé vozidlá by mali byť dodané...

Najkrajšie výhľady v Poloninách si vychutnáte z chodníka Gazdoráň

Pri návšteve Polonín nevynechajte návštevu novootvoreného turistického chodníka Gazdoráň. Očarí Vás krásnymi výhľadmi nielen na okolité kopce, ale aj vodnú nádrž Starina.

Poloniny lákajú sprístupneným areálom Grófskych chyžiek

Chystáte sa na výlet do Polonín? Navštívte sprístupnený areál Grófskych chyžiek pri Novej Sedlici. Vďaka reforme národných parkov už bude slúžiť ľuďom na oddych, rekreáciu...

Ako ľudia si volíme smer našej budúcnosti. Je na čase, aby sme do nej začali správnymi rozhodnutiami investovať

Vďaka svojmu projektu Vedátor a Vedátorskému podcastu si ako popularizátor teoretickej fyziky získal mnoho fanúšikov. Okrem Fakulty Matematiky fyziky a informatiky na Univerzite Komenského pôsobí aj na...