Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni zrazili hrebienok Švédom, brankár ozdobil debut gólom. Prvá prehra Čechov

Hokejisti Fínska zdolali na Channel One Cupe v Moskve v severskom derby Švédsko vysoko 5:1. Švédi, ktorí na úvod turnaja zdolali domáce Rusko, síce viedli, ale Fíni ešte počas druhej tretiny zápas otočili a na čele priebežnej tabuľky Euro Hockey Tour vystriedali český tím.

14.12.2019 13:34 , aktualizované: 20:19
Frans Tuohima Foto: ,
Fínski hokejisti oslavujú gól, ktorý strelil brankár Frans Tuohima.
debata

Výhru spečatil brankár Frans Tuohimaa, ktorý pri svojom prvom štarte v reprezentačnom A-tíme skóroval.

Skvelý kúsok predviedol v závere pri power play Švédov, keď sa k nemu dostal puk a cez celé klzisko dokázal zamieriť úplne presne. Petersson sa síce ešte snažil puk zastaviť, ale nestihol to.

Dvadsaťosemročný Tuohimaa, ktorý chytá fínsku najvyššiu súťaž za IFK Helsinki, v minulosti zaznamenal niekoľko reprezentačných štartov za mládežnícke výbery.

Pri debute medzi mužmi sa stal hneď hrdinom.

„Je to úžasný pocit, nemôžem k tomu povedať nič iné. Je to naozaj niečo neuveriteľné. A pre mňa jeden zo životných zážitkov,“ povedal Tuohimaa novinárom.

Z gólu mal neskrývanou radosť, rovnako ako jeho šokovaní spoluhráči a celá fínska striedačka. „Bolo pekné sledovať, ako puk kĺže do bránky. Aj keď som mal trochu strach, pretože na konci išiel trochu mimo. Ale spadlo to tam. Keď som to videl, bolo to vážne niečo,“ priblížil Tuohimaa.

Gólovú radosť si ako strelec vychutnal prvýkrát. Priznal však aj to, že ho zápis medzi kanoniermi lákal už dlhšiu dobu. „Párkrát som to už skúšal, ale toto je prvýkrát, čo sa mi podarilo uspieť,“ uviedol Tuohimaa.

Čo na jeho zásah hovorili spoluhráči? „Veľa nie, len mi gratulovali,“ povedal Tuohimaa. Jeho premiéra vyšla po všetkých stránkach na výbornú, aj preto, že bola víťazná. „Je to perfektné. Práve toto je na tom všetkom najdôležitejšie – že sme vyhrali. Nemohlo to byť lepšie,“ radoval sa Tuohimaa.

Rusi zdolali Čechov

Vyrovnanú konfrontáciu s rozuzlením až v samostatných nájazdoch ponúkli Rusi s Čechmi. Český tím síce otočil z 0:2 na 3:2, ale šťastnejší boli napokon domáci reprezentanti, ktorí vyhrali 4:3. Rozhodujúci gól dosiahol hneď v úvodnej sérii „rozstrelu“ Vladimir Tkačiov. Pre Česko je to prvá prehra v sezóne.

debata chyba
Viac na túto tému: #švédski hokejisti #fínski hokejisti