Parazit: vtipné kórejské Pulp Fiction

Do slovenských kín sa dostal Parazit, film, za ktorý získal jeho autor, kórejský režisér Bong Joon-ho, Zlatú palmu na festivale v Cannes. Film predchádzali chýry, že ide o najzábavnejšieho víťaza festivalu od dôb Pulp Fiction a kto sa vyberie do kina, môže to len potvrdiť. Film je originálnou čiernou komédiou o stretnutí dvoch odlišných svetov.

14.12.2019 07:00
parazit2 Foto:
Chudobná, no podnikavá rodina žije v špinavom byte v suteréne.
debata

Snímka sleduje chudobnú, ale prefíkanú štvorčlennú rodinu, ktorá sa rozhodne infiltrovať do bohatej domácnosti biznismena Parka. Prvá rodina žije v špinavom byte v suteréne. Jediné, čo si želá, je obyčajný život, nič zvláštne, ale ani to sa jej nedarí dosiahnuť. Otec zažil celý rad obchodných neúspechov, matka, ktorá trénovala ako atlétka, nikdy nebola extra úspešná, a syn a dcéra opakovane neuspeli na prijímacích skúškach na vysokú školu.

Syn z chudobnej rodiny sa podvodom votrie ako... Foto: ASFK
parazit Syn z chudobnej rodiny sa podvodom votrie ako doučovateľ angličtiny k boháčom.

Na rozdiel od nich tvoria rodinu pána Parka, výkonného riaditeľa jednej IT firmy, schopní zbohatlíci. Pán Park je tak trochu workoholik. Má krásnu mladú ženu, roztomilú dcéru stredoškoláčku a malého syna. Môžu sa považovať za ideálnu štvorčlennú rodinu z prostredia moderných mestských elít.

Režisér pri filme vychádzal z toho, že spolužitie ľudí z rôznych sociálnych podmienok nie je jednoduché. Čoraz častejšie sme dnes svedkami toho, že jedna skupina je prinútená byť s inou skupinou v parazitickom vzťahu.

"Kto však môže v takýchto pomeroch ukázať prstom na chudobnú rodinu uväznenú v boji o prežitie a nazvať ju parazitom?“ pýta sa Bong Joon-ho. V úvahe pokračuje: "Niežeby boli parazitmi od samého začiatku. Sú to naši susedia, kamaráti, kolegovia, ktorí len boli zahnaní na okraj priepasti. Tento film popisuje, ako sa obyčajní ľudia prepadajú do chaosu. Je to komédia bez klaunov, tragédia bez zločincov, kde všetko speje k brutálnej zápletke a pádu nadol. Srdečne vás pozývam na túto nezadržateľne divokú tragikomédiu. Dúfam, že film dá divákom mnoho podnetov na zamyslenie. Miestami je film vtipný, miestami strašidelný a miestami smutný. Pokiaľ budú mať diváci po jeho zhliadnutí chuť dať si spolu pohárik a prebrať všetko, čo im pri jeho sledovaní prebehlo hlavou, budem nadmieru spokojný.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #parazit #Cannes 2019