Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

13. decembra 2019

OSN nepotvrdilo, že zbrane použité proti Saudskej Arábii patrili Iránu



Na snímke generálny tajomník OSA Antonio Guterres, archívna foto.



Zdieľať
Na snímke generálny tajomník OSA Antonio Guterres, archívna foto. Foto: TASR/AP
New York 13. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov nemôže potvrdiť, že riadené strely a drony, ktoré boli použité pri septembrovom útoku na saudskoarabské letisko a ropnú infraštruktúru, boli iránskeho pôvodu. S odvolaním sa na správu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pre Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) o tom v piatok informovala agentúra AP.


OSN podľa Guterresových slov taktiež nemôže povedať, či boli zbrane použité pri útoku prenesené z Iránu "spôsobom, ktorý by odporoval" rezolúcii schválenej v Spoločnom komplexnom akčnom pláne (JCPOA), tzv. jadrovej dohode, z roku 2015.

Generálny tajomník v správe ďalej uviedol, že OSN preskúmalo trosky zo zbraňových systémov použitých pri útokoch na Saudskú Arábiu, pričom naďalej zbiera a analyzuje dodatočné informácie s cieľom určiť ich pôvod. OSN by malo o ďalších zisteniach informovať "podľa potreby a v pravý čas".

Washington a Rijád obvinili Teherán zo zodpovednosti za útoky na ropné zariadenia Bikajk a Churajs ležiace na východe Saudskej Arábie, ku ktorým došlo 14. septembra. K útokom sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom, proti ktorým v Jemene bojuje medzinárodná vojenská koalícia na čele s Rijádom. Samotný Irán však obvinenia z účasti na útokoch popiera.

Zo zodpovednosti za útoky obvinili Teherán aj lídri Francúzska, Nemecka a Británie, ktoré patria k signatárom jadrovej dohody s Iránom. Teherán tieto tvrdenia označil za "absurdné" a zodpovednosť poprel.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Lesy SR aj v tomto roku pokračujú v projekte Stromček pod stromček
<< predchádzajúci článok
Cenu Akadémie za divadelnú inscenáciu získali Ruské denníky