Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

13. decembra 2019

Cenu Akadémie za divadelnú inscenáciu získali Ruské denníky



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok
Bratislava 13. decembra (TASR) - Prvý ročník projektu Ceny Akadémie za divadelnú inscenáciu sezóny 2018/2019 vyvrcholil v piatok v Bratislave. Ocenenie získala inscenácia Ruské denníky v podaní Činohry Slovenského národného divadla (SND) v réžii Romana Poláka. TASR o tom informovala za Akadémiu divadelných tvorcov Zuzana Timčíková.


Komisia druhého kola projektu pracovala v zložení teatrológovia Ida Hledíková, Géza Hizsnyan, skladateľ a hudobník Martin Husovský, režisér Juraj Nvota, dramatik a dramaturg Peter Pavlac. Víťaznú inscenáciu, ktorá získala ocenenie "za eticky silnú výpoveď postavenú na výnimočne presvedčivých hereckých výkonoch", vybrala a odporučila Akadémii divadelných tvorcov zo vzorky 14 nominovaných titulov.

Akadémia odovzdala svoju historicky prvú cenu počas galavečera v Modrom salóne SND. Protagonistami večera boli tvorcovia 14 nominovaných inscenácií, ktorí v moderovanej diskusii vyjadrili svoje postoje k témam ako je étos, hodnotový rebríček tvorcu a jeho obraz v jeho diele. "Diskutovali aj o škále produkčných modelov v rámci profesionálnej divadelnej tvorby na Slovensku, od komunitných cez nezávislé až k zriaďovaným divadlám," dodala Timčíková s tým, že skrátený záznam diskusie odvysiela Rádio Devín v pondelok 16. decembra o 14.00 h.

Projekt Ceny Akadémie pokračuje aj v prebiehajúcej sezóne a Akadémia už začala s prípravami jeho druhého ročníka. Výzva pre divadlá na deklarovanie záujmu o účasť v sezóne 2019/2020 je otvorená do 15. januára 2020.

Projekt Ceny Akadémie, ktorý organizuje Akadémia divadelných tvorcov prepájajúca osobnosti slovenskej divadelnej kultúry z oblasti tvorby, divadelnej vedy a kritiky, je realizovaný v spolupráci s Literárnym fondom. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.



Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
OSN nepotvrdilo, že zbrane použité proti Saudskej Arábii patrili Iránu
<< predchádzajúci článok
Po smrtiacich zrážkach študentov uzatvorili v Pakistane univerzitu