Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

13. decembra 2019

Moslimská skupina má po Johnsonovom víťazstve obavy z islamofóbie



Britský premiér Boris Johnson hovorí pred Downing Street 10 v Londýne 13. decembra 2019. Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona jednoznačne zvíťazila vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách, keď v Dolnej ...



Zdieľať
Britský premiér Boris Johnson hovorí pred Downing Street 10 v Londýne 13. decembra 2019. Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona jednoznačne zvíťazila vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách, keď v Dolnej snemovni parlamentu získala 365 kresiel. Opozičná Labouristická strana bude mať 203 poslancov. Foto: TASR/AP
Londýn 13. decembra (TASR) - Najväčšia moslimská organizácia v Británii v piatok uviedla, že po výraznom víťazstve Konzervatívnej strany premiéra Borisa Johnsona vo štvrtkových voľbách a po získaní väčšiny v parlamente sa obáva nárastu islamofóbie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.


"Pán Johnson dosiahol väčšinu v parlamente, ale medzi moslimskými komunitami po celej krajine vládne citeľný strach," upozornil Harun Khan, generálny tajomník Britskej moslimskej rady. Táto zastrešujúca organizácia zastupuje mnohých moslimov, ktorých je v Británii okolo 2,7 milióna.

"Máme za sebou obdobie predvolebnej kampane a cítime dlhodobé obavy z fanatizmu v našej politike a v našej vládnej strane," napísal Khan vo vyhlásení. Kampaň v ňom označil za "najrozvratnejšiu, na akú si pamätáme".

"Teraz sa obávame, že islamofóbia (v politike vlády) je už takmer 'hotová vec'," dodal Khan. Parafrázoval Johnsonov výrok, že schválenie brexitovej dohody je už "hotovou vecou".

"Pán Johnson dostal obrovskú moc a my sa modlíme, aby ju uplatňoval zodpovedne voči všetkým Britom," dodal Khan.

Kritici obvinili Johnsona z podnecovania islamofóbie, z toho, že ju nedokázal riešiť v radoch konzervatívcov, a z vyslovenia iných rasistických výrokov.

Premiér však odmieta rasizmus a tvrdí, že jeho kontroverzné výroky sú len politickým "doberaním".

Na piatok večer boli v Londýne a ďalších mestách plánované protesty skupiny Stand up to Racism (Postav sa rasizmu) a ďalších organizácií. Protesty sú nazvané "Nie je to môj premiér - vzdoruj rasistovi Johnsonovi".

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Podnikové zásoby v USA sa v októbri podľa očakávania zvýšili
<< predchádzajúci článok
Úroveň nemeckého dlhu by už čoskoro mohla spĺňať pravidlá pre eurozónu