POZOR! 5 dôvodov, prečo by ste okamžite mali prestať spať na bruchu a na pravej strane

Hyriaková Kristína

Foto: pixabay

Spánok je pre správne fungovanie nášho tela a myslenia naozaj životne dôležitý. Nie je totižto nič horšie, ako keď sa zle vyspíte. Práve preto by ste mali myslieť aj na polohu, v ktorej spíte.

Portál Brightside informoval o tom, že niektoré z chronických problémov, ako je napríklad pálenie záhy alebo bolesť chrbta, môžu byť spôsobené nesprávnym držaním tela pri spánku. Podľa nich sa majú tieto problémy najčastejšie objaviť, keď spíte na pravej strane alebo na bruchu.

Pálenie záhy

Podľa nich je najlepšia poloha na spánok ľavá strana a pridať sklon hornej časti tela. Práve v tejto polohe sa pálenie záhy zmierňuje. Ležanie rovno, na pravej strane alebo na bruchu môže spôsobiť reflux alebo zhoršiť tento problém u každého, kto ho má. V polohe naľavo je žalúdok v správnej polohe, ktorá núti jedlo, aby zostalo v žalúdku a nešlo von do hornej oblasti žalúdka a pažeráka.

Foto: pixabay

Zlé pre vašu chrbticu

Podľa odborníkov je spanie na bruchu alebo na pravej strane spojené s chronickou bolesťou chrbta. Tlak, ktorý je vyvíjaný na chrbticu cez noc v tejto polohe, je extrémny, pretože väčšina vašej hmotnosti sa drží v týchto častiach tela. Chrbtica nie je v prirodzenej polohe, a preto občas máme pocit, že sa musíme natiahnuť. Ak sa vám v inej polohe nespí pohodlne, umiestnite jeden vankúš pod panvu a druhý pod hlavu.

Problémy s krkom

Ak krk neotočíte nabok, nie je možné správne dýchať, keď spíte na bruchu. Práve preto je táto poloha dôvodom, ktorý môže viesť k chronickým problémom s krkom, pretože vaša hlava a chrbtica nie sú zarovnané a krk je nútený sa krútiť. Pre ľudí, ktorí majú problémy s krčnou chrbticou je najideálnejšie spať na chrbte.

Foto: needpix

Vrásky

Spanie s jednou stranou tváre na vankúši je nevyhnutné, keď spíte na bruchu alebo na strane. Štúdie ukázali, že toto je pre vašu tvár to najhoršie, pretože tlak je vyvíjaný na obidve strany pokožky, čo spôsobuje časom vrásky. Ak im chcete zabrániť, mali by ste jednoznačne spať na chrbte.

Foto: unsplash

Tlak na prsia

Spaniu na bruchu by ste sa mali vyhnúť, keď chcete mať zdravé prsia. Takto vytvárate na hrudník zbytočný tlak, ktorý môže vyvolávať bolesť. Opäť, keď spíte na strane, môže to po čase spôsobiť poklesnuté prsia, ktoré gravitácia prirodzene ťahá nadol. Najlepšie je preto spať na chrbte, kedy sú prsia uvoľnené.

Najnovšie články