Televízne tipy Pravdy: Šťastný smolař aj Noc plná zázrakov

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 13. do 17. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

13.12.2019 16:00
stastny smolar Foto:
Rozprávku Štastný smolař nakrútil v roku 2012 Jiří Strach.
debata

Piatok 13. 12.:

Šťastný smolař, ČT1, 20.15 Ak by ste v piatok trinásteho mali chuť na rozprávku, pozrite si tú o šťastnom smoliarovi – Šťastenu tu hrá Dagmar Havlová a smoliara Ivan Trojan.

Božie deti, Dvojka, 21.10

Tento iránsky film z roku 1997 ktosi okomentoval: „Pre nás rozmaznaných Európanov je strata topánok maličkosť, ale niekde je to bohužiaľ obrovská tragédia. Napríklad v iránskych dedinách a malých mestách. A o tom rozpráva tento film. Smutný, hlavne kvôli pohľadu malého Aliho. Na ten asi nikdy nezabudnem. Aj preto je tento iránsky film skvelý.“

Sobota 14. 12.:

Konec starých časů, ČT1, 15.30

Film Jiřího Menzela z roku 1989 podľa románu Vladislava Vančuru je úsmevným rozprávaním o prvých rokoch samostatnej republiky. Novými majiteľmi šľachtických sídel sa vtedy stávali zbohatlíci, ktorí síce mali peniaze, nemali však noblesu starých zámockých pánov. Jedného dňa sa u povojnového regenta Stoklasu na zámku Kratochvíle objaví domnelé ruské knieža Alexej Megalrogov. Galantným správaním očarí celú spoločnosť a do prízemnej reality prinesie romantiku starých čias, ktorá však má svoje dni už zrátané… Film plný skvelých hercov: hrajú tu Josef Abrhám, Marián Labuda, Rudolf Hrušínský a Jaromír Hanzlík. Plus poetická kamera Jaromíra Šofra.

Kráska a zviera, JOJ, 20.35

A kto by mal náladu na romantický fantazijný rozprávkový muzikál, tak tu má jeden americký z roku 2017. Ako kráska Emma Watsonová. Príbeh mladej dievčiny Belle, ktorú vo svojom zámku uväzní obávaný a tajomný Netvor.

Nedeľa 15. 12.:

Biela vrana, HBO, 21.10

Dvadsaťdvaročný mladík v čiernom barete a tmavom obleku sedí na palube lietadla z Petrohradu do Paríža. Píše sa rok 1961 a Rudolf Nurejev, člen slávneho Kirovovho baletu, prvýkrát cestuje za hranice ZSSR. Parížsky život Nurejeva uchváti; tanečník zatúži vstrebať čo najviac z kultúry, umenia a hudby, ktoré oslňujúce mesto ponúka. Ale dôstojníkov KGB, ktorí ho sledujú, začne jeho správanie a priateľstvo s mladou Parížankou Clarou Saint znepokojovať. Obráti sa naňho so šokujúcou požiadavkou a Nurejev je nútený urobiť zlomové rozhodnutie, ktoré môže navždy zmeniť jeho život a vystaviť jeho rodinu i priateľov nebezpečenstvu… Ide o už tretiu snímku režiséra Ralpha Fiennesa, inak tiež herca s dvoma oscarovými nomináciami.

Pondelok 16. 12.:

Tankový prapor, ČT1, 20.00

Tankový prapor - film Víta Olmera z roku 1991. Foto: BONTON HOME VIDEO
tankovy prapor Tankový prapor - film Víta Olmera z roku 1991.

Z filmu Víta Olmera podľa Škvoreckého predlohy sa stal kult, hoci literárni fanúšikovia na originálnu knihu nedajú dopustiť a tvrdia, že film jej nesiaha ani po päty. Ak milujete Dannyho Smiřického, pozrite si tento zábavný film plný hereckých hviezd.

Noc plná zázrakov, Jednotka, 22.30

A kto má skôr chuť na romantickú komédiu, má tu jednu poľskú z roku 2011. Námet: Osudy viacerých ľudí sa pretnú 24. decembra, v deň, keď sa dejú vianočné zázraky.

Utorok 17. 12.:

Apartmán v hoteli Plaza, ČT2, 20.00

Milujem staré americké komédie a k nim patrí aj táto klasika z roku 1971 s Walterom Matthau.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízny program #Kráska a zviera #Šťastný smolař