Slovensku hrozí obrovská pokuta kvôli pochybnému tendru na záchranky

Tender na poskytovanie služieb ambulancií záchrannej zdravotnej starostlivosti bol realizovaný v rozpore so smernicou Európskej únie. Slovensku hrozí žaloba od Európskej komisie za nedodržanie európskych právnych predpisov a pokuta za pochybný tender na záchranky v hodnote 800 miliónov eur, upozorňuje OĽANO.

 

Tender na záchranky za 800 miliónov eur už od začiatku javil známky konfliktu záujmov a podľa všetkého aj prepojenie na súčasnú vládnu moc. Na jar tohto roka ministerka zdravotníctva predložila do parlamentu zákon, ktorý celý tento biznis pripravoval. „Dnes môžem s istotou povedať, že tento zákon je zlý, obchádza verejné obstarávanie a nie je v súlade s európskou legislatívou,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo a tieňový minister zdravotníctva za hnutie OĽANO Marek Krajčí a pripomenul, že aj členovia zdravotníckeho výboru vo svojom uznesení konštatovali, že členovia výberovej komisie, ktorí rozhodovali o tom, ako bude zákazka v hodnote 800 miliónov eur rozdelená, boli v konflikte záujmov.

Poslanec hnutia OĽANO Marek Krajčí v tejto súvislosti podal začiatkom októbra podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, v ktorom ho vyzval, aby podal návrh na určenie neplatností zmlúv na licencie tzv. určovaciu žalobu, v súvislosti s udeľovaním povolení na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby. „Tender na poskytovateľov ambulancií záchrannej zdravotnej služby sa mal uskutočniť podľa zákona o verejnom obstarávaní a Úrad pre verejné obstarávanie mal požiadať príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií,“ doplnil Krajčí.

ÚVO sa v tejto veci obrátil na Európsku komisiu so žiadosťou o stanovisko k otázke súladu slovenskej právnej úpravy týkajúcej sa výberového konania s európskou legislatívou. „My sme objavili uznesenie európskeho Súdneho dvora, ktoré jasne odpovedá na nejasnosti Úradu pre verejné obstarávanie. Preto takmer s istotou vieme predpokladať, aké stanovisko Európska komisia zaujme,“ vyjadril sa Marek Krajčí a pokračoval: „Tender na poskytovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby bol realizovaný v rozpore so smernicou Európskej únie. Na základe týchto faktov hrozí Slovensku žaloba od Európskej komisie za nedodržanie európskych právnych predpisov.“

Pokiaľ Slovenská republika nevyhovie odporúčaniu Európskej komisie, bude čeliť žalobe na európskom Súdnom dvore, ktorého rozhodnutie sa dá aj na základe spomenutého uznesenia očakávať. Slovensku bude hroziť vysoká pokuta, nakoľko zrealizovaný tender je v hodnote 800 mil. eur. „Licencie by mali byť okamžite vyhlásené za neplatné, a ministerstvo zdravotníctva by malo urýchlene pripraviť nový zákon na výber ambulancií záchrannej zdravotnej služby v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ uviedol nevyhnutné riešenie problému Marek Krajčí.

Kauza s tendrom na záchranky aj podľa tieňového ministra financií a hospodárstva a predsedu poslaneckého klubu OĽANO Eduarda Hegera jasne dokazuje, že súčasná koalícia nestojí na strane občana, ale na strane ľudí, ktorí na zdravotníctve zarábajú. „Nikdy sa nezmierime s tým, že ľudia, ktorí platia dane do štátneho rozpočtu očakávajú kvalitné služby. My budeme bojovať, aby ich dostávali,“ uviedol Heger a dodal: „Vidíme, že rezort zdravotníctva si chránil Smer na to, aby mohol prinášať zaujímavý biznis ľuďom, ktorí okolo neho sú. Najhoršie však na tom je, že v konečnom dôsledku na to doplatia občania. Je to akási bodka na konci volebného obdobia, ktorá jasne ukazuje, že prioritou pre Smer sú skupiny v jeho pozadí, a nie občan.“