MojAndroid

Samsung Galaxy Fold sa u nás stále oficiálne nepredáva a pravdepodobne ani nebude. Na český trh sa tento skladací smartfón dostal. Ide o najdrahší model, aký kedy Samsung vyrobil. Jeho cena presahuje hranicu 2000 €.

Samsung Galaxy Fold

11. februára by mal byť predstavený nový skladací model – Galaxy Z Flip. Ten by mal byť podstatne lacnejší a ponúkne kompaktnejšie rozmery. Otváranie bude vyriešené podobne ako pri Motorole razr 2019, ktorá by sa mala dostať aj na náš trh za cenu približne 1500 €.

Samsung Galaxy Z Flip displej
Takto by mal vyzerať pripravovaný Samsung Galaxy Z Flip

Kde je Android 10?

Sammobile informuje, že zariadenie v dnešných dňoch dostáva aktualizáciu, ktorá prináša januárovú bezpečnostnú záplatu. Bohužiaľ, stále len s Androidom 9.0 Pie. Pri takto drahom smartfóne by sme očakávali, že bude na najnovší operačný systém Android 10 aktualizovaný ako prvý.

samsung galaxy fold aktualizacia januar 2020

Veľkosť aktualizácie je približne 185 MB. Zlepšiť by sa mala stabilita systému a opravené boli nejaké chyby. Inak neprináša nič nové. Dostupná je už v USA, ostatné krajiny by mali nasledovať v najbližších dňoch. Veľká aktualizácia na Android 10 a One UI 2.0 je naplánovaná na apríl tohto roka.

Koľko smartfónov Galaxy Fold predal Samsung do dnešného dňa?

13.12.2019

Spoločnosť Samsung vo februári predstavila po dlhých rokoch čakania svoj prvý skladací smartfón s ohybným displejom Samsung Galaxy Fold. Vo viacerých smeroch revolučné zariadenie malo oznámenú vysokú cenovku presahujúcu sumu 2000 eur a neskôr aj vážne problémy s displejom. Veľa analytikov kvôli týmto dvom dôvodom predpovedalo modelu slabé predaje. Server TechCrunch včera informoval, že juhokórejský výrobca predal už milión kusov Galaxy Fold. Konkurenčný server SamMobile ale toto tvrdenie o pár hodín negoval.

Samsung Galaxy Fold displej
Zdroj foto: T3.com

Milión predaných kusov Galaxy Fold je zatiaľ len cieľ Samsungu

Server TechCrunch sa opieral o vyjadrenie šéfa Samsung Electronics. Young Sohn v ňom tvrdil, že spoločnosť už predala milión zariadení Samsung Galaxy Fold. SamMobile ale na základe správy Yonhap News Agency, ktorá odkazuje na hovorcu Samsungu, toto tvrdenie poprel. Young Sohn si pravdepodobne pomýlil predajné čísla s cieľom Samsungu predať do konca roku milión kusov Galaxy Fold. Či sa mu to podarí, sa dozvieme najskôr až v januári. Analytici ale odhadujú počet na 400 až 500 tisíc predaných kusov v roku 2019.

Galaxy Fold neponúka len ohybný displej

Samsung Galaxy Fold ponúka okrem 7,3-palcového ohybného Infinity Flex displeja aj ďalšie nadštandardné parametre. Výkonný čipset Qualcomm Snapdragon 855, 12 GB RAM alebo obrovskú vnútornú nerozšíriteľnú pamäť s veľkosťou 512 GB. Kvalitné fotografie dosiahne vďaka 12-megapixelovému fotoaparátu s tromi snímačmi, svetelnosťou f/1.5 a optickou stabilizáciou. Samozrejmosťou je bezdrôtové nabíjanie, kvalitné AKG reproduktory, funkcia Samsung Dex alebo verzia s 5G modemom.

Samsung Galaxy Fold: Prvý prípad poškodenia displeja upravenej verzie

30.9.2019

Vstup na trh sa tento rok prvým skladacím smartfónom príliš nevydaril. Uvedenie Samsung Galaxy Fold sa odložilo o pár mesiacov kvôli problémom s displejom a Huawei Mate X mešká kvôli kauze Huawei s USA. V prípade Samsungu pôjde čoskoro do predaja jeho upravená verzia. Ale ani tá sa asi problémom s displejom nevyhne. Redaktorovi serveru TechCrunch sa totiž poškodil displej na novom Samsungu Galaxy Fold už po jednom dni.

Samsung Galaxy Fold displej

Na displej radšej prstami príliš silno netlačte

Recenzent našiel druhý deň testu v strede ohybného displeja tzv. amorfný blob. To znamená malé miesto so svetlými farebnými bodkami, ktoré značia poškodené pixely. Dôvodom poškodenia by mohlo byť to, že sa predtým pri zatváraní smartfónu v tomto mieste displeja zaprel prstom, aby sa ohybný mechanizmus pohol. Test odolnosti už predtým potvrdil, že na ohybný displej nie je dobre silne tlačiť. Nemá totiž ochranné tvrdené sklo.

Samsung Galaxy Fold displej zoom

Problém s predošlou verziou recenzent nemal

Predošlá neupravená verzia Galaxy Fold, ktorú recenzent testoval na jar, sa mu narozdiel od iných recenzentov paradoxne nepoškodila. Dôvodom bolo to, že narozdiel od nich sa nepokúšal strhnúť ochrannú vrstvu displeja. Tá vtedy pripomínala obyčajnú ochrannú fóliu a v upravenej verzii ju radšej Samsung umiestnil pod okraje displeja. A tak už neláka ľudí, aby ju strhli.

Výhodná ponuka výmeny displeja?

Samsung si ale uvedomuje náchylnosť displeja na poškodenie a pripravil “výhodnú” výmenu poškodeného displeja pri kúpe Galaxy Fold do 31. decembra. Zákazník bude mať ročnú záruku na jednu bezplatnú výmenu displeja. V prípade ďalšej ho bude stáť “iba” 149 dolárov. Zároveň spoločnosť v reklamnom videu vysvetľuje, ako sa starať o displej.

Ako sa starať od displej?

Spoločnosť vyzýva majiteľov Galaxy Fold, aby:

  • nevystavovali ohybný displej silnému tlaku
  • nedávali na ohybný displej predmety, ako sú napríklad kľúče, a to hlavne pri zatváraní smartfónu
  • nevystavovali ohybný mechanizmus vode a prachu
  • nedávali na ohybný displej žiadne ochranné fólie alebo sklá
  • nenechávali Galaxy Fold v blízkosti ľahko deaktivovateľných objektov, ako sú kreditné karty alebo v blízkosti zdravotných pomôcok

Náš tip
Samsung Galaxy A70s: Vynovený model prináša 64-megapixelový fotoaparát

Android Aktualizácie
Chceš získať najnovšie info o aktualizácii pre tvoj Android? Zadaj názov zariadenia a zadarmo ti pošleme nový článok priamo na email.
Nenašlo sa žiadne zariadenie. Skúste zmeniť vyhľadávaný výraz.
17.1.2020

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+