MojAndroid

Nový smartfón s označením razr z dielne spoločnosti Motorola je historicky prvým skladacím smartfónom tohto výrobcu. Aj preto, že ide o úplne prvý pokus firmy, si ho mnohí nadšenci zrejme nekúpia. Ďalším dôvodom môže byť aj fakt, že Motorola razr má cenu, začínajúcu na skutočne vysokej čiastke a pritom ponúka parametre bežného smartfónu strednej triedy. Nuž, z rozoberacích testov spoločnosti iFixit sa ukázalo, že tretím dôvodom, prečo by si ľudia tento model kúpiť nemali, je jeho nemožnosť opravy.

Predchádzajúce časti článku:

Výmena batérie je tvrdým orieškom

Technický portál GSMarena hlási, že iFixit tomuto zariadeniu dalo iba jeden jediný bod z desiatich, pokiaľ ide o možnosť jeho opravy. Ide tak o prakticky neopraviteľný smartfón a stojí za tým hneď niekoľko dôvodov. Výmena displeja je údajne prácou iba pre tých najodhodlanejších. Ďalej, výmena batérie si požaduje takmer úplne rozobratie zariadenia. Pokazil sa vám čisto nabíjací port? Výborne, kúpte a vymeňte si celú matičnú dosku. Áno, výrobca sa rozhodol pre integráciu nabíjacieho portu priamo na celý spoj.

motorola razr teardown
Takto vyzerá kompletne rozobratá Motorola Razr

Všetko je daňou za ohybný displej

Konštrukčné vyhotovenie smartfónu je navrhnuté tak, aby mohlo fungovať s ohybným displejom. Cenou za modernú vymoženosť je však fakt, že v prípade poruchy akéhokoľvek prvku je nutné buď horko-ťažko vymeniť celú matičnú dosku alebo jednoducho vymeniť kus za kus.

Nemožnosť opraviť Motorolu razr značí aj fakt, že všeobecne s opravou skladacích a ohybných smartfónov to bude veľmi ťažké. Žijeme v dobe, kedy sú tieto typy smartfónov ešte iba v plienkach a potrebujú poriadny kus času na to, aby sa dočkali svojej dokonalejšej podoby, v ktorej nebude nutné po skončení životnosti batérie rozoberať telefón do poslednej skrutky.

Aký je váš názor na skladacie smartfóny v dnešnej dobe? Zaobstarali by ste si nejaký, ak by bol ponúkaný za výhodnú cenu alebo radšej počkáte, kým sa technológie posunú ešte viac dopredu?

Motorola razr: Je ľahké zlomiť skladací smartfón? Aký odolný je displej?

12.2.2020

Prvý skladací smartfón s ohybným displejom spoločnosti Motorola mal byť podľa pôvodných plánov na trhu už začiatkom roku. Kvôli problémom s distribúciou sa ale uvedenie presunulo na marec. To ale nebráni recenzentom, aby novinku testovali. Jeden z najnovších testov urobil populárny YouTuber JerryRigEverything, ktorý Motorolu razr podrobil testu odolnosti. Ako v teste spolu so svojím ohybným displejom obstála?

Slabinou je ohybný displej a ohybný mechanizmus

YouTuber bohužiaľ novú Motorolu príliš nechválil. Samotná konštrukcia z kovu a plastu si s ostrými predmetmi poradila štandardne. Problém nastal ale pri ohybnom displeji, ktorý kvôli  svojej ohybnosti nemá ochranné tvrdené sklo ako klasické displeje. Ryhu v ňom dokázal zanechať aj obyčajný necht.

V zatvorenom stave je medzi dvoma polovicami prístroja asi milimetrová medzera, takže hrozí preniknutie nečistôt a poškrabanie displeja. Displej môže byť paradoxne poškodený aj z druhej strany, pretože v mieste ohybného mechanizmu nie je pevne pripevnený k telu.

Motorola Razr 2019 zboku skladanie

Navyše sa v tomto mieste môžu nečistoty dostať aj do ohybného mechanizmu a následne zo zariadenia počuť pri otváraní praskanie. Displej exceloval len v jedinej disciplíne, a to pri kontakte s ohňom. Používateľ Motoroly razr by si mal tiež dávať pozor, aby ju nedal do vrecka v otvorenom stave. Ohybný mechanizmus je totiž krehký. Ak by si niekto na otvorený smartfón sadol, tak by sa v tomto mieste zlomil. Pri zariadení s cenovkou 1500 dolárov by to mrzelo aj majetnejšieho človeka.

Motorola razr v ponuke našich operátorov: Kde ju kúpite a kde nie? | Vyjadrenia všetkých operátorov

4.2.2020

Motorola razr 2019 príde určite na slovenský trh. Dátum síce ešte stále nepoznáme, no Orange zverejnil na svojom Facebooku informáciu, že zariadenie bude mať v ponuke. Téme sa ako prvý na Slovensku venoval portál živé.aktuality.sk.

Operátor pripravuje predpredaj očakávaného skladacieho smartfónu, ktorý sme už mali možnosť vyskúšať naživo.

Motorola razr predobjednavky orange
Zdroj: Orange.sk

K predobjednávke dostanete darček

Ak si novú Motorolu razr predobjednáte v Orangei, ako darček dostanete offline navigáciu Sygic Voucher Európa s Traffic HUD a DashCam doživotne úplne zadarmo.

Dátum začiatku predaja zatiaľ stále nie je známy, avšak Orange v podmienkach uvádza, že ponuka je platná v období od 12. 2. do 21. 2. 2020 pre prvých 100 zákazníkov, ktorí si smartfón objednajú v predpredaji a následne kúpia.

Ak máte o novú Motorlu razr záujem, stačí sa zaregistrovať priamo na stránkach Orange. Keď budú predobjednávky k dispozícii, Orange vám dá vedieť.

“Všetkých záujemcov, ktorých zaujíma Motorola razr, budeme radi informovať o začiatku predpredaja, stačí zanechať kontaktné údaje na orange.sk/razr.”

Ostatní operátori sa neponáhľajú

Aj ďalších našich operátorov sme sa opýtali či je možnosť zaradenia novej skladacej Motoroly razr do ponuky. Telekom nad tým zatiaľ neuvažuje.

Z odpovede operátora O2 nie je jednoznačné či sa novinka v ponuke objaví alebo nie:

„Našim zákazníkom ponúkame a aj naďalej plánujeme ponúkať čo najširšie portfólio zariadení a to vrátane prémiových modelov a značiek. O našich novinkách vždy priebežne informujeme.“

Tereza Molnár, hovorkyňa O2

Jasne sa k otázke nevyjadril ani operátor 4ka:

“Pracujeme na novej ponuke hardvéru, o konkrétnych modeloch budeme včas informovať.”

Isté teda je, že Motorolu razr uvidíme v ponuke Orangeu. Telekom tento skladací smartfón zatiaľ v ponuke mať nebude. Ostatní dvaja operátori sú vo vyhláseniach opatrnejší. Z ich odpovedí nie je vôbec jasné či plánujú tento zaujímavý smartfón zaradiť do svojich ponúk, no myslíme si, že skôr nie.

Oficiálna európska cena Motoroly razr 2019 je 1599 eur.

Motorola Razr 2019: Štart predaja bude pravdepodobne posunutý, dôvodom je vysoký dopyt

29.12.2019

O Motorole Razr sme toho aj na webe za posledné mesiace napísali naozaj veľa. Tento znovuzrodený ikonický smartfón je okrem stelesnenia dávnej legendy, ktorú mnohí prezývali “žiletka”, zároveň aj vstupnou bránou do sveta skladacích smartfónov, ktoré zas pre mnohých symbolizujú budúcnosť. Na prekvapenie mnohých ľudí (vrátane výrobcu) sa model Razr stretol s tak veľkým záujmom, že Motorola musela posunúť dátum začiatku predobjednávok aj predaja. Informoval o tom portál Android Police.

Čakanie by nemalo byť dlhé

Podľa pôvodných správ mala byť Motorola Razr k dispozícii na predobjednávky od 26. decembra. Začiatok predaja bol naplánovaný na 9. januára, nakoniec sú ale oba termíny minulosťou. Motorola to verejne prehlásila s tým, že nové dátumy neurčila. Čakanie by však podľa nej nemalo byť oveľa dlhšie.

Motorola Razr 2019 displej
Motorolu Razr sme si boli obzrieť aj naživo v Londýne

Dôvodom je nečakane vysoký záujem zákazníkov. Ten pravdepodobne čakal len málokto. Určite sa na nejaký ten záujem Motorola pripraviť stihla. Väčší dopyt ju ale zaskočil. Motorola Razr totiž nie je model, od ktorého sa čakalo trhanie predajných rekordov. Ide skôr o ikonický model, ktorý je tu pre tých, ktorí si môžu dovoliť zaspomínať na prvú generáciu za cenu vysoko cez 1000 dolárov.

Motorola Razr svojou výbavou nijako extra neohúri. Ponúka čipset vyššej strednej triedy a priemernú fotovýbavu. Jediným magnetom na zákazníkov tak naozaj zostáva len skladací displej (spolu s celou konštrukciou) a druhý Quick View displej na prednej strane, či kompaktné rozmery smartfónu po zložení.

Zaujala vás Motorola razr? Buďte prví s najnovšími informáciami o tejto horúcej novinke

13.12.2019

Motorola na svojom Facebooku pridala zaujímavý status. Jeho súčasťou je link na stránku, kde sa môžete prihlásiť na odber newslettera. Vďaka nemu vám už neunikne žiadna novinka, ktorá sa týka  tohto výnimočného skladacieho smartfónu. Predpokladaný štart predaja je prvý štvrťrok 2020. Motorola o presnom dátume príchodu na slovenský trh zatiaľ mlčí.

Smartfón Motorola razr vzbudil pozornosť. Ide o prvý skladací model, ktorý sa po zložení stane naozaj kompaktným. To ocení množstvo používateľov. Aj my sme mali možnosť na chvíľu si novinku vyskúšať a naozaj sa nám páčila. Prvé dojmy si môžete prečítať v článku Motorola Razr naživo: Takto vyzerá a funguje najlacnejší skladací smartfón.

Cena po príchode na náš trh pravdepodobne presiahne hranicu 1500 eur. Stále však pôjde o najlacnejší skladací smartfón (s výnimkou Royole FlexPai). Je možné, že zariadenie bude zaradené aj do ponuky operátorov.

18.2.2020

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+