Ministerstvá školstva a vnútra prichystali predvianočnú nočnú moru pre cirkevné a súkromné školy

Súkromné a cirkevné školy v Bratislavskom kraji nedostali povinný normatív na žiaka od štátu za mesiac december. Upozorňujú, že pri svojich obmedzených rozpočtoch budú mať problém vyplatiť mzdy aj energie. Zarážajúce však je, že Ministerstvo školstva SR ani okresný úrad v Bratislave školám doteraz nevysvetlili, prečo sa tak stalo a ako budú vzniknutý problém riešiť, tvrdí tieňový minister školstva za hnutie OĽANO Miroslav Sopko.

Peniaze v celkovom objeme 3 milióny eur nedostalo 150 materských, základných a stredných škôl. Ako uviedol poslanec NR SR a učiteľ Miroslav Sopko, ministerstvo školstva a ministerstvo vnútra si s okresným úradom v Bratislave prehadzujú tento problém medzi sebou ako horúci zemiak. „Vyzývam ministerku školstva Martinu Lubyovú, ako aj ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby okamžite konali,“ uviedol M. Sopko a pokračoval: „Ľudia v týchto školách si po roku poctivej a ešte stále nedostatočne ohodnotenej práce nezaslúžia zažívať takúto predvianočnú nočnú moru."

Sopko upozorňuje aj na fakt, že tieto peniaze musia školy minúť skôr ako v iné mesiace, keďže od 20. decembra začínajú prázdniny a zamestnanci idú na dovolenky.

„Opäť sa ukázalo, aký nefunkčný je systém prideľovania peňazí školám. V súčasnosti ministerstvo školstva pošle financie ministerstvu vnútra, odtiaľ putujú peniaze na okresné úrady, a tie majú financie posielať školám. Je to komplikovaný systém a spôsobuje takéto vážne problémy,“ vyjadril sa Miroslav Sopko a dodal: „Aj tento smutný príklad na úkor súkromných a cirkevných škôl dokazuje neschopnosť riadenia ministerstiev súčasnou vládou. Práve kvôli tejto neschopnosti je naše školstvo dlhodobo v zlom stave. Školstvo a jeho financovanie musí byť pod jednou strechou a treba tak urobiť čím skôr."